Kategoria: Wegetariańskie
Domowe lody owocowe bez maszynki – trzy smaki!
Domowe lody w wersji błyskawicznej, bez maszynki, tylko kilka składników i gotowe. Zajadamy się tymi lodami przez całe lato, moje dziewczynki je uwielbiają, co bardzo mnie cieszy. Takie lody można komponować i wymyślać w nieskończoność tworząc swoje ulubione smaki. Nasze hitowe zestawienie to mango i mleko kokosowe. Tu nie sprawdzi się niestety domowe mleko kokosowe… Czytaj dalej Domowe lody owocowe bez maszynki – trzy smaki!
Ciasto z truskawkami na oleju. Pokochaj olej rzepakowy
Ciasto z truskawkami na oleju to ten rodzaj ciasta, który kochają chyba wszyscy. Lekkie, przyjemnie wilgotne za sprawą oleju i niesamowicie aromatyczne dzięki truskawkom. Przepis jest niebywale wdzięczny, nie wymaga specjalnego wysiłku, w zasadzie ciasto przygotowuje się kilka minut i nie ma co się w nim nie udać. Takie ciacho dzieciaki chwytają w lot, gdy przebiegają… Czytaj dalej Ciasto z truskawkami na oleju. Pokochaj olej rzepakowy
#retro gotowanie: racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe – moje dzieci je uwielbiają. Ja też je uwielbiam i pamiętam, jak zajadałam się nimi na wakacjach u babci. Są puszyste, lekko słodkie i bardzo, bardzo smaczne, szczególnie takie prosto z patelni. Najczęściej zajadamy je posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują też ze śmietaną i owocami. Po spożyciu konieczny długi spacer lub rowerowa wycieczka… Czytaj dalej #retro gotowanie: racuchy drożdżowe
Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką.
Oto genialnie prosty i niezawodny przepis na domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Ciasto jest puszyste, lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach, a dodatek owoców sprawia, że jedząc te małe cuda czujesz się jak w niebie ;) Całość uzupełnia smakowita kruszonka, słodka i pachnąca wanilią. Taka drożdżówka nieodłącznie kojarzy się z latem i popołudniami na… Czytaj dalej Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką.
Szparagi w sosie majonezowym.
Sezon na szparagi jest krótki i warto go wykorzystać na przygotowanie dań klasycznych, prostych i podkreślających wyjątkowy smak tych warzyw. Szparagi w sosie majonezowym to danie, które przynajmniej raz warto przygotować właśnie teraz, gdy szparagi królują na straganach. Delikatny smak ugotowanych szparagów doskonale współgra z sosem majonezowym domowej produkcji. Do tego siekane jajko na twardo… Czytaj dalej Szparagi w sosie majonezowym.
Domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym
Co powiesz na domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym? Moje są lekko korzenne za sprawą cynamonu, a słodycz czekolady skutecznie przełamuje niespodzianka w postaci masła orzechowego. Pyszna sprawa, w sam raz dla tych, co potrzebują energetycznego kopa. Domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym [przepis] 300 g płatków owsianych 50 g migdałów łyżka mielonego cynamonu 2… Czytaj dalej Domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym
Risotto pomidorowe
Co powiesz na wyraziste w smaku, kolorowe risotto pomidorowe? To jedno z tych dań, które zawsze poprawia mi nastrój, nawet gdy najciemniejsze chmury próbują zebrać się nad moją głową. Więc jeśli Ty też masz ochotę na to słoneczne danie, nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić do wspólnego gotowania. Risotto jest daniem niezwykle prostym do… Czytaj dalej Risotto pomidorowe
Zupa pomidorowa z tortellini
Kto nie lubi zupy pomidorowej, ręka do góry! To jedna z ulubionych zup w naszym kraju. Ja przygotowuję wersję wzbogaconą marchewką, która nadaje zupie delikatnej słodyczy. Po dokładnym zmiksowaniu otrzymuję cudownie aromatyczny, aksamitny pomidorowy krem. To jest ulubiona zupa moich dziewczynek i choć smak sprawdzony od lat, to odważyłam się niewielką modyfikację. Na patelni podsmażyłam… Czytaj dalej Zupa pomidorowa z tortellini
Zupa krem ze szparagów. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
Zupa krem ze szparagów to jedna z najpopularniejszych wiosennych zup. Jest delikatna, ale z charakterem, ma aksamitną konsystencję i cudowny zielony kolor. Podaję ją ze szczodrą garścią parmezanu, który doskonale kontrastuje z delikatnością szparagów. Taką zupę gotuje się właściwie błyskawicznie, a cały bajer tkwi we właściwym, dokładnym zmiksowaniu składników na krem. Ja posługuję się najprostszym i najwygodniejszym… Czytaj dalej Zupa krem ze szparagów. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
Sałatka z pieczonych buraków z sosem jogurtowo-musztardowym
Sałatka z pieczonych buraków to jedno z moich ulubionych dań wczesną wiosną. Wtedy, gdy mamy jeszcze tak niewielki wybór warzyw i owoców, właśnie warzywa korzeniowe stanowią doskonałą bazę do pysznych kompozycji nie tylko na wielkanocnym stole, ale też w codziennej diecie. Warto poświęcić im nieco uwagi, bo bywają niedoceniane. Wszyscy chyba uwielbiamy tradycyjną sałatkę jarzynową,… Czytaj dalej Sałatka z pieczonych buraków z sosem jogurtowo-musztardowym
- Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Sernik mango na zimno z tofu (bez laktozy)
Sernik mango na zimno z tofu lub jak kto woli tofurnik to doskonała propozycja dla osób, które z różnych względów unikają w swojej diecie laktozy. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam sera tofu. Po raz pierwszy udało mi się osiągnąć tak gładką konsystencję sernika. Tofu zmieliłam najpierw bez dodatków, a następnie razem z podgrzanym mocno gęstym, kremowym mlekiem kokosowym.… Czytaj dalej Sernik mango na zimno z tofu (bez laktozy)
Wegańska pasta z fasoli i buraków. Pokochaj olej rzepakowy
Wegańska pasta z fasoli i buraków to pyszne, pożywne, aromatyczne smarowidło do chleba. Ma przepiękny, energetyczny kolor i delikatną konsystencję, dzięki której doskonale rozsmarowuje się na chlebie. Dodatek upieczonych wcześniej w skórce buraków sprawia, że pasta ma lekko słodkawy smak, który zrównoważyłam odrobiną czosnku i powoli smażoną na oleju rzepakowym czerwoną cebulą. Taka pasta lub… Czytaj dalej Wegańska pasta z fasoli i buraków. Pokochaj olej rzepakowy
#zupa tygodnia: zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to jedna z tych zup, które bardzo często gotuję w domu. Lubią ją niemal wszyscy. Ma gładką, niemal aksamitną konsystencję, a to za sprawą kilku ziemniaków które do niej dodaję. Ma też super zielony kolor, no i można ją podawać na wiele sposobów. U nas w domu zupa krem z brokułów… Czytaj dalej #zupa tygodnia: zupa krem z brokułów
Domowa granola z suszonymi śliwkami
Domowa granola bije na głowę wszystkie gotowe mieszanki. Jest genialna w smaku i cudownie prosta w wykonaniu. Ma też tę ważną zaletę, że sama możesz skomponować swój wyjątkowy zestaw. Ja mam ostatnio jazdę na suszone śliwki, więc znalazły się one w mojej mieszance. Doskonale sprawdzą się wszelkie pestki dyni lub słonecznika, jagody goji czy sezam.… Czytaj dalej Domowa granola z suszonymi śliwkami
Oponki serowe. Pokochaj olej rzepakowy.
Oponki serowe kochają zarówno mali jak i duzi smakosze. Takie oponki smażyła niania mojej córeczki i zawsze niesamowicie nam smakowały. Te serowe pączki przygotowuje się niezwykle prosto. Aby je spulchnić, zamiast drożdży dodaję do ciasta sodę, dlatego przygotowuje się je doprawdy bardzo szybko. Podczas smażenia oponki rosną i stają się delikatne, puszyste i złociste. Przed podaniem… Czytaj dalej Oponki serowe. Pokochaj olej rzepakowy.
#zupa tygodnia: zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy to jedna z najpopularniejszych zup, lubianych szczególnie w okresie jesienno-zimowym. I wcale się nie dziwię. Jest pożywna, aromatyczna, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Talerz takiej gęstej zupy może spokojnie wystarczyć za cały posiłek. Zupę podaję z chlebem. Doskonale sprawdzą się tu grzanki z przesmażonego na oleju z czosnkiem czerstwego chleba. Zupę możesz też podać z… Czytaj dalej #zupa tygodnia: zupa z soczewicy
Sernik tradycyjny bez laktozy. Bardzo prosty!
Tradycyjny sernik nigdy nie wychodzi z mody. Lubią go chyba wszyscy i nigdy się nie nudzi, dlatego pomyślałam sobie, że warto go upiec w wersji bez laktozy, aby mogły się nim delektować także osoby unikające białka mleka krowiego. W zasadzie sprawa jest tu prosta, gdyż obecnie można bez większych problemów zastąpić takie produkty jak ser biały,… Czytaj dalej Sernik tradycyjny bez laktozy. Bardzo prosty!