Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Zupy

Wigilijna zupa grzybowa z kaszą

Zupa grzybowa z kaszą to jest zupa, bez której nie ma Wigilii w moim domu. Ciekawa jestem, jaka zupa króluje na Waszym wigilijnym stole – grzybowa, czy barszczyk? Zabielaną grzybową z kaszą gotuje także moja mama, gotowali dziadkowie odkąd pamiętam.  Intensywnie pachnąca lasem i grzybami, esencjonalna, kremowa. Tą zupą pachnie Lawendowy Dom podczas Świąt :) Możecie przygotować ją wcześniej (bez zabielania) i zamrozić. Jeśli w Wigilię preferujecie barszczyk, zupa grzybowa przyda się w pierwszy lub drugi dzień Świąt.

zupa grzybowa_2

 

Zupa grzybowa z kaszą

[przepis]

60 g suszonych grzybów

2 marchewki, 1 pietruszka

kawałek selera

niewielki por

50 ml śmietany 18%

2 łyżki mąki

sól

pieprz

liść laurowy

200 g kaszy jęczmiennej

[/przepis]

  1. Grzyby zalać 1 l ciepłej wody, odstawić na 40 minut, następnie postawić garnek na gaz i gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu.
  2. Grzyby wyłowić łyżką cedzakową i pokroić w paseczki, wywar zachować.
  3. Warzywa obrać, włożyć do drugiego garnka, zalać 2 l wody, dodać sól, pieprz i liść laurowy, gotować ok. 30 minut.
  4. Wyjąć warzywa (można je wykorzystać np. do sałatki jarzynowej), połączyć wywar warzywny i grzybowy w jednym garnku.
  5. Wymieszać dokładnie śmietanę, mąkę i 3 łyżki wywaru tak, by nie było grudek , przelać do garnka, dokładnie wymieszać i mocno podgrzać.
  6. Osobno ugotować kaszę.
  7. Rozłożyć po dwie łyżki kaszy na talerzu i zalać zupą. Podawać od razu.

zupa grzybowa

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *