Bezglutenowe | Kuchnia | Zupy

Chłodnik pomidorowy z krewetkami i awokado.

chłodnik pomidorowy_2

Pyszna, lekka zupa na zimno, którą mogę jeść bez końca. Dodatek awokado i krewetek świetnie uzupełnia zdecydowany smak pomidorów. Dla tych, co są bardzo głodni, podawać z chrupiącą bagietką. Polecam!

chłodnik pomidorowy_4

 

Chłodnik pomidorowy z krewetkami i awokado

500 g pomidorów

200 ml soku pomidorowego

2 czerwone papryki

150 g ogórków gruntowych

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 dojrzałe awokado

200 g krewetek

sok i skórka otarta z połowy cytryny

sól

Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem, obrać ze skórki. Paprykę opiec w piekarniku tak, by skórka zrobiła się czarna, pozostawić w zamkniętym naczyniu do ostygnięcia, a następnie obrać i pozbawić nasion. Ogórki obrać. Zmiksować pomidory, sok pomidorowy, paprykę, ogórki, 1 łyżkę oliwy, czosnek i ocet. Doprawić solą i przelać do miseczek. Krewetki przesmażyć na pozostałej oliwie, doprawić sokiem i skórką z cytryny. Awokado pokroić na plasterki. Do każdej miseczki włożyć po 3 plasterki awokado i kilka krewetek. Przed podaniem skropić oliwą.

chłodnik pomidorowy_3

chłodnik pomidorowy_5

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *