Sezon na kurki trwa. Kto już zbierał, to ma swoje, kto nie był jeszcze w lesie (np. ja) kupuje kurki na najbliższym bazarku i zajada się nimi, póki czas :) Niewielkie placki gryczane doskonale smakują z prostym sosem kurkowym. Dodatek świeżego koperku czyni z tego danka letnią poezję :)
Placki gryczane z kurkami
na placki:
250 g mąki gryczanej
woda
szczypta soli
olej
na sos kurkowy
300 g kurek
1 cebula
2 łyżki oleju lub masła
1/2 pęczka koperku
sól
świeżo mielony pieprz
Mąkę zmiksować z wodą w takich proporcjach, by powstało ciasto gęstości śmietany. Doprawić solą, dodać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, natłuszczać ją cienką warstwą oleju i usmażyć niewielkie placki. Kurki oczyścić, dokładnie umyć, odsączyć z nadmiaru wody na sitku. Pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są duże, drobne zostawić w całości. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać kurki, dusić ok. 15 minut, następnie dodać koperek, doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu. Do sosu doskonale pasuje kilka wiórków świeżo startego parmezanu. Smacznego :)
Komentarze
Ile mniej więcej tej wody?!
Tyle, by ciasto miało konsystencję śmietany.
ostatnio robiłam naleśnika/placka z mąki gryczanej ale wyszedł ciemny, te placuszki są jasne. W czym tkwi sekret? :)
Myślę, że rodzaju mąki. ja kupuję mąkę Melvit.
nie wyszlo mi zupelnie,masa bulgotala poprostu gotowala sie na patelni
jeszcze nigdy w zyciu nie wyszly mi placki ani nalesniki tylko z maki gryczanej. ciekawa jestem Twojego sekretu :)
Ściema. Masa jest ciemna (mąka Melivit) łatwo się rozpadają. Nie mają nic wspólnego ze zdjęciami powyżej. Czuję się oszukana.
Droga Olu, nie ma w zwyczaju „ściemniać”. Mąka gryczana nie zawiera glutenu, więca naturalne jest, że zachowuje się inaczej, niż tradycyjna mąka pszenna. Placki na zdjęciu i wiele innych, które usmażyłam w mojej kuchni robię tak jak napisałam z mąki gryczanej Melvit. Pozdrawiam i życzę sukcesów w kuchni i poza nią :)