Czekoladowy sernik z tofu to niebo w gębie, że się tak górnolotnie wyrażę. To sernik na wyjątkowe okazje, piękny, dostojny, czekoladowy, jesienny. Gładka, mocno czekoladowa masa z nutą wanilii zwieńczona chrupiącą dyniową chmurą. Zamiast tradycyjnego sera użyłam tofu z racji mojej bezmlecznej diety. Na przepis natknęłam się na świetnym blogu Cookblog, dziękuję za inspirację!
Czekoladowy sernik z tofu z karmelizowaną dynią
[przepis]
masa serowa:
100 g gorzkiej czekolady
360 g naturalnego tofu
250 ml mleka kokosowego
70 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
5 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
laska wanilii
na spód:
200 g mąki gryczanej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki oleju
3 łyżki syropu z agawy (można zastąpić miodem)
1 łyżka mleka roślinnego
do dekoracji:
100 g dyni ze skórką
4 łyżki miodu
[/przepis]
1. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
2. Przygotować ciasto na spód sernika. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Dodać mokre składniki, zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.
3. W tym czasie przygotować nadzienie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wanilię naciąć ostrym nożem, czubkiem wyjąć ze środka ziarenka. Zmiksować tofu, mleko kokosowe, ksylitol, kakao i ziarna wanilii. Dodać mąkę ziemniaczaną i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać całość sylikonową szpatułką i wyłożyć na podpieczony spód.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec godzinę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i schłodzić w lodówce.
5. Dynię razem ze skórką pokroić na cienkie wstążki za pomocą obieraka do warzyw. Miód rozgrzać na patelni, wrzucić wstążki dyni i smażyć do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Wyjąć wstążki na silikonową podkładkę lub papier do pieczenia, rozdzielić pojedyncze wstążki i pozostawić do przestygnięcia. Następnie udekorować wierzch sernika.
Komentarze
Szczęka mi opadła – łaaaał!;)
Genialne!!! Po prostu cudo…
Matko! to nie może być dobre!!!
Wygląd obłędny:)
Kupiłaś mnie karmelizowaną dynią. W życiu takiego cuda nie widziałam, i z miejsca się zakochałam :)
Rany, ale cudo! Mleko kokosowe, wanilia, kakao i w dodatku bezglutenowy przepis. A ja właśnie wyjełam z piekarnika moje dziewicze ciasto owsiane (z mąki beglutenowej ma się rozumieć) z duszonymi jabłkami, rodzynkami, bananami i cynamonem :) Z tej radości przupiekłam też palec o piekarnik, ale co tam :) zaraz zalinkuję ten przepis na mojego bloga na fb, a za tydzień piekę sernik z karmelizowaną dynią.
ps. czy ta dynia to hokkaido, czy inna jakaś?
Pani Beato, a robi pani sama tofu?
Nie robiłam nigdy, masz jakiś sprawdzony przepis?
A czy zamiast tofu może być klasyczny twaróg?
Aniu, nie robiłam ze zwykłym twarogiem, więc nie wiem.
ostatnio znalazłam, robiłam i polecam – co prawda nie miala pigwy na nalewki tylko celowo zebralam do ciasta i dodalam do niej kieliszek koniaku (duzy :-) ) polecam http://kuchniabreni.pl/placek-z-pigwa-orzechami/
Małgosiu, baaardzo ciekawy przepis. Przyznaję, że ja z pigwy żadnego ciasta jeszcze ie robiłam.
grzechu wart :-)
http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_dyniowa/przepis.html Pyszne i pięknie, jesiennie wygląda
Piękne! Super pomysł, dziękuję Joasiu :)
Wygląda obłędnie, kolorystycznie niesamowite kompozycja, a smakowo – czas spróbować ;)
Do dzieła Jo!
To i ja polecę coś od siebie ;) http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2014/09/jesienne-ciasto-z-gruszka-i-marchewka.html
Bardzo ciekawy pomysł z budyniem gruszkowym. Pięknie się prezentuje :)
Ja zaproponuję aksamitny i pyszny sernik http://appetiteforlife.blog.pl/2015/03/28/sernik-z-biala-czekolada-i-orzeszkami-na-ciasteczkowym-spodzie/
lub czekoladowe ciasto z niespodzianką http://appetiteforlife.blog.pl/2015/06/21/ciasto-czekoladowe-z-orzechowym-slimakiem/
Od siebie polecę ci mocno czekoladowe ciasto oberżynowe, podać możesz z cierpkimi owocami i lodami waniliowymi ;-) http://nataliacoleman.com/eggplant-cake