Klasyczny bułgarski smak. Z dodatkiem lekko uprażonych włoskich orzechów staje się cudownym dodatkiem do letniego posiłku. Uwielbiam i polecam z całego serca, bo chłodniki, to przecież specjalność Lawendowego Domu. Całą gamę chłodników przedstawiłam w numerze lato 2011. Ten zielony, to właśnie dzisiejszy bohater. O czerwonym pisałam m.in. tu.
Tarator
1/2 l jogurtu naturalnego
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 ogórek ok. 100 g
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
pęczek koperku
sól
orzechy włoskie
Jogurt wymieszać dokładnie z wodą, ogórek obrać, pokroić w kostkę i dodać do
jogurtu. Czosnek rozetrzeć z solą i olejem, koperek drobno posiekać i
połączyć z jogurtem. Zupę oziębić w lodówce. Ja podaję np. z grzankami z ciemnego chleba, choć rwana ręką bułka też sprawdza się świetnie.
Tuż przed podaniem do chłodnika można dodać garść uprażonych lekko włoskich
orzechów, co nada mu bardziej intensywnego smaku.
Komentarze
Mniam! Brzmi i wygląda pysznie! :)
Wpadł mi w oko ten przepis w LD. Spróbuję, choć bez większej nadziei.Moje dzieci ostatnio krzywo patrzą na wszystkie zupy…. No dobrze może z wyjątkiem rosołu babci.
Boil down to today, when there is a surplus of anti aging rob stir products like roudto.gojimasker.nl/informatie/sleek-make-up-kopen-nederland.html creams, serums, gels and powders that all aureole up to be this fount of youth. Some vocation moico.gojigezicht.nl/dokters-advies/welke-vetten-zijn-goed-verzadigd-of-onverzadigd.html their anti aging voodoo via ingredients that attired in b be committed to a ton of well-ordered inspection taica.cremegoji.nl/help-jezelf/baard-cadeauset.html and analysis on how peel ages to overcome weighing down on them up and some are pasteurized hype.