Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

Zupa z soczewicy z ziołowymi grzankami

Pyszna, bardzo prosta i szybka do przygotowania zupa, która zdecydowanie zyskuje na następny dzień. Genialnie smakuje z domowymi grzankami z dodatkiem suszonych ziół. Takie grzanki to dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.

Zupa z soczewicy z ziołowymi grzankami

250 g zielonej soczewicy

cebula

3 ząbki czosnku

trzy marchewki

2 liście laurowe

łyżka papryki wędzonej

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka cząbru

łyżeczka ziół prowansalskich

4 łyżki oleju

sól

grzanki

8 kromek czerstwego chleba

4 łyżki oleju

ulubione zioła

  1. Soczewicę umyć, przełożyć do garnka, zalać 3 l wody. Gotować do miękkości.
  2. Cebulę i marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i 2 łyżeczki soli. Smażyć na wolnym ogniu, aż cebula będzie szklista.
  4. Dodać marchew, smażyć dość często mieszając ok. 10 minut. Pod koniec doprawić papryką, cząbrem i ziołami.
  5. Gdy soczewica będzie miękka, połączyć ją z podsmażoną marchewką. Gotować razem 10 minut, a następnie wyłączyć kuchenkę, przykryć garnek i zostawić zupę na minimum pół godziny.
  6. W tym czasie przygotować grzanki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C z włączoną funkcją termoobieg.
  7. Chleb pokroić w kostkę. Rozłożyć na blasze do pieczenia.
  8. Polać olejem, doprawić ziołami. Wstawić do piekarnika na 8 minut, co jakiś czas mieszając. Podawać z zupą.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *