Pyszna, bardzo prosta i szybka do przygotowania zupa, która zdecydowanie zyskuje na następny dzień. Genialnie smakuje z domowymi grzankami z dodatkiem suszonych ziół. Takie grzanki to dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.
Zupa z soczewicy z ziołowymi grzankami
250 g zielonej soczewicy
cebula
3 ząbki czosnku
trzy marchewki
2 liście laurowe
łyżka papryki wędzonej
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka cząbru
łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki oleju
sól
grzanki
8 kromek czerstwego chleba
4 łyżki oleju
ulubione zioła
- Soczewicę umyć, przełożyć do garnka, zalać 3 l wody. Gotować do miękkości.
- Cebulę i marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i 2 łyżeczki soli. Smażyć na wolnym ogniu, aż cebula będzie szklista.
- Dodać marchew, smażyć dość często mieszając ok. 10 minut. Pod koniec doprawić papryką, cząbrem i ziołami.
- Gdy soczewica będzie miękka, połączyć ją z podsmażoną marchewką. Gotować razem 10 minut, a następnie wyłączyć kuchenkę, przykryć garnek i zostawić zupę na minimum pół godziny.
- W tym czasie przygotować grzanki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C z włączoną funkcją termoobieg.
- Chleb pokroić w kostkę. Rozłożyć na blasze do pieczenia.
- Polać olejem, doprawić ziołami. Wstawić do piekarnika na 8 minut, co jakiś czas mieszając. Podawać z zupą.
Komentarze
mniam :)