Mistrzowska sałatka ziemniaczana!

23 lipca 2014, 07:53 | Bezglutenowe Kuchnia Sałatki Wegetariańskie | 72
Mistrzowska sałatka ziemniaczana!

Skromnie napiszę, że jestem mistrzynią ziemniaczanej sałatki. Młode ziemniaczki, ogórki małosolne, chrupiąca czerwona cebulka, pachnący koperek i ten obłędny sosik,  od którego wszyscy moi przyjaciele oraz znajomi dostają pozytywnego szału. Poza sezonem zamiast ogórków małosolnych z powodzeniem używam zwykłych kiszonych i wybieram ziemniaki odmian sałatkowych – twardych, o małej zawartości skrobii. Po ugotowaniu nie rozpadają się i można je kroić w plastry lub kostkę. To co, spróbujecie?

sałatka ziemniaczana

Mistrzowska sałatka ziemniaczana

500 g młodych ziemniaków

4 ogórki małosolne

1 czerwona cebula

1/2 pęczka koperku

1/2 pęczka dymki

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy

3 łyżki oleju

sok z połowy cytryny

sól

  1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, następnie odlać, ostudzić i pokroić w plasterki.
  2. Ogórki i cebulę również pokroić.
  3. Koperek i dymkę posiekać, dodać do pozostałych składników sałatki.
  4. Wymieszać miód i musztardę, dodać stopniowo olej, a na końcu sok z cytryny.
  5. Sos doprawić solą i zalać nim sałatkę.
  6. Delikatnie wymieszać i lekko schłodzić przed podaniem. Pyyyycha!

sałatka ziemniaczana_2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

72 odpowiedzi na “Mistrzowska sałatka ziemniaczana!”

  1. Lilla pisze:

    Mniam, mniam…pychota , na pewno zrobię na sobotniego grila. Do tej pory robiłam sałatkę ziemniaczaną ze świeżym ogórkiem i koperkiem, ale ta wydaje mi się taka bardziej wyrazista

  2. Kaśka pisze:

    zrobiłam dzisiaj! wyszła pyyyyszna!

  3. Basia pisze:

    absolutna rewelacja. Zjadłam połowę zanim schowałam do lodówki…a pewnie po pobycie w lodówce będzie jeszcze smaczniejsza :)

  4. kasia pisze:

    Wlasnie ja robie:-) sosik jest pyszny, a calosc? Napisze jak skosztujemy. Pozdrawiam

  5. Lilla pisze:

    Zrobiłam i jest po prostu superrrr!!!! Na początku wydawała mi sie trochę za słodka ale jak postała w lodówce i przeszła smakami okazała się hitem grila. Wielkie dzięki za wspaniały przepis.

  6. karovim pisze:

    Jaka jest najlepsza musztarda do tej sałatki???

  7. Cu-Kinia pisze:

    Wygląda bardzo smakowicie! Czekam na młode ziemniaki lub chociaż dymkę;) Dziękuję za tego bloga-od niedawna zaglądam do niego częściej i.. dobrze mi tu! :)

  8. Ewe Kamińska pisze:

    robiłam ją już milion razy z Twojego przepisu, jest super :)

  9. Robie podobna ale z majonezem i jogurtem i gora wielka natki pietruszki :) ale ta tez musze wyprobowac :)

  10. oo ja właśnie robię od kilku dni do pracy – w różnych konfiguracjach ( efekt zbyt dużej ilości ziemniaków na obiad ). Dziś właśnie taką miałam, a wcześniej z suszonymi pomidorami.. pycha :)

  11. w Biedronce i Selgrosie widziałam już ogórki gruntowe, teściowa robiła już nawet małosolne więc twoje marzenia o malosolniakach są na wyciągnięcie ręki :D

  12. U nas na bazarku małosolne już w sprzedaży – pychota :)

  13. Tylko z Twojego przepisu! <3

  14. ja już od paru tygodni pędzę małosolne;-))))

  15. Anna Jaworska pisze:

    Przedwczoraj w warzywniaku kupiłam gruntowe i wstawiłam małosolne. Juz prawie zjedzone

  16. Też bym skonsumowała .. ja tu na granicy polsko-niemieckiej to kartoffelsalad się znajdzie :)

  17. A ja miałam ziemniaczki z ogórkami kiszonym, czosnkiem niedźwiedzim i olejem lnianym. Smak bossssski

  18. Lolla pisze:

    Fajna :) Muszę spróbować z ogórkami małosolnymi, bo je kocham! Dzięki za inspirację :) Ja daję też musztardę i cytrynę, ale do tego oliwę. W mojej jest też ocet balsamiczny i oliwki, nie ma kopru, tylko cebula i szczypiorek, aha no i czosnek :) Czasem daję orzechy włoskie.

  19. Małosolne są u mnie na bazarze, zapraszam na Bemowo.

  20. Czytasz w moich myślach! Potrzebuję przepisu na cito i proszę, jak znalazł =D

  21. Narobiłaś mi smaka, też zrobię taką

  22. Na straganie są już ogórki na małosolne. Polecam, pyszne, chrupiące. Ja używam gotowej, suszonej mieszanki do kwaszenia.

  23. Ja dorzucam do tego sos czosnkowy ;) uwielbiamy !

  24. ja obowiązkowo czarny pieprz i czasem zamiast ogórka nać selera, ale to już wariacja, bo lubię klasyczną

  25. No i teraz muszę przez Ciebie ugotować ziemniaki :-)

  26. ogóreczki małosolne już są w sprzedaży, pyszności :)

  27. Ziemniaczaną zjem każdą. I lepiej pilnuj słoika, bo go sobie przysposobię ;-)

  28. pamietam ten smak ze stolowki swietlicy w podstawowce :)

  29. Ogórki gruntowe już w sprzedazy:)

  30. Barbara Paul pisze:

    robię często, jest boska i super pasuje do śledzika

  31. Lidia Wu pisze:

    Ona mi się mocno kojarzy z popularną przyprawą „magi” – i tak, wiem, że to czysta chemia.. Ale raz w roku mam nadzieję mnie nie zabije ;-)

  32. Iza Rynkowska pisze:

    U mnie nazywa się sałatką Bożeny Dykiel: mama ze 30 lat temu podłapała z jakiejś audycji radiowej: zamiast cebuli jest czosnek, sos majonezowy i jajka na twardo, caaaała fura zieleniny: koperku, pietruszki i drobnego szczypiorku. I od 30 lat nie traci na popularności….ale czas na zmiany: teraz sałatka będzie wg Twego przepisu…

  33. Edyta Burska pisze:

    O tej porze mlode ziemniaki to sama chemia :(

  34. Alora1 pisze:

    Sałatka przepyszna! Dzisiaj w pracy na drugie śniadanie:-))

  35. Ja robiłam w tym sezonie grillowym juz co najmniej dwa rasy i potwierdzam, że jest M I S T RZ O W S K A znajomi się zachwycali, więc przepis przekazałam dalej :-)

  36. O! Dziekuje bardzo wlasnie szukam inspiracji na szybki i smaczny podwieczorek z gośćmi i salatka bedzie idealnym dodatkiem :-)

  37. Grazyna Mat pisze:

    a wczoraj o niej myslalam i mowilam… ;) Mowisz i masz! Dzieki Beatko <3

  38. Renata Gajda pisze:

    Majonez ze sklepu odpada ! Ja dodaje zamiast majonezu olej lniany :-)

  39. Anka Dadas pisze:

    Ja dopiero raz robiłam w tym sezonie …ale na kolejnym grillu będzie ponownie

  40. Dorota Polak pisze:

    Ja robię w wersji og.kiszony oraz wędzony łosoś. Tez pycha. Dodaję tez czosnek taka jest moja wersja. Spróbuję oczywiście z ogórkiem malosolnym

  41. ja dodałam śledzia i sos bez majonezu, bomba!

  42. Daria Treder pisze:

    Na pewno wypróbuję, wygląda pysznie ☺ Polecam też salatkę na sałatach z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach pokrojonymi w ćwiartki, jajami na twardo, pomidorkami, zieloną fasolką szparagową, czerwoną cebulką, skwarkami z wędzonego boczku i vinegret… Jest fantastycznie pyszna

  43. Rzeczywiscie mistrzowska. Dziekuje ze przepis!

  44. Czy można ja zrobić dzień wcześniej ?

  45. Magda Sz pisze:

    jaaaa! jest przepyszna już przed schłodzeniem, nawet mój niesałatkowy mąż się nią zajada :) pyszka!

  46. Ania pisze:

    Prze-pysz-na! dziękuję za przepis:-)

  47. Chase pisze:

    Przepis wypróbowałem, wyszedł bardzo dobry :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *