Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia | odchudzanie

Comfort food – obłędne pieczone pulpety z łososia.

pulpety z lososia_3Ja to lubię moi mili, jak się robi samo, albo prawie samo. A, i jeszcze, żeby w domu pachniało tak smakowicie, że aż w nosie kręci. No i oczywiście, żeby potem było smakowicie, przyjemnie sycąco i rozgrzewająco. Tak właśnie rozumiem pojęcie comfort food. Prezentuję dziś takie danko. Pulpeciki z łososia świeżego, z dodatkiem wędzonego, dla podkręcenia smaku. Miksuję wszystkie składniki i toczę kulki. Układam je na pomidorowej pierzynce, przykrywam pokrywką i wsadzam do pieca. Co tam się dzieje, OMG, co tam się dzieje!!! Wszystkie pomidorowe soki wnikają do pulpecików, które rosną, pęcznieją i nabierają niebiańskiego smaku. To co, zachęciłam Was?

Obłędne pulpeciki z łososia

[przepis]

500g świeżego łososia

150 g wędzonego łososia

sok z połowy cytryny

3 łyżki kaszy kukurydzianej

1 jajko

2 łyżki oleju

1 cebula

pęczek koperku

sól

świeżo mielony pieprz

2 puszki pomidorów w zalewie

2 ząbki czosnku

po łyżeczce słodkiej mielonej papryki, bazylii i oregano

[/przepis]

  1. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju.
  2. Do blendera wrzucić oba rodzaje łososia, dodać sok z cytryny, zmiksować.
  3. Następnie wymieszać z kaszą, jajkiem, cebulą, posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
  4. Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Przygotować sos. Zmiksować pomidory razem z zalewą, czosnkiem i przyprawami.
  6. Wylać sos na dno naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć pulpety, przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 40 minut. Smacznego :)

pulpety z łososia

zapiekane pulpety z lososia

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zrobiłam dziś z całej porcji – wyszło mi 14 sporych pulpetów. Dla jednej osoby warto zmniejszyć porcje o połowę, i będzie akurat na 2 obiady. Danie bardzo smaczne, choć można dodać więcej przypraw. Dziękuję za przepis i proszę o podobne:-)

Wyglądają obłędnie. Tak patrzę na to zestawienie smakowe i wydaje mi się, że dzieciaki z chęcią coś w tym stylu zjedzą. Będę miała gości z dziećmi, które nie tykają warzyw i chyba właśnie podsunęłaś mi pomysł :)