Skromnie napiszę, że jestem mistrzynią ziemniaczanej sałatki. Młode ziemniaczki, ogórki małosolne, chrupiąca czerwona cebulka, pachnący koperek i ten obłędny sosik, od którego wszyscy moi przyjaciele oraz znajomi dostają pozytywnego szału. Poza sezonem zamiast ogórków małosolnych z powodzeniem używam zwykłych kiszonych i wybieram ziemniaki odmian sałatkowych – twardych, o małej zawartości skrobii. Po ugotowaniu nie rozpadają się i można je kroić w plastry lub kostkę. To co, spróbujecie?
Mistrzowska sałatka ziemniaczana
[przepis]
500 g młodych ziemniaków
4 ogórki małosolne
1 czerwona cebula
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka dymki
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
3 łyżki oleju
sok z połowy cytryny
sól
[/przepis]
- Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, następnie odlać, ostudzić i pokroić w plasterki.
- Ogórki i cebulę również pokroić.
- Koperek i dymkę posiekać, dodać do pozostałych składników sałatki.
- Wymieszać miód i musztardę, dodać stopniowo olej, a na końcu sok z cytryny.
- Sos doprawić solą i zalać nim sałatkę.
- Delikatnie wymieszać i lekko schłodzić przed podaniem. Pyyyycha!
Komentarze
Mniam, mniam…pychota , na pewno zrobię na sobotniego grila. Do tej pory robiłam sałatkę ziemniaczaną ze świeżym ogórkiem i koperkiem, ale ta wydaje mi się taka bardziej wyrazista
zrobiłam dzisiaj! wyszła pyyyyszna!
absolutna rewelacja. Zjadłam połowę zanim schowałam do lodówki…a pewnie po pobycie w lodówce będzie jeszcze smaczniejsza :)
Wlasnie ja robie:-) sosik jest pyszny, a calosc? Napisze jak skosztujemy. Pozdrawiam
Zrobiłam i jest po prostu superrrr!!!! Na początku wydawała mi sie trochę za słodka ale jak postała w lodówce i przeszła smakami okazała się hitem grila. Wielkie dzięki za wspaniały przepis.
Jaka jest najlepsza musztarda do tej sałatki???
Taka, jaką lubisz :)
Wygląda bardzo smakowicie! Czekam na młode ziemniaki lub chociaż dymkę;) Dziękuję za tego bloga-od niedawna zaglądam do niego częściej i.. dobrze mi tu! :)
robiłam ją już milion razy z Twojego przepisu, jest super :)
Jak miło, dzięki Ewa!
Robie podobna ale z majonezem i jogurtem i gora wielka natki pietruszki :) ale ta tez musze wyprobowac :)
Ja też czasem doprawiam majonezem :)
oo ja właśnie robię od kilku dni do pracy – w różnych konfiguracjach ( efekt zbyt dużej ilości ziemniaków na obiad ). Dziś właśnie taką miałam, a wcześniej z suszonymi pomidorami.. pycha :)
:))))
w Biedronce i Selgrosie widziałam już ogórki gruntowe, teściowa robiła już nawet małosolne więc twoje marzenia o malosolniakach są na wyciągnięcie ręki :D
Wiesz co, chyba się wybiorę do Biedronki :)
brzmi cudownie
Smakuje jeszcze lepiej :)
U nas na bazarku małosolne już w sprzedaży – pychota :)
Ja też uwielbiam!
Tylko z Twojego przepisu! <3
<3 <3 <3
ja już od paru tygodni pędzę małosolne;-))))
Och Ty ;) Czyli co, już zaczynać?
ja kocham małosolne to nie wytrzymałam nawet mimo ceny 16zeta za kg ogórków;-)))teraz już po 8,99 są u nas
Przedwczoraj w warzywniaku kupiłam gruntowe i wstawiłam małosolne. Juz prawie zjedzone
Ile za kg gruntowych?
12 zl
Też bym skonsumowała .. ja tu na granicy polsko-niemieckiej to kartoffelsalad się znajdzie :)
Chyba sobie przygotuję w ten weekend :)
A ja miałam ziemniaczki z ogórkami kiszonym, czosnkiem niedźwiedzim i olejem lnianym. Smak bossssski
No to mnie znokautowałaś :)))) Poproszę!
Wygląda znakomicie! Dobre na wiosnę!!!! :)
Gotujemy i studzimy ziemniaki. Do michy wrzucamy pokrojone ziemniaki, poszatkowany niezbyt drobno czosnek niedźwiedzi, zgrillowaną cukinię, dokładnie mieszamy, polewamy obficie olejem lnianym tłoczonym ma zimno, starannie doprawiamy solą himalajską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Delektujemy się w ciszy i skupieniu.
Ja słyszałam tylko mlaskanie, swoje mlaskanie 😀
W prostocie tkwi geniusz smakowy, co nie Beata?
Fajna :) Muszę spróbować z ogórkami małosolnymi, bo je kocham! Dzięki za inspirację :) Ja daję też musztardę i cytrynę, ale do tego oliwę. W mojej jest też ocet balsamiczny i oliwki, nie ma kopru, tylko cebula i szczypiorek, aha no i czosnek :) Czasem daję orzechy włoskie.
Małosolne są u mnie na bazarze, zapraszam na Bemowo.
Oj, bo się skuszę ;) Ale jestem już bliska nastawienia pierwszego słoja i zadebiutowania z własnymi małosolnymi w tym roku.
Lawendowy Dom to będą najlepsze.
Czytasz w moich myślach! Potrzebuję przepisu na cito i proszę, jak znalazł =D
Narobiłaś mi smaka, też zrobię taką
Na straganie są już ogórki na małosolne. Polecam, pyszne, chrupiące. Ja używam gotowej, suszonej mieszanki do kwaszenia.
Ja dorzucam do tego sos czosnkowy ;) uwielbiamy !
ja obowiązkowo czarny pieprz i czasem zamiast ogórka nać selera, ale to już wariacja, bo lubię klasyczną
No i teraz muszę przez Ciebie ugotować ziemniaki :-)
Mhh
ogóreczki małosolne już są w sprzedaży, pyszności :)
Ziemniaczaną zjem każdą. I lepiej pilnuj słoika, bo go sobie przysposobię ;-)
pamietam ten smak ze stolowki swietlicy w podstawowce :)
Ogórki gruntowe już w sprzedazy:)
robię często, jest boska i super pasuje do śledzika
Tą uwielbiam!
Ona mi się mocno kojarzy z popularną przyprawą „magi” – i tak, wiem, że to czysta chemia.. Ale raz w roku mam nadzieję mnie nie zabije ;-)
U mnie nazywa się sałatką Bożeny Dykiel: mama ze 30 lat temu podłapała z jakiejś audycji radiowej: zamiast cebuli jest czosnek, sos majonezowy i jajka na twardo, caaaała fura zieleniny: koperku, pietruszki i drobnego szczypiorku. I od 30 lat nie traci na popularności….ale czas na zmiany: teraz sałatka będzie wg Twego przepisu…
O tej porze mlode ziemniaki to sama chemia :(
Natalia Sobczynska
YUM!
O tej porze możesz je zastąpić ziemniakami „starymi”, a pomarzyć o młodych ziemniaczkach zawsze można :)
Mniam☺
Sałatka przepyszna! Dzisiaj w pracy na drugie śniadanie:-))
Ja robiłam w tym sezonie grillowym juz co najmniej dwa rasy i potwierdzam, że jest M I S T RZ O W S K A znajomi się zachwycali, więc przepis przekazałam dalej :-)
O! Dziekuje bardzo wlasnie szukam inspiracji na szybki i smaczny podwieczorek z gośćmi i salatka bedzie idealnym dodatkiem :-)
a wczoraj o niej myslalam i mowilam… ;) Mowisz i masz! Dzieki Beatko <3
Majonez ze sklepu odpada ! Ja dodaje zamiast majonezu olej lniany :-)
Ja dopiero raz robiłam w tym sezonie …ale na kolejnym grillu będzie ponownie
Ja robię w wersji og.kiszony oraz wędzony łosoś. Tez pycha. Dodaję tez czosnek taka jest moja wersja. Spróbuję oczywiście z ogórkiem malosolnym
ja dodałam śledzia i sos bez majonezu, bomba!
Na pewno wypróbuję, wygląda pysznie ☺ Polecam też salatkę na sałatach z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach pokrojonymi w ćwiartki, jajami na twardo, pomidorkami, zieloną fasolką szparagową, czerwoną cebulką, skwarkami z wędzonego boczku i vinegret… Jest fantastycznie pyszna
Rzeczywiscie mistrzowska. Dziekuje ze przepis!
Czy można ja zrobić dzień wcześniej ?
jaaaa! jest przepyszna już przed schłodzeniem, nawet mój niesałatkowy mąż się nią zajada :) pyszka!
Prze-pysz-na! dziękuję za przepis:-)
Przepis wypróbowałem, wyszedł bardzo dobry :)
Ile porcji wychodzi z tego przepisu??