Kategoria: Bezglutenowe
Crème brûlée z lawendą (albo bez)
Można go podać z owocami sezonowymi lub ozdobić jadalnymi kwiatami. Ja poszłam dalej i kilka lawendowych kwiatów dodałam do masy jajecznej. Polecam tym, którym takie smaki nie kojarzą się jedynie z… mydłem ;) Dla tradycjonalistów idealna będzie wersja podstawowa. Pycha… Crème brûlée z lawendą (albo bez ) na 5-6 porcji 500 ml śmietanki 36% laska… Czytaj dalej Crème brûlée z lawendą (albo bez)
Wegański koktajl z mango i truskawek
Nasycone kolory i smak dojrzałych owoców to jest to, co tygryski lubią najbardziej :) Sprawa jest niby oczywista, ale czasami zapominamy, że najlepsze jest to, co proste, prawda? Dziś cudowny koktajl z wygrzanych w słońcu, słodkich truskawek i soczystego, niezwykle aromatycznego mango. Kto ma ochotę? Wegański koktajl z mango i truskawek [przepis] 150 g… Czytaj dalej Wegański koktajl z mango i truskawek
Chłodnik pomidorowy z krewetkami i awokado.
Pyszna, lekka zupa na zimno, którą mogę jeść bez końca. Dodatek awokado i krewetek świetnie uzupełnia zdecydowany smak pomidorów. Dla tych, co są bardzo głodni, podawać z chrupiącą bagietką. Polecam! Chłodnik pomidorowy z krewetkami i awokado 500 g pomidorów 200 ml soku pomidorowego 2 czerwone papryki 150 g ogórków gruntowych 2 łyżki oliwy 1… Czytaj dalej Chłodnik pomidorowy z krewetkami i awokado.
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa z kaszy kukurydzianej. Pycha!
Absolutnie pyszna. Świetna nawet po kilku dniach, gdy aromaty cytrusowych skórek przegryzą się z kukurydzianym wnętrzem. My w Lawendowym Domu straciliśmy dla tej babki głowę. Polecam! Bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa z kaszy kukurydzianej. [przepis] 1 cytryna 1 pomarańcza 6 jajek 200 g brązowego cukru 125 g kaszy kukurydzianej 125 g zmielonych płatków migdałowych 2 łyżki… Czytaj dalej Bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa z kaszy kukurydzianej. Pycha!
Doskonała pascha migdałowa z twarogu.
Pascha robi wrażenie! Jest tak smaczna, że śmiało mogę umiecić ją na pierwszym miejscu wśród wielkanocnych deserów. Wiem, że spodobała Wam się wersja z własnoręcznie przygotowanego sera. Teraz czas na inny przepis, w którym jakość składników odgrywa niebagatelną rolę. Twaróg powinien być pierwszej jakości, najlepszy z możliwych, tłusty, łagodny w smaku, a jajka świeże. Moja… Czytaj dalej Doskonała pascha migdałowa z twarogu.
Delikatna pasta jajeczna na kanapki i do jajek faszerowanych.
Sprawdzone klasyki nigdy nie zawodzą. Na przykład pasta jajeczna – czym może nas zaskoczyć ten znany przecież ze stołówek i domowych śniadań skromny dodatek do kanapek? Moją pastę przygotowałam z jajek od kur zielononóżek, dodałam do niej trochę śmietany i odrobinę curry, które zaostrzyło smak. Podaję ją w świeżej bułce w towarzystwie rzodkiewek i kiełków. Pycha!… Czytaj dalej Delikatna pasta jajeczna na kanapki i do jajek faszerowanych.
Zdrowe śniadania. Jaglanka na mleku kokosowym z polewą owocową.
O kaszy jaglanej, choć nie jest przecież odkryciem ostatních lat, mówi się coraz głośniej. Że zdrowa, że zapobiega wielu chorobom, wzmacnia i rozgrzewa nasz organizm, wprowadza równowagę zasadową do naszego zakwaszonego organizmu, że lekkostrawna, pożywna, nie zawiera glutenu, że bogata w witaminy i składniki mineralne. Można by te zalety wyliczać w nieskończoność, ale powiedzmy sobie… Czytaj dalej Zdrowe śniadania. Jaglanka na mleku kokosowym z polewą owocową.
Czerń jest sexy. Poncz z żurawiną
Czerń jest sexy, a czerń z czerwienią to idealny zestaw imprezowy. Więc z okazji kolejnego karnawałowego weekendu poncz, w którym żurawina odgrywa rolę dekoracyjnych kostek lodu. W sam raz na gorącą zabawę. Więcej inspiracji na karnawałową imprezę w styczniowym numerze „Czas na Wnętrze”. Zapraszam :) Poncz z żurawiną 1 szklanka mocnego naparu czarnej herbaty ½… Czytaj dalej Czerń jest sexy. Poncz z żurawiną
Chleb z ziaren bez drożdży, tłuszczu i cukru
Chleb z ziaren na wodzie, bez drożdży i innych spulchniaczy, bez mąki, bez cukru i tłuszczu. Same ziarna, nasiona i orzechy sklejone… wodą. Brzmi dziwacznie, prawda? Ten chleb traktujcie specjalnie. Nie da się z niego zrobić tostów, ani pokroić cieniutko. Kruszy się dość łatwo, ale moi mili, co za smak! To co, pieczemy? Chleb z… Czytaj dalej Chleb z ziaren bez drożdży, tłuszczu i cukru
Wegeburgery z buraków i fasoli
Wegeburgery z buraków i fasoli rozkochały w sobie już niejednego smakosza. Pieczone powoli w skórce buraki zachowują intensywną słodycz i smak. To świetna baza do sałatek, carpaccio i burgerów. Wegeburgery z buraków i fasoli przygotowałam je bez dodatku jajka, więc żeby się nie rozpadały podczas smażenia, lepiej uformować mniejsze kotleciki i pozwolić im się… Czytaj dalej Wegeburgery z buraków i fasoli
Sałatka ziemniaczana
To ten typ imprezowego dania, który sprawdza się prawie zawsze. W mojej wersji znajdziecie pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę i kiszone ogórki pachnące koprem i czosnkiem. Istnieje niezliczona ilość wariacji na temat sałatki ziemniaczanej, przedstawiam Wam moją ulubioną. Sałatka ziemniaczana [przepis] 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula średniej wielkości… Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana
Karmelizowawana dynia po sułtańsku.
To błyskawiczny deser do przygotowania dosłownie w 10 minut. Wygląda cudownie, pachnie niebańsko, a smakuje… Sami spróbujcie. Słodycz dyni i karmelu przełamałam orzeźwiającą nutą pomarańczy. Jeśli deser przeznaczony jest dla dorosłych, tuż przed podaniem można go skropić odrobiną koniaku. Najlepiej podawać go w towarzystwie espresso lub mocnej herbaty. Czasem sobie myślę, że gdyby na sułtańskim… Czytaj dalej Karmelizowawana dynia po sułtańsku.
Burgery z kaszy jaglanej
Pyszne burgery z kaszy jaglanej były hitem naszej ostatniej kolacji. Podałam je z plackami orkiszowymi, sosem z żurawiny i sałatą. Masę z kaszy przygotowalam bez dodatku jajka, na szczęście okazała się spójna i burgery nie rozpadały się podczas smażenia. Burgery z kaszy jaglanej [przepis] 350 g kaszy jaglanej 2 łyżki oleju + olej do smażenia… Czytaj dalej Burgery z kaszy jaglanej
Honeycomb – znacie?
Cudownie proste, błyskawiczne w wykonaniu. Honeycomb – Arek z bloga Eat after reading celnie nazwał ten deser masą bursztynową. Powtarzam podstawowy przepis za mistrzem, zajrzyjcie też koniecznie po inspirację na bloga Stoliczku, nakryj się. Znajdziecie tam nutę waniliową, ja poszłam w kawę i migdały, ciekawa jestem, jaki smak nadacie swojemu honeycomb? Honeycomb 160 g miodu 160… Czytaj dalej Honeycomb – znacie?
Jak upiec gęś?
O gęsiach ostatnio coraz głośniej, warto więc zakasać rękawy i zmierzyć się z tematem, bo czas ku temu wydaje się odpowiedni :). Po pierwsze – jeśli jest mrożona, rozmrażać ją trzeba powoli, najlepiej pozostawiając na dwa dni w lodówce. Jeśli potrzebujecie szybszego rozmrażania, najlepiej zostawić ją na noc w zlewie w zimnej wodzie. Po drugie –… Czytaj dalej Jak upiec gęś?
Jabłka w karmelu dla… niegrzecznych dzieci ;)
Wczoraj były rajskie jabłuszka, te dzisiejsze wyglądają jakby zupełnie inaczej, prawda? To za sprawą czarnego barwnika spożywczego, którego dodałam do karmelu. Są naprawdę sssssstraszne…. Po przepis na jabłka w karmelu zapraszam tu.
Rajskie jabłuszka w karmelu
Na Was zawsze mogę liczyć :). W posiadanie kosza pełnego rumianych rajskich jabłuszek weszłam dość przypadkowo i od razu dostałam od Was mnóstwo świetnych pomysłów na ich wykorzystanie. Dziś jeden z nich, czyli jabłuszka w karmelu. Cukrowa złocista skorupka z zammkniętrym w środku kwaskowym, maleńkim jabłuszkiem. Ale pycha! Rajskie jabłuszka w karmelu 1 ½ szklanki… Czytaj dalej Rajskie jabłuszka w karmelu
Pieczone ziemniaki z niespodzianką
To pomysł, który można zinterpretować na wiele sposobów. W dodatku przygotowanie to bardziej zabawa, niż prawdziwe gotowanie. Sam patent jest bardzo prosty. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy co 3 mm. Następnie należy posmarować je olejem i posolić. No i dochodzimy do etapu, gdzie właściwie mamy pełną dowolność. Do moich ziemniaków trafiły cienkie piórka cebuli,… Czytaj dalej Pieczone ziemniaki z niespodzianką