Rodzinny przepis na zupę grzybową z kaszą to smak mojego dzieciństwa. Nie będę się rozpisywać, bo smak tej zupy, to dla mnie szalenie intymne wspomnienia. Tą zupą pachną Święta w moim domu, dlatego przypominam przepis na nią także w tym roku :)
Zupa grzybowa z kaszą
[przepis]
60 g suszonych grzybów
2 marchewki, 1 pietruszka
kawałek selera
niewielki por
50 ml śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól
pieprz
liść laurowy
250 g kaszy perłowej
[/przepis]
- Zalać grzyby 1 l ciepłej wody, odstawić na 40 minut, następnie postawić garnek na gaz i gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu.
- Grzyby wyłowić łyżką cedzakową i pokroić w paseczki, wywar zachować.
- Warzywa obrać, włożyć do drugiego garnka, zalać 2 l wody, dodać sól, pieprz i liść laurowy, gotować ok. 30 minut.
- Wyjąć warzywa (można je wykorzystać np. do sałatki jarzynowej), połączyć wywar warzywny i grzybowy w jednym garnku.
- Wymieszać dokładnie śmietanę, mąkę i 3 łyżki wywaru tak, by nie było grudek , przelać do garnka, dokładnie wymieszać i mocno podgrzać.
- Osobno ugotować kaszę.
- Rozłożyć po trzy łyżki kaszy na talerzu i zalać zupą. Podawać od razu.
Komentarze
Robię taką samą na wigilię. Jest pyszna.
grzybianka obowiazkowo. ale nigdy jeszcze nie jadlam jej z kasza! zawsze z ziemniakami.
skoro jednak tarta z gryczana+grzyby jest super to i grzybianka. ale to w styczniu. w wigilie lepiej nie experymentowac;)