Błyskawiczna zupa tajska to jest mój patent na brzydką pogodę, melancholię i inne smutki. Już same wyczyny nad garnkiem, z którego buchają aromaty i kolory sprawiają, że człowiekowi na duszy robi się lżej. Więc gdy tylko poczujesz, że zbliża się zły humor, gdy potrzeba Ci szybko trochę pozytywnej energii, to nie zastanawiaj sie, tylko zrób sobie zupę tajską. Jestem pewna, że przepis różni się od oryginału, to moja prywatna wariacja na temat tego pysznego dania. Więc po prostu poświęć 7 minut i ugotuj coś pysznego. No i spróbuj się przy tym nie uśmiechnąć :)
Błyskawiczna zupa tajska
[przepis]
Do biegu, gotowi, start!
3 łyżki sosu rybnego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka przyprawy curry
3 ziarna kardamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka ostrej paparyki
2 cebule dymki
3 łyżki oleju
1 limonka
opakowanie makaronu ryżowego
400 g obranych krewetek
1 puszka mleka kokosowego
3 pomidory pokrojone w kostkę
jeśli mam dodaję jeszcze: zieloną pastę curry i na koniec liście kolendry
[/przepis]
- Zagotować 3 l wody z sosem rybnym. Otrzeć skórkę z limonki.
- Do moździerza wrzucić czosnek, sól, curry, kardamon, imbir, skórkę limonki i paprykę.
- Rozgnieść na papkę. Pokroić cebulę.
- W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, i mieszankę przypraw, smażyć minutę, często mieszając, następnie zalać wodą z sosem rybnym.
- Do garnka wrzucić krewetki, dodać makaron, zagotować i wlać mleko kokosowe. Dokładnie wymieszać.
- Zestawić garnek z ognia, wrzucić pomidory.
- Meta!
Komentarze
Ja wczoraj gotowałam tajskie curry. Wypróbuję i Twój przepis na zupę, bo uwielbiam tajską kuchnię :-)
Danusiu, a ja bardzo będę wdzięczna za przepis na Twoje curry. Podzielisz się?
Tez robiłam wczoraj curry (dyniowe), PYYYCHA!
a za mną „chodziło” coś orientalnego. wszystko co potrzeba mam więc będę działać :)
Agnieszko, super! Jestem pewna, że Ci ta zupa zasmakuje. Miłego dnia!
czy mozna zamiast mieszanki przypraw użyć czerwonej pasty curry?
Można, oczywiście :) Ja po prostu mam swój ulubiony przyprawowy zestaw w szufladzie, ale sprawę zawsze można ułatwić. Smacznego Kinga :)
Ojej jaka cudna! Ślina leci po brodzie
Ha, ha, ha – o to chodzi! Miłego dnia Marta!
Wygląda genialne i smakowicie.
Bardzo się cieszę :) Ugotuj koniecznie Agnieszko :)
zrobiłam raz, ale mi nie zasmakowało :(
Pani Beatko a jaki film profesjonalny- no swietnie po prostu zastanawiam sie czy krewetki mozna by zastąpić jakimś mięsem bo ponoć w ciazy tego nie polecają… A przepis rzeczywiście banalny! Ah i czy pisałam Pani ze jest Pani śliczna kobieta
Marta, wielkie dzięki za dobre słowo. Zamiast krewetek daj pokrojonego w kostkę kurczaka, najlepiej zagrodowego :)
Bardzo dziekuje!
Ja nie robiłam, ale na dziś mam piękną dyniową, więc też cieszy oczy :)
Dyniowa zawsze i w każdej ilości! Pozdrawiam ciepło :)
Uwielbiam! Lepsza niz rosol( na przeziebienia)
Ja też uwielbiam:) W sobotę robiłam :)
Ulubiona! A jadłam wielu odsłonach ☺
Ooo tak tak tak, uwielbiam wszystkie tego typu zupy. Ale najlepsza najpyszniejsza i w ogóle naj naj naj jest tajska Tom Yum. Kto nie próbował gorąco polecam! Tylko żeby nie było tajska znaczy barrrdzo pikantna ;)
Brzmi pysznie i chętnie wypróbuje :) A przy okazji….ile może mieć kalorii?
Kiedyś zrobiłam tą zupę z Twojego przepisu i od tamtej pory gości u nas przynajmniej raz w tygodniu :) moje dziewczyny uwielbiają :) Dzięki !
Ale mi miło. Ściski dla całej rodziny!
Muszę wypróbować tym bardziej że młody sprzedał mi jakiegoś przedszkolnego „zaraza”….
U nas wyzszła super – nie mogłam dostać bulionu rybiego to zrobiłam sama, na rybach ;) dziewczyny wzięły dokładki, o mężu nie wspomnę :) Dziękujemy za przepis!!!!
Zupa pyszna, prosta, piękna ( tak!) . Dziękuję za inspirację. Uwielbiam takie proste działania, które dają taki kapitalny rezultat.
No właśnie czy zupa dalej będzie smaczna bez sosu rybnego :( nie mam skad wziąć :(
Będzie smaczna :)
ilemabyctegomlekakokosowego???
Kasiu1puszkaktóramastandardowo400ml Tak na przyszłość, ze spacjami łatwiej się czyta. Serdecznie pozdrawiam :)
Witam, mam dwa pytania, jesli mozna :-) Jakiej konkretnie (rodzaj, marka?) uzyla pani przyprawy curry? Na filmie widac, ze ma ona u pani postac „mokrek papki”. Ja mialam w domu suchy proszek i takiego uzylam. Czy to robi roznice? Moja zupa wyszla niezbyt ostra, wiec moze to bylo przyczyna? Pytanie 2: na filmie widac, ze podsmaza pani zwykla cebule, nie ma jej jednak w spisie skladnikow, jest tylko dymka. Nie wiem, czy zwrocila pani uwage na ta niescislosc ;-) A, jeszcze jedno- na filmie nie dodaje pani kardamonu do mozdzieza, w przepisie za to podano, ze nalezy to zrobic. Czy zatem kardamon dodajemy opcjonalnie? Bede wdzieczna za odpowiedz i pozdrawiam.