Ja to lubię moi mili, jak się robi samo, albo prawie samo. A, i jeszcze, żeby w domu pachniało tak smakowicie, że aż w nosie kręci. No i oczywiście, żeby potem było smakowicie, przyjemnie sycąco i rozgrzewająco. Tak właśnie rozumiem pojęcie comfort food. Prezentuję dziś takie danko. Pulpeciki z łososia świeżego, z dodatkiem wędzonego, dla podkręcenia smaku. Miksuję wszystkie składniki i toczę kulki. Układam je na pomidorowej pierzynce, przykrywam pokrywką i wsadzam do pieca. Co tam się dzieje, OMG, co tam się dzieje!!! Wszystkie pomidorowe soki wnikają do pulpecików, które rosną, pęcznieją i nabierają niebiańskiego smaku. To co, zachęciłam Was?
Obłędne pulpeciki z łososia
[przepis]
500g świeżego łososia
150 g wędzonego łososia
sok z połowy cytryny
3 łyżki kaszy kukurydzianej
1 jajko
2 łyżki oleju
1 cebula
pęczek koperku
sól
świeżo mielony pieprz
2 puszki pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
po łyżeczce słodkiej mielonej papryki, bazylii i oregano
[/przepis]
- Cebulę posiekać, zeszklić na oleju.
- Do blendera wrzucić oba rodzaje łososia, dodać sok z cytryny, zmiksować.
- Następnie wymieszać z kaszą, jajkiem, cebulą, posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
- Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Przygotować sos. Zmiksować pomidory razem z zalewą, czosnkiem i przyprawami.
- Wylać sos na dno naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć pulpety, przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 40 minut. Smacznego :)
Komentarze
a można zastąpic kaszę kukurydzianą np, jaglaną? albo jeszcze jakąś inną?
Marta, powinna być drobna, jaglana trochę za duża. Manna by się sprawdziła.
Czy jajko jest konieczne?
czym można zastąpić kaszkę kukurydzianą? Bo takowej akurat nie posiadam.
Edit. Doczytałam. Manną chyba mam
Ja ostatnio podobne robiłam właśnie z jaglaną tylko zmiksowałam ją na gładko, pięknie scala wszystko :)
Ugotowana jaglana jak najbardziej, ja dodałam surową kukurydzianą, bo nadaje pulpetom delikatności.
A jaki piękny kolor mają: )
Oj, udały się, chyba znów je zrobię, bo po tamtych zostało tylko wsponienie :)
oj…na coś takiego czekałam:)
ile pulpecików wychodzi z tej ilości składników?
Magda, nigdy nie liczę, dużo, na dwa solidne obiady dla 3 osób
Zrobiłam dziś z całej porcji – wyszło mi 14 sporych pulpetów. Dla jednej osoby warto zmniejszyć porcje o połowę, i będzie akurat na 2 obiady. Danie bardzo smaczne, choć można dodać więcej przypraw. Dziękuję za przepis i proszę o podobne:-)
czy mozna zastapic czyms kasze kukurydziana?
a, juz wiem: manna;)
super danie ! przygotowałam po raz pierwszy na rodzinny noworoczny obiad i zrobiły furorę :)
dzięki
A ten łosoś w przepisie to wędzony na zimno czy ciepło?????
a czy ta kasza ma byc ugotowana?
nie
Wyglądają obłędnie. Tak patrzę na to zestawienie smakowe i wydaje mi się, że dzieciaki z chęcią coś w tym stylu zjedzą. Będę miała gości z dziećmi, które nie tykają warzyw i chyba właśnie podsunęłaś mi pomysł :)
bardzo mi się podobają, biorę, dzięki za przepis!
zrobię z kasza jaglaną – dodać surową?
zrobiłam dziś podobne z dorszem! rewelacja! dzięki :D
Dzięki za pomysł, nie lubię łososia (tylko wędzony mi smakuje), z dorszem chętnie zrobię takie pulpeciki
Wspaniałe. Ryba i pomidory. Ideał.
Przygotowane błyskawicznie mimo słabego blendera ;-)
(y) znow inspirujesz dziewczyno ;-)
Katrin, przepis jest genialny, że się tak skromnie wyrażę :))))
Twoj blog jest generalnie genialny ;-) ale te kotleciki az slinka cieknie na sam widok bez zapachu…a z zapachem slinotok pewnie ;-) pozdrawiam wiosennie ;-)
Ale mi fajnie napisałaś, dzięki!!!!!
U nas dziś grill
Dziękuję za pomysł właśnie siedzę i planuję weekendowe menu, a tu takie pyszności
Chyba mozna przygotować dzień wcześniej i upiec następnego dnia..?