Pyszna, lekka zupa na zimno, którą mogę jeść bez końca. Dodatek awokado i krewetek świetnie uzupełnia zdecydowany smak pomidorów. Dla tych, co są bardzo głodni, podawać z chrupiącą bagietką. Polecam!
Chłodnik pomidorowy z krewetkami i awokado
500 g pomidorów
200 ml soku pomidorowego
2 czerwone papryki
150 g ogórków gruntowych
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 dojrzałe awokado
200 g krewetek
sok i skórka otarta z połowy cytryny
sól
Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem, obrać ze skórki. Paprykę opiec w piekarniku tak, by skórka zrobiła się czarna, pozostawić w zamkniętym naczyniu do ostygnięcia, a następnie obrać i pozbawić nasion. Ogórki obrać. Zmiksować pomidory, sok pomidorowy, paprykę, ogórki, 1 łyżkę oliwy, czosnek i ocet. Doprawić solą i przelać do miseczek. Krewetki przesmażyć na pozostałej oliwie, doprawić sokiem i skórką z cytryny. Awokado pokroić na plasterki. Do każdej miseczki włożyć po 3 plasterki awokado i kilka krewetek. Przed podaniem skropić oliwą.
Komentarze