To są najlepsze naleśniki z jagodami, jakie jadłam kiedykolwiek. W maleńkiej mazurskiej wsi, gdzieś, gdzie świat się kończy lub zaczyna, w barze, o którym na pierwszy rzut oka niewiele dobrego można powiedzieć, jadłam tego lata prawdziwy rarytas w mistrzowskim wykonaniu. Naleśniki jak naleśniki, niby banał, ale dopiero w tym skromnym miejscu zrozumiałam, że kilka prostych patentów może podnieść to danie do rangi rarytasu. Po pierwsze jagody zostały krótko ( u mnie pół minuty) przesmażone z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, dzięki czemu nabrały doskonałej konsystencji. Wciąż były świeże, ale pływały we własnym, smakowitym sosie.
Drugi patent, to obsmażenie naleśników tuż przed podaniem na maśle. Dzięki temu prostemu zabiegowi stały się chrupiące, złociste i niesamowicie smaczne. Załóżmy, że surowiec wyjściowy w postaci usmażonych naleśników już masz. Czas zatem przystąpić do zabawy ;)
Naleśniki z jagodami
[przepis]
8 usmażonych naleśników
250 g jagód
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka wody
masło do smażenia
[/przepis]
- Jagody umyć, odsączyć, przełożyć do garnka.
- Dodać cukier i cukier waniliowy.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą.
- Włączyć ogień, wlać do garnka mąkę wymieszaną z wodą.
- Podgrzewać cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje ( u mnie ok. 30 sekund).
- Jagody przestudzić, a następnie nadziać nimi naleśniki.
- Na patelni rozgrzać masło, zrumienić naleśniki na złoto i od razu podawać. Smacznego!
Komentarze
A gdzie u Ciebie na stronje znajdę przepis na ciasto naleśnikowe?
Przepis z Popielna? „Bar Kamyczek”
Ja mam.
ślinka cieknie na sam widok!
Co z tą wodą z mąką
Truptam zaraz po jezyny
Patent z obsmazaniem znany od lat w kuchni polskiej ale nie tylko podobnie przygotowujemy francuskie suzette.tam dodajemy oprocz masła tez cukier i sok pomarańczowy.
Potwierdzam!To na prawdę przepyszne i najlepsze naleśniki na Mazurach a dokładnie w Popielnie
Potwierdzam!To na prawdę przepyszne i najlepsze naleśniki na Mazurach a dokładnie w Popielnie