Rozgrzewa, poprawia nastrój i pachnie tak, jakbyśmy za sprawą magicznej różdżki znaleźli się nagle gdzieś daleko daleko stąd. Pyszne i proste jedzenie w cudownych odcieniach jesieni. Smacznego :)
Curry z dyni
[przepis]
1 kg dyni
duża cebula
1 l bulionu warzywnego
100 ml gęstego mleka kokosowego
kawałek świeżego imbiru
po łyżeczce:
soli
kuminu
nasion kolendry
skórki otartej z limonki
2 łyżeczki kurkumy
3 ziarna kardamonu
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
dodatkowo świeża kolendra
olej
[/przepis]
- Dynię obrać, pokroić w kostkę.
- Cebulę drobno posiekać.
- Imbir obrać i pokroić.
- Do moździerza włożyć imbir, dodać, sól, kumin, nasiona kolendry, skórkę z limonki, kurkumę, kardamon, czosnek oraz pozbawioną pestek i pokrojoną wcześniej papryczkę. Utłuc całość na pastę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić ją, a następnie dodać pastę przyprawową.
- Smażyć razem 3 minuty, cały czas mieszając.
- Do garnka wrzucić dynię, przemieszać, zalać bulionem warzywnym.
- Gotować 20 minut, aż dynia będzie miękka, następnie dodać mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia.
- Podawać z dużą ilością świeżej kolendry.
Komentarze
Ja robiłam ostatnio kilka razy krem z dyni a curry jeszcze nie:)
Swietny pomysł. Kradnę przepis ;)
Czy mogłabym takie curry zapasteryzować w słoiku na zimę? Nie wiem jak to się ma do mleczka kokosowego, ale może zapasteryzować bez niego i dodawać po prostu przed podaniem? Będę wdzięczna za poradę :)