Kokosowy pudding z tapioki i mango – deser tego lata!

11 lipca 2017, 11:26 | Desery Kuchnia Wegetariańskie | 16
Kokosowy pudding z tapioki i mango – deser tego lata!

Pudding z tapioki i mango to zdecydowanie deser tego lata. Odkryłyśmy go z moją przyjaciółką dość niedawno. Lubimy szwendać się od czasu do czasu po Warszawie w poszukiwaniu miłych miejsc i nowych smaków i tak trafiłyśmy na pudding, który teraz króluje w naszych domach :) To bardzo prosty deser o genialnym orzeźwiającym smaku. Jest przy tym sycący i lekki no i ostrzegam – można się od niego uzależnić. W przepisie podaję dokładne proporcje, ale podczas przygotowywania deseru może się okazać, że potrzeba trochę więcej płynu niż podałam. Wszystko zależy od gęstości mleka kokosowego, którym dysponujesz. Ja użyłam mleka dość rzadkiego, więc na 800 ml (dwie puszki) wystarczyło ok. 250 g tapioki. Tapiokę w mleku można przed gotowaniem namoczyć przez godzinę, co skraca czas gotowania. Ja gotowałam ją od razu, na małym ogniu ok. 25 minut, cały czas mieszając. Mango do deseru powinno być super dojrzałe, inaczej nie będzie smaczne.

Pudding z tapioki i mango

800 ml mleka kokosowego

250 g tapioki

2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy

2 dojrzałe owoce mango

  1. Do garnka wlać mleko, dodać tapiokę.
  2. Gotować na małym ogniu często mieszając ok. 25 minut, aż tapioka stanie się szklista.
  3. Dodać syrop z agawy, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  4. Mango obrać i zmiksować na mus.
  5. Wymieszać z tapioką i przelać do miseczek.
  6. Po wystygnięciu deser zgęstnieje. Smacznego :)

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

16 odpowiedzi na “Kokosowy pudding z tapioki i mango – deser tego lata!”

  1. Moje ulubione połączenie. I tak – mango musi być extra dojrzałe :D

  2. Sprawdzone – deser idealny na upalne dni! ☀️ Lekki i orzeźwiajacy

  3. Oj tak, ale uwaga mocno uzależnia :) nie nadążam z produkcja, dobre nawet na cieplo, czasem nie zdąży wystygnac, a juz go nie ma :)

  4. Skąd te cudne łyżki? No idealne a dopiero zaczęłam Cię śledzić

  5. pyszności, ja testowałam z malinowym musem.:)

  6. Ala pisze:

    Hmmmm, dałam 250 dkg tapioki, dolewałam i dolewałam mleka i cały czas się dziwiłam,co jest nie tak :))))

  7. lolo pisze:

    Witam.
    Mam pytanie. Czy mona tapioke gotowac w soku owocowym?

  8. Ed pisze:

    Byloby super jak bys napisala jaka to jest topioka , czy to jest pudding, kuleczki czy cos innego bo to jest najbardziej wazne w tym przepisie mango to mango chociaz zawsze mozna dodac jak sie kupuje mango i jakie powinno byc miekkie aby bylo odpowiednie do przepisu super byloby wiedziec dokladnie co uzywaz bo produkty maja rozne wersje :)
    Dokladne sprecyzowanie przepisu powoduje ze jest UNIKALNY i kazdy nawet poczatkujacy jest w stanie go zrobic
    Lubie Twoje przepisy ale bad bardziej PRECYZYJNA to powoduje roznince:) w tym jakby zawalonym swiecie przepisow :)
    powodzenia

    ed

  9. Szlosa pisze:

    Super przepis Ja tak naprawdę jeśli chodzi o deser z tapioki jadłem jakiś rok temu pierwszy raz I od tamtej pory żeby nie skłamać jest mój ulubiony deser Fit który album muszę kupić albo sam sobie zrobić przynajmniej 3 razy w tygodniu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *