Ma piękny kolor, jest cudownie kremowa dzięki dodatkowi kokosowego mleka, rozgrzewa, rozwesela. Zupa na jesienny dzień. Czy u Was też tak pięknie świeci słońce?
Zupa z dyni na mleku kokosowym
[przepis]
1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
4 ziemniaki
pęczek dymki
100 g masła
1 łyżka mieszanki curry
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (ilość zależy od Waszych preferencji)
1 łyżka oleju
sól
puszka mleka kokosowego
[/przepis]
- Dymkę oczyścić, pokroić.
- Wrzucić na rozgrzane masło, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić, smażyć 4-5 minut, często mieszając.
- Całość przełożyć do garnka, dodać dynię, zalać 1 ½ l wody.
- Gotować ok. 20 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
- Na małej patelni rozgrzać olej, dodać curry, rozgnieciony na papkę czosnek i stary na tarce imbir.
- Smażyć chwilę, energicznie mieszając.
- Pod koniec gotowania dodać do zupy mieszankę przypraw i mleko kokosowe.
- Gotować jeszcze chwilę razem, żeby składniki się połączyły. Do zupy wspaniale pasują świeże liście kolendry.
Do dekoracji użyłam ziołowych chipsów, o których pisałam tu.
Komentarze
Imbir i mleko kokosowe to mieszanka rozgrzewajaca wspaniala na chlodny dzien, ale kiedy mamy za oknem piekna polska zlota (tudziez barcelonska) jesien polecam przepysznie prosty i szybki krem z dyni z odrobina tymianku :)
No to jeszcze przepis poproszę :-)
Bardzo proszę :) bardzo szybko, łatwo i pysznie! Zagotowac kawałki dyni z jednym ziemniaczkiem w celu zageszczenia konsystencji w małej ilości wody. Potraktować blenderem i doprawic sola, pieprzem i tymiankiem.
Super!
Tymianek bardzo mi się podoba :)
Te ziolowe chipsy sa powalajace!!!
Pamiętaj tylko, że bardzo trzeba uważać przy smażeniu. Pryskają gorącym tłuszczem.
uwielbiam zupy na bazie mleka kokosowego, a ta wygląda tak słonecznie :)
Za to między innymi kochamy dynię, za kolor, prawda?
Cudowne kolory, piękne zdjęcia! Jesienne, smaczne,że ach! :)
Zupka z dyni jest pyszna,a mleczko kokosowe do niech tak wspaniale pasuje. Wpadłabym do Was na zupkę;-)
Uściski serdeczne dla całej Rodzinki :*
Dziękuję serdecznie.
mmm:) robiłam zupkę z dyni, ale z mleczkiem kokosowym wygląda dużo ciekawiej i pewnie też lepsza w smaku:))) kolorek obłędny , więc muszę koniecznie spróbować:) pozdrawiam cieplutko
Ta zupka jest oblędna, nie będę ukrywać :) Pozdrawiam bardzo mocno!
Zupa wyszła rewelacyjnie….mmmmm…pycha
Super!
hmmm, muszę spróbowac, bo do tej pory nikt nie zdołał mnie przekonac do dyni – potrawy były zbyt mdłe…ale przekonałas mnie imbirem;)
To zależy od tego, w jakim towarzystwie dynia występuje. Ja też nie lubię mdłych potraw, a dynia stwarza tyle możliwości!
Chyba też się skuszę.
Skuś :)
Namówiłam męża, żeby zrobił tę zupę, jest po prostu nieziemska! Do tej pory robiliśmy tradycyjną, ale ta z dodatkiem curry, imbiru i mleka kokosowego po prostu powaliła mnie z nóg :)
Ewa, ale się cieszę!
Eksplozja w buzi! Obuchem po kubkach smakowych! DZIEKUJEMY!!!! Ja, maz i nasze dzieciatko jeszcze w brzuszku ale pewnie juz i tak w tej zupce zakochane :) Pozdrawiamy.
Niesamowita, najlepsza! wszyscy się nią zajadają, już nie będę wypróbowywać innych wariantów zup dyniowych, bo szkoda czasu :)
świetny przepis i super, że na mleku kokosowym, bo innego póki co nie mogę spożywać. tylko jedna rzecz mnie martwi… czym zastąpić masło, żeby nie tracić na smaku (masła też nie mogę, bo jestem na diecie eliminacyjnej białko mleka krowiego). pozdrawiam serdecznie:)
SMAŻ NA OLEJU (MAŚLE)KOKOSOWYM 500D OK. 20 ZŁ, BARDZO ZDROWYM, A DO TEGO NIE KURZY SIĘ TAK JAK MASŁO.
Oj , dzisiaj nie mój dzień na dynie, wylałam cały garnek zupy z dyni z imbirem i pomarańcza – za dużo pomarańczy i nie dąło sie tego zjesc:/
polecam juz po ugotowaniu odlać co najmniej pół litra wywaru, wtedy zupa będzie bardziej kremowa. No i oczywiście doprawiać już po ugotowaniu i zblendowaniu wszystkiego. Do tego wyśmienite będą grzanki domowej roboty, czyli zwykły biały chleb zarumieniony w piekarniku.
Uwielbiam smak i zapach kokosa, jutro wypróbuje dynie z mlekiem kokosowym!
Wyszła super, dałam sporo imbiru i zamiast curry (myślałam, że jest, ale niestety:() dałam łyżeczkę kurkumy. Dzięki za przepis
zupa super po małej modyfikacji mój mąż dał się namówić na ” skosztowanie”po czym poprosił o dolewkę . Dodałam sporo chili i sok z jednej cytryny. Dozowałam powoli aż do uzyskania pożądanego smaku słodko -pikantno -kwaskowego, i podałam z uprażonymi pestkami słonecznika.
Byłam wielką entuzjastką tego przepisu, niestety straciłam ponad godzine (łącznie z obieraniem dyni). Zrobiłam wszystko jak w przepisie. niestety smak był tak mdły, ze mimo słonych paluchów, które troche uratowały sytuacje nie byłam w stanie zjesc talerza. Brakuje jakiegos saku, który urozmaiciłby tą zupę. nie wiem jak uratować pełen garnek. Moze chili?
Limonka, imbir i chill. Do tego ja lubie posypac feta oraz czarnuszką.
Zupka przepyszna! Jednak z dodatkiem soku z cytryny i chili smakuje jeszcze lepiej! Pozdrawiam :)
Szczerze to moim zdaniem za dużo tego mleka kokosowego. Nalałem całą puszkę i całość smakuje jak olejek do opalania. Ciekawe czy pies zje :/
Psu nie dawaj, za dużo przypraw, rozboli go brzuch!
Z konta Dzichad pisze BOXOWA: Lawendowy Domku! Mamy tu straszny error w kuchni! Zupa mdła i nie chcą tego ludziska jeść. Można jeść zdrowo ale i smacznie dlatego uważam, że trzeba popracować nad przyprawami (albo proporcjami) bo „mydło” to nie jedzenie;) My się ratujemy grzankami i serem pleśniowym. ;) Powodzenia! Pozdrawiamy!!!!!!!1
Pozdrawiam i ja!
Zupa wyszła przepyszna 👍 😃
Mam pytanie :mam gotową już zmiksowaną dynię kiedy ją dodać robiąc tą zupę?