Nie samą dietą człowiek żyje :) Czasami zdarza się, że przychodzą do Ciebie dwie małe dziewczynki (przypadkiem są to Twoje własne dzieci) i głosami nieznoszącymi sprzeciwu zamawiają… żeberka w gęstym sosie. No cóż, przyznaję, że zakrztusiłam się z wrażenia, gdy padło to nietypowe zamówienie z ust moich dzieci. Przyznaję również, że nigdy wcześniej żeberek żadnych, a tym bardziej w gęstym sosie nie przygotowywałam, ale z godnością przyjęłam wyzwanie i oto, co z tego wyszło. Dodam, że o sos się w domu bijemy, a żeberka tym sposobem robiłam już trzykrotnie w ciągu ostatniego miesiąca i wciąż się moim wielbicielkom mięsnej strawy nie znudziły :)
Żeberka w cydrze
[przepis]
500 g żeberek wieprzowych
czubata łyżka musztardy
czubata łyżka powideł śliwkowych
łyżeczka cynamonu
łyżeczka słodkiej papryki
cebula
250 ml cydru
1 łyżka masła
sól
[/przepis]
- Żeberka umyć, pokroić na porcje z jedną kostką i przełożyć do naczynia do zapiekania z pokrywką.
- Dodać musztardę, powidła, cynamon, paprykę i sól.
- Dokładnie natrzeć mięso i odstawić najlepiej na noc do lodówki.
- Następnego dnia do naczynia włożyć obraną i przekrojoną na pół cebulę, wlać cydr, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec 70 minut.
- Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać sos do garnuszka, dodać cebulę, całość zmiksować, dodać masło i zredukować na silnym ogniu tak, by sos zgęstniał.
- Powstałym sosem polać żeberka i wstawić ponownie do piekarnika, tym razem już bez przykrycia. Piec w temperaturze 180 st.C z włączonym termoobiegiem ok. 15 minut.
Komentarze
Będę musiała wypróbować! :D
Agata, koniecznie :)))
zaśliniłam się! I muszę na to cudo czekać do soboty, bo w tygodniu, to coś na szybko robię, a tu więcej zachodu :D
Agnieszka, zachodu tyle co nic, jedynie pod koniec pieczenia miksujesz sosik i odparowujesz w garnku. Smacznego!
Wygląda smakowicie, w sam raz na oryginalne święta :) Z cydrem nigdy nie robiłam, czuć ten smak po wyparowaniu?
Czuć lekki posmak słodkawo-jabłkowy. Świetnie współgra z mięsem i cebulą. Pozdrawiam bardzo serdecznie :)
Jutro mój chłopak ma urodziny i zrobię mu te żeberka, mam pytanie jaki dodatek do tego dania będzie najlepszy?
Myślałam o knedlach ze szpinaku i grzanek… ale czy to dobry pomysł? :)