Błyskawiczna kuchnia – zupa tajska w 7 minut!

11 czerwca 2013, 09:18 | Bezglutenowe Kuchnia Zupy | 32
Błyskawiczna kuchnia – zupa tajska w 7 minut!

Błyskawiczna zupa tajska to jest mój patent na brzydką pogodę, melancholię i inne smutki. Już same wyczyny nad garnkiem, z którego buchają aromaty i kolory sprawiają, że człowiekowi na duszy robi się lżej. Więc gdy tylko poczujesz, że zbliża się zły humor, gdy potrzeba Ci szybko trochę pozytywnej energii, to nie zastanawiaj sie, tylko zrób sobie zupę tajską. Jestem pewna, że przepis różni się od oryginału, to moja prywatna wariacja na temat tego pysznego dania. Więc po prostu poświęć 7 minut i ugotuj coś pysznego. No i spróbuj się przy tym nie uśmiechnąć :)

limonki

blyskawiczna-zupa-tajska-przepis

Błyskawiczna zupa tajska

Do biegu, gotowi, start!

3 łyżki sosu rybnego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżka przyprawy curry

3 ziarna kardamonu

1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

1 łyżeczka ostrej paparyki

2 cebule dymki

3 łyżki oleju

1 limonka

opakowanie makaronu ryżowego

400 g obranych krewetek

1 puszka mleka kokosowego

3 pomidory pokrojone w kostkę

jeśli mam dodaję jeszcze: zieloną pastę curry i na koniec liście kolendry

  1. Zagotować 3 l wody z sosem rybnym. Otrzeć skórkę z limonki.
  2. Do moździerza wrzucić czosnek, sól, curry, kardamon, imbir, skórkę limonki i paprykę.
  3. Rozgnieść na papkę. Pokroić cebulę.
  4. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, i mieszankę przypraw, smażyć minutę, często mieszając, następnie zalać wodą z sosem rybnym.
  5. Do garnka wrzucić krewetki, dodać makaron, zagotować i wlać mleko kokosowe. Dokładnie wymieszać.
  6. Zestawić garnek z ognia, wrzucić pomidory.
  7. Meta!

blyskawiczna-zupa-tajska-przepis_2

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

32 odpowiedzi na “Błyskawiczna kuchnia – zupa tajska w 7 minut!”

  1. Danuta Gase pisze:

    Ja wczoraj gotowałam tajskie curry. Wypróbuję i Twój przepis na zupę, bo uwielbiam tajską kuchnię :-)

  2. a za mną „chodziło” coś orientalnego. wszystko co potrzeba mam więc będę działać :)

  3. Kinga Paulina pisze:

    czy mozna zamiast mieszanki przypraw użyć czerwonej pasty curry?

  4. Marta Z-ska pisze:

    Ojej jaka cudna! Ślina leci po brodzie

  5. Wygląda genialne i smakowicie.

  6. zrobiłam raz, ale mi nie zasmakowało :(

  7. Marta Z-ska pisze:

    Pani Beatko a jaki film profesjonalny- no swietnie po prostu zastanawiam sie czy krewetki mozna by zastąpić jakimś mięsem bo ponoć w ciazy tego nie polecają… A przepis rzeczywiście banalny! Ah i czy pisałam Pani ze jest Pani śliczna kobieta

  8. Ja nie robiłam, ale na dziś mam piękną dyniową, więc też cieszy oczy :)

  9. Uwielbiam! Lepsza niz rosol( na przeziebienia)

  10. Zdrowe zakupy pisze:

    Ja też uwielbiam:) W sobotę robiłam :)

  11. Ulubiona! A jadłam wielu odsłonach ☺

  12. Ela Kirpsza pisze:

    Ooo tak tak tak, uwielbiam wszystkie tego typu zupy. Ale najlepsza najpyszniejsza i w ogóle naj naj naj jest tajska Tom Yum. Kto nie próbował gorąco polecam! Tylko żeby nie było tajska znaczy barrrdzo pikantna ;)

  13. Brzmi pysznie i chętnie wypróbuje :) A przy okazji….ile może mieć kalorii?

  14. Kiedyś zrobiłam tą zupę z Twojego przepisu i od tamtej pory gości u nas przynajmniej raz w tygodniu :) moje dziewczyny uwielbiają :) Dzięki !

  15. Muszę wypróbować tym bardziej że młody sprzedał mi jakiegoś przedszkolnego „zaraza”….

  16. U nas wyzszła super – nie mogłam dostać bulionu rybiego to zrobiłam sama, na rybach ;) dziewczyny wzięły dokładki, o mężu nie wspomnę :) Dziękujemy za przepis!!!!

  17. ET pisze:

    Zupa pyszna, prosta, piękna ( tak!) . Dziękuję za inspirację. Uwielbiam takie proste działania, które dają taki kapitalny rezultat.

  18. No właśnie czy zupa dalej będzie smaczna bez sosu rybnego :( nie mam skad wziąć :(

  19. ilemabyctegomlekakokosowego???

    • lawendowy_dom pisze:

      Kasiu1puszkaktóramastandardowo400ml Tak na przyszłość, ze spacjami łatwiej się czyta. Serdecznie pozdrawiam :)

  20. agata pisze:

    Witam, mam dwa pytania, jesli mozna :-) Jakiej konkretnie (rodzaj, marka?) uzyla pani przyprawy curry? Na filmie widac, ze ma ona u pani postac „mokrek papki”. Ja mialam w domu suchy proszek i takiego uzylam. Czy to robi roznice? Moja zupa wyszla niezbyt ostra, wiec moze to bylo przyczyna? Pytanie 2: na filmie widac, ze podsmaza pani zwykla cebule, nie ma jej jednak w spisie skladnikow, jest tylko dymka. Nie wiem, czy zwrocila pani uwage na ta niescislosc ;-) A, jeszcze jedno- na filmie nie dodaje pani kardamonu do mozdzieza, w przepisie za to podano, ze nalezy to zrobic. Czy zatem kardamon dodajemy opcjonalnie? Bede wdzieczna za odpowiedz i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *