Bezglutenowe | Dania główne | Karnawał | Kuchnia | Potrawy na karnawał

Żeberka w cydrze

żeberka w cydrzeNie samą dietą człowiek żyje :) Czasami zdarza się, że przychodzą do Ciebie dwie małe dziewczynki (przypadkiem są to Twoje własne dzieci) i głosami nieznoszącymi sprzeciwu zamawiają… żeberka w gęstym sosie. No cóż, przyznaję, że zakrztusiłam się z wrażenia, gdy padło to nietypowe zamówienie z ust moich dzieci. Przyznaję również, że nigdy wcześniej żeberek żadnych, a tym bardziej w gęstym sosie nie przygotowywałam, ale z godnością przyjęłam wyzwanie i oto, co z tego wyszło.  Dodam, że o sos się w domu bijemy, a żeberka tym sposobem robiłam już trzykrotnie w ciągu ostatniego miesiąca i wciąż się moim wielbicielkom mięsnej strawy nie znudziły :)

_MG_5534

żeberka w cydrze_2Żeberka w cydrze

[przepis]

500 g żeberek wieprzowych

czubata łyżka musztardy

czubata łyżka powideł śliwkowych

łyżeczka cynamonu

łyżeczka słodkiej papryki

cebula

250 ml cydru

1 łyżka masła

sól

[/przepis]

  1. Żeberka umyć, pokroić na porcje z jedną kostką i przełożyć do naczynia do zapiekania z pokrywką.
  2. Dodać musztardę, powidła, cynamon, paprykę i sól.
  3. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić najlepiej na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia do naczynia włożyć obraną i przekrojoną na pół cebulę, wlać cydr, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec 70 minut.
  5. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać sos do garnuszka, dodać cebulę, całość zmiksować, dodać masło i zredukować na silnym ogniu tak, by sos zgęstniał.
  6. Powstałym sosem polać żeberka i wstawić ponownie do piekarnika, tym razem już bez przykrycia. Piec w temperaturze 180 st.C z włączonym termoobiegiem ok. 15 minut.

żeberka w cydrze_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

zaśliniłam się! I muszę na to cudo czekać do soboty, bo w tygodniu, to coś na szybko robię, a tu więcej zachodu :D

Jutro mój chłopak ma urodziny i zrobię mu te żeberka, mam pytanie jaki dodatek do tego dania będzie najlepszy?
Myślałam o knedlach ze szpinaku i grzanek… ale czy to dobry pomysł? :)