Zupa grzybowa z kaszą to jest zupa, bez której nie ma Wigilii w moim domu. Ciekawa jestem, jaka zupa króluje na Waszym wigilijnym stole – grzybowa, czy barszczyk? Zabielaną grzybową z kaszą gotuje także moja mama, gotowali dziadkowie odkąd pamiętam. Intensywnie pachnąca lasem i grzybami, esencjonalna, kremowa. Tą zupą pachnie Lawendowy Dom podczas Świąt :) Możecie przygotować ją wcześniej (bez zabielania) i zamrozić. Jeśli w Wigilię preferujecie barszczyk, zupa grzybowa przyda się w pierwszy lub drugi dzień Świąt.
Zupa grzybowa z kaszą
[przepis]
60 g suszonych grzybów
2 marchewki, 1 pietruszka
kawałek selera
niewielki por
50 ml śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól
pieprz
liść laurowy
200 g kaszy jęczmiennej
[/przepis]
- Grzyby zalać 1 l ciepłej wody, odstawić na 40 minut, następnie postawić garnek na gaz i gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu.
- Grzyby wyłowić łyżką cedzakową i pokroić w paseczki, wywar zachować.
- Warzywa obrać, włożyć do drugiego garnka, zalać 2 l wody, dodać sól, pieprz i liść laurowy, gotować ok. 30 minut.
- Wyjąć warzywa (można je wykorzystać np. do sałatki jarzynowej), połączyć wywar warzywny i grzybowy w jednym garnku.
- Wymieszać dokładnie śmietanę, mąkę i 3 łyżki wywaru tak, by nie było grudek , przelać do garnka, dokładnie wymieszać i mocno podgrzać.
- Osobno ugotować kaszę.
- Rozłożyć po dwie łyżki kaszy na talerzu i zalać zupą. Podawać od razu.
Komentarze
Mam chęć na grzybową, może uda mi się zrobić?:)
Pozdrowienia:)
Ciekawa jestem, czy się udało :) Pozdrawiam serdecznie!
W moim domu zupę grzybową podaje się z łazankami. Musze spróbować również tej wersji
Polecam i serdecznie pozdrawiam!