Bezglutenowy piernik jaglany to luźna wariacja na temat klasycznego piernika. W składnikach nie znajdziecie mąki, ucieszą się więc osoby na diecie bezglutenowej. Jest lekki, wilgotny, a dodatek korzennej przyprawy i bakalii sprawia, że sprawdzi się doskonale na świątecznym stole.
Bezglutenowy piernik jaglany
[przepis]
100 g kaszy jaglanej
szczypta soli
2 jajka
70 ml oleju
4 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu
1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne, np. sojowe, owsiane lub migdałowe)
1/2 szklanki gorzkiego kakao
3 łyżki przyprawy piernikowej (lubię dużo :))
1 łyżeczka sody
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
[/przepis]
- Kaszę uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zacznie pachnieć.
- Przesypać do garnka, zalać 1 szklanką wody z solą, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i ugotować kaszę do miękkości.
- Przełożyć ją do blendera, dodać jajka, olej, cukier, mleko, kakao, przyprawę piernikową i sodę.
- Zmiksować na gładką masę.
- Dodać skórkę pomarańczową, i posiekane orzechy, wymieszać.
- Kwadratową foremkę do ciasta o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przełożyć masę, wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 35 minut.
- Pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w kwadraty.
Komentarze
Też lubię duuuużo przyprawy piernikowej :) Ja dziś skonstruowałam miodownik bez miodu, jajek, pszenicy i mleka krowiego ;) taki cud. Za 3 dni zobaczę czy smaczne to coś i może powtórzę w święta. Używałam własnoręcznie robionego napoju (mleka) jaglanego. Polecam.I jeszcze polecam prażoną kaszę jaglaną zmielić na mąkę i używać bez wcześniejszego gotowania. Daje orzechowy posmak co jest super jak nie można prawdziwych. Pozdrawiam, Marzena.
Mam wszystko w domu ale jak usmazyc skórkę pomaranczowa?
Kasiu, mówisz – masz :))) http://lawendowy-dom.com.pl/jak-przygotowac-smazona-skorke-pomaranczowa/
O super dziękuję, dziś zrobię bo mam pomarancze
Zapach jest obłędny :) Powodzenia Kasiu!
Mam zamiar spróbować…:)
Życzę smacznego Małgosiu :)
Też zrobię,bardzo fajny przepis:)
Jaki fajny przepis ;)
A czy zamiast tego można dać utratą skórkę pomarańczy?
<3
Beatko zrobiłam- jest pyszny, dodałam figi, daktyle i morele a olej- kokosowy