Comfort food – obłędne pieczone pulpety z łososia.

4 listopada 2014, 08:39 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia odchudzanie | 30
Comfort food – obłędne pieczone pulpety z łososia.

pulpety z lososia_3Ja to lubię moi mili, jak się robi samo, albo prawie samo. A, i jeszcze, żeby w domu pachniało tak smakowicie, że aż w nosie kręci. No i oczywiście, żeby potem było smakowicie, przyjemnie sycąco i rozgrzewająco. Tak właśnie rozumiem pojęcie comfort food. Prezentuję dziś takie danko. Pulpeciki z łososia świeżego, z dodatkiem wędzonego, dla podkręcenia smaku. Miksuję wszystkie składniki i toczę kulki. Układam je na pomidorowej pierzynce, przykrywam pokrywką i wsadzam do pieca. Co tam się dzieje, OMG, co tam się dzieje!!! Wszystkie pomidorowe soki wnikają do pulpecików, które rosną, pęcznieją i nabierają niebiańskiego smaku. To co, zachęciłam Was?

Obłędne pulpeciki z łososia

500g świeżego łososia

150 g wędzonego łososia

sok z połowy cytryny

3 łyżki kaszy kukurydzianej

1 jajko

2 łyżki oleju

1 cebula

pęczek koperku

sól

świeżo mielony pieprz

2 puszki pomidorów w zalewie

2 ząbki czosnku

po łyżeczce słodkiej mielonej papryki, bazylii i oregano

  1. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju.
  2. Do blendera wrzucić oba rodzaje łososia, dodać sok z cytryny, zmiksować.
  3. Następnie wymieszać z kaszą, jajkiem, cebulą, posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
  4. Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Przygotować sos. Zmiksować pomidory razem z zalewą, czosnkiem i przyprawami.
  6. Wylać sos na dno naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć pulpety, przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 40 minut. Smacznego :)

pulpety z łososia

zapiekane pulpety z lososia

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

30 odpowiedzi na “Comfort food – obłędne pieczone pulpety z łososia.”

  1. Marta pisze:

    a można zastąpic kaszę kukurydzianą np, jaglaną? albo jeszcze jakąś inną?

  2. Fifi pisze:

    Czy jajko jest konieczne?

  3. marghe pisze:

    czym można zastąpić kaszkę kukurydzianą? Bo takowej akurat nie posiadam.
    Edit. Doczytałam. Manną chyba mam

  4. Doti pisze:

    Ja ostatnio podobne robiłam właśnie z jaglaną tylko zmiksowałam ją na gładko, pięknie scala wszystko :)

  5. Angie pisze:

    A jaki piękny kolor mają: )

  6. karolina tavolo pisze:

    oj…na coś takiego czekałam:)

  7. Magda pisze:

    ile pulpecików wychodzi z tej ilości składników?

    • Lawendowy Dom pisze:

      Magda, nigdy nie liczę, dużo, na dwa solidne obiady dla 3 osób

      • Magda pisze:

        Zrobiłam dziś z całej porcji – wyszło mi 14 sporych pulpetów. Dla jednej osoby warto zmniejszyć porcje o połowę, i będzie akurat na 2 obiady. Danie bardzo smaczne, choć można dodać więcej przypraw. Dziękuję za przepis i proszę o podobne:-)

  8. davenia pisze:

    czy mozna zastapic czyms kasze kukurydziana?

  9. davenia pisze:

    a, juz wiem: manna;)

  10. DeMarta pisze:

    super danie ! przygotowałam po raz pierwszy na rodzinny noworoczny obiad i zrobiły furorę :)
    dzięki

  11. Asia pisze:

    A ten łosoś w przepisie to wędzony na zimno czy ciepło?????

  12. Karolina Maciejewska pisze:

    a czy ta kasza ma byc ugotowana?

  13. Ekomentalnie pisze:

    Wyglądają obłędnie. Tak patrzę na to zestawienie smakowe i wydaje mi się, że dzieciaki z chęcią coś w tym stylu zjedzą. Będę miała gości z dziećmi, które nie tykają warzyw i chyba właśnie podsunęłaś mi pomysł :)

  14. bardzo mi się podobają, biorę, dzięki za przepis!
    zrobię z kasza jaglaną – dodać surową?

  15. justa pisze:

    zrobiłam dziś podobne z dorszem! rewelacja! dzięki :D

  16. Bllacky pisze:

    Wspaniałe. Ryba i pomidory. Ideał.
    Przygotowane błyskawicznie mimo słabego blendera ;-)

  17. (y) znow inspirujesz dziewczyno ;-)

  18. Dziękuję za pomysł właśnie siedzę i planuję weekendowe menu, a tu takie pyszności

  19. Chyba mozna przygotować dzień wcześniej i upiec następnego dnia..?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *