Pogoda zachęca do działań plenerowych i doprawdy, szkoda mi czasu na gotowanie. Dziś zupa z dwóch składników – czy można ją nazwać zupą? Nawet trochę mi wstyd, że proponuję Wam coś tak prostego, ale pomyślałam sobie, że może komuś przyda się ten przepis. Jest nieprzywoicie prosta i zaskakująco smaczna.
Zupa z cukinii z gorgonzolą
700 g cukinii
150 g gorgonzoli
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
Cukinię umyć i pokroić w plastry, wrzucić do garnka i zalać 2 l wody. Gotować ok. 20 minut, aż cukinia będzie miękka. Zmniejszyć ogień do minimum, podzielić ser na kawałki i wrzucić do garnka. Zamieszać, zostawić na ogniu 3 minuty. Czosnek rozetrzeć z łyżeczką soli, dodać do garnka. Zupę zmiksować w blenderze i doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Podawać można z groszkiem ptysiowym, kostkami obsmażonego na rumiano razowego chleba lub czosnkowymi grzankami z bagietki. Moją zupę posypałam pokruszonym kozim serem.
Przypominam też, że mandarynkowy blender Artisan KitchenAid wciąż jest do wygrania w konkursie „Przepis na 5!” na łamach magazynu Lawendowy Dom. Na Wasze zgłoszenia czekamy do 21 maja!
Komentarze
ja chętnie taką zupke wezmę..bo wczoraj na blogu demonstrowałam obiadek iście Podlaski :) i troche mi ciężko:)
Kocham wszystkie zupy :) ! Jak nie jem zupy 2 dni to cos mi brakuje ..
Pozdrawiam,w Białymstoku niestety zimno
Ser gorgonzola to "mocny" w smaku i zapachu ser.
Nie domunuje w tej zupie zbytnio ?
Ale wygla i tak pysznie ;D
pozdrawiam
http://www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
Pyszności, oprócz super przepisów zawsze podziwiam piękne ilustracje :)
Mona, zupka marzenie, pozdrawiam ciepło.
Kuchciku, moim zdaniem nie dominuje. Ser nadaje jej aksamitną konsystencję.
Zupa idealna dla mojego narzecoznego – ja za serami nie przepadam,ale napewno mu je zzrobie.
A no i naczynia z green gate…jestem w nich zakochana bez pamieci. Ostatnio w Danii sie nimi zachwycalam – szkoda tylko,ze są takie drogie :(
Pozdrawiam
naczynka na zupę- bajeczne!
Pozdrawiam weekendowo
Uwielbiam takie połączenia:)
Jak z gorgonzolą to i ja się chętnie poczęstuję:)
Wygląda pysznie i ciekawie :))
Cudowne zdjecia!:))
Ciekawe zestawienie i banalnie prosty przepis.
Och, niech tylko sezon ogrodowo-cukiniowy się zacznie ;)
U Ciebie wszystko wygląda tak apetycznie :) zdjęcia są bardzo wymowne… Zupa podana w takich cudnych kubeczkach wygląda bosko! :)
proste zawsze najsmaczniejsze :)
Pysznie ta zupa wyglada :)
Witam! Jestem tu nowa, trafiłam tu poprzez przepisy Sante:). Zrobiłam dziś tę zupę na obiad, ale wyszła trochę gorzkawa. Zastanawiam się, czy to wina gorgonzoli ( może z innym serkiem, np. topionym byłoby lepiej? ), czy może cukinii ( zrobiłam z młodej, ale nie obierałam jej ze skórki, może trzeba było obrać? ). Co prawda domownicy i tak zjedli ją ze smakiem, ale chciałabym żeby następnym razem wyszło idealnie, zatem proszę o poradę :) I życzę Wesołych Świąt!:)
Zupa bardzo dobra! Dziękuję za przepis:) podałam z prażonymi pestkami dyni.