Skip to content
  • Konie naturalnie!
    • Porady eksperta
    • Wieści ze stajni
    • Zakupy
  • Wielkanoc
    • wielkanocne dekoracje
    • wielkanocne potrawy
  • Boże Narodzenie
  • Karnawał
    • Pączki i faworki
    • Potrawy na karnawał
  • Kuchnia
    • Wegetariańskie
    • Bezglutenowe
    • Bez cukru
    • Chleby i bułki
    • Desery
    • Ciasta i ciasteczka
    • Dania główne
    • Zupy
    • Napoje
    • Przetwory
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Wielkanoc
    • Halloween
  • Fit life
  • Moda i uroda
  • Podróże
    • Miejsca
    • Poradnik podróżnika
  • Dom i ogród
    • Metamorfoza
    • Dekoracje
    • Pomysły na przyjęcia
    • DIY
  • Sklep
    • Ebooki
    • Koszyk
    • Zamówienie
    • REGULAMIN
    • Moje konto
    • Dostawa i płatność
    • Formularz reklamacja/zwrot/wymiana
  • O mnie
    • Współpraca
Strona główna / Kuchnia / Święta / Wielkanoc / wielkanocne potrawy / Strona 2

Kategoria: wielkanocne potrawy

  • Kuchnia | Przystawki | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Wiosenne kanapki z pastą jajeczną i łososiem

    Proste rozwiązania są najlepsze, a pasta jajeczna podkręcona odrobiną chrzanu i musztardy to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do wiosennych kanapek. Taką pastą można też faszerować jajka na wielkanocny stół. Wiosenne kanapki z pastą jajeczną i łososiem [przepis] 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka musztardy 1/2… Czytaj dalej Wiosenne kanapki z pastą jajeczną i łososiem

  • baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Dla dzieci | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Domowe pisanki czekoladowe

    Takie własnoręcznie zrobione pisanki o smaku czekoladowym są doskonałym wykończeniem wszelkich wielkanocnych deserów. Użyłam ich do doskonałego mazurka bez pieczenia (przepis tu). Możesz ułożyć je na serniku lub ozdobić nim paschę. Albo po prostu ułożyć na talerzyku, ozdobić wiosennymi kwiatkami i czekać, jak na horyzoncie pojawią się jakieś łakomczuszki :) Domowe pisanki czekoladowe [przepis] 150… Czytaj dalej Domowe pisanki czekoladowe

  • baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Cytrynowy sernik na zimno z tofu

    Cytrynowy sernik na zimno na bazie tofu to przepis dla osób, które tęsknią za smakiem sernika, ale z różnych względów nie mogą jeść nabiału. Polecam go też tym, którzy unikają glutenu, gdyż spód sernika zrobiłam ze zmielonych migdałów z dodatkiem fig. Można je zastąpić innymi suszonymi owocami, doskonale się sprawdzą morele lub żurawina. Pyszny, orzeźwiający… Czytaj dalej Cytrynowy sernik na zimno z tofu

  • baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Babka piaskowa – najlepszy przepis dla początkujących

    Polecam ten przepis na babkę piaskową wszystkim tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni. Tu nie ma co opaść, nie ma co się zepsuć. Babka z mojego przepisu jest delikatna i smaczna i robi wrażenie J Z podanego przepisu (z połowy porcji) wypiekam również baranka na wielkanocny stół. Jak się to robi, by baranek się… Czytaj dalej Babka piaskowa – najlepszy przepis dla początkujących

  • Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Wiosenna tarta ze szpinakiem i jajkami

    Ta tarta ze szpinakiem i jajkami jest jak dotknięcie wiosennego słońca. Radosna, pyszna i przyjemnie sycąca. Możesz ją przygotować na wielkanocny stół, lub po prostu cieszyć się jej delikatnym smakiem na co dzień. Dla debiutantów w temacie tart, przygotowałam dokładny opis, który sprawi, że Twoja tarta zachwyci delikatnym kruchym spodem i wyrafinowanym nadzieniem. Smacznego :)… Czytaj dalej Wiosenna tarta ze szpinakiem i jajkami

  • baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Bezglutenowy mazurek migdałowy

    Cudownie delikatny bezglutenowy mazurek migdałowy o wyraźnej nucie naturalnej wanilii, to propozycja nie tylko dla osób unikających glutenu. Lekko ciągnący, lekko chrupiący, no i wygląda bardzo kusząco. Kto ma ochotę? Bezglutenowy mazurek migdałowy [przepis] ciasto: 120g cukru 120g masła 3 żółtka 240g mielonych migdałów skórka otarta z jednej cytryny polewa: 4 żółtka 150g cukru pudru… Czytaj dalej Bezglutenowy mazurek migdałowy

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Przystawki | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Galaretka warzywna z jajkami przepiórek

    Piękna, bardzo kolorowa, lekka i niezwykle smaczna galaretka warzywna będzie jedną z głównych ozdób wiosennego stołu. Dzięki esencjonalnemu wywarowi galaretka ma wyrazisty smak, który można podkręcić sosem chrzanowym lub tatarskim. Intensywna zieleń groszku cieszy oko, a delikatna konsystencja i złożony, choć delikatny smak ucieszą niejedno podniebienie :) Dla wielbicieli konkretniejszych smaków do galaretki można dodać… Czytaj dalej Galaretka warzywna z jajkami przepiórek

  • Kuchnia | Przystawki | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Tradycyjny pasztet mojej mamy – najlepszy przepis!

    Tradycyjny pasztet mojej mamy to kwintesencja pasztetu doskonałego, smak mojego dzieciństwa, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Tradycyjny smak i cudowna, kremowa konsystencja. Mamo, dzięki za ten przepis! Tradycyjny pasztet mojej mamy [przepis] proporcje na 2 keksówki 500 g mięsa wołowego gulaszowego 500 g mięsa wieprzowego od łopatki 500 g tłustego boczku lub podgardla… Czytaj dalej Tradycyjny pasztet mojej mamy – najlepszy przepis!

  • Kuchnia | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy | Zupy

    Domowy zakwas na żurek

    Domowy zakwas na żurek ma kwaskowy, wyrazisty smak z wyraźną nutą czosnku. Można oczywiście kupić gotowca w warzywniaku lub na bazarku, ale radocha z produkcji własnego żurku jest nie do opisania, więc warto spróbować :) Co może pójść nie tak? Zakwas lubi ciepło, inaczej będą kłopoty. I to jest najważniejszy punkt całej zabawy. Reszta jest… Czytaj dalej Domowy zakwas na żurek

  • baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Najlepszy na świecie mazurek kukurydziany z masłem orzechowym.

    Słowem wstępu – jako osoba niezwykle skromna napiszę tylko, że jest to najlepszy mazurek, jaki dotychczas popełniłam, a z mojego piekarnika wyszło ich na prawdę sporo. Tak się też składa, że jestem osobą szalenie łakomą, co stoi w pewnej sprzeczności z tym, że lubię siebie w rozmiarze 36 ;) W przepisie, który zrodził się w… Czytaj dalej Najlepszy na świecie mazurek kukurydziany z masłem orzechowym.

  • Kuchnia | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy | Zupy

    Żurek wegetariański na zakwasie domowym.

    Żurek to zupa nad zupami. Kocham go za wyrazisty, niepowtarzalny smak i za to, że robi się go w tak prosty sposób. Jakby ktoś ma przed sobą żurkowy debiut, służę praktycznymi radami żurkowej wyjadaczki. Na bazarkach, straganach, sklepach spożywczych i w warzywniakach dostaniecie półlitrówki z żurkowym zakwasem. Jego domowa produkcja jest banalnie prosta, więc w… Czytaj dalej Żurek wegetariański na zakwasie domowym.

  • baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Desery | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Upiecz sobie babę – 12 hitowych przepisów na wielkanocne słodkości.

    Zebrałam w jednym miejscu zbiór przepisów na wielkanocne słodkości. Dla każdego coś smacznego. – Tym, którzy kucharzą z dziećmi może się przydać przepis na czekoladowe gniazdka. – Absolutnie przepyszna pascha z gotowanego mleka to nasz rodzinny hit. – Dla lubiących eksperymenty mam mini serniczki z kremem z białej czekolady. – Początkującym wypiekaczom polecam bardzo prostą… Czytaj dalej Upiecz sobie babę – 12 hitowych przepisów na wielkanocne słodkości.

  • Kuchnia | Przystawki | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Hit na wielkanocne śniadanie – Jajka faszerowane w skorupkach z migdałami

    Przepis z ostatniej chwili specjalnie dla Was. Moje ulubione jajka smażone w skorupkach. Przygotujcie je jutro, tuż przed śniadaniem i podajcie na stół jeszcze gorące i pachnące masłem. Jajka faszerowane w skorupkach z migdałami [przepis] 5 jajek ½ pęczka dymki 1 łyżka śmietany płatki migdałowe sól pieprz masło do smażenia [/przepis] Jajka ugotować na twardo.… Czytaj dalej Hit na wielkanocne śniadanie – Jajka faszerowane w skorupkach z migdałami

  • baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa z kaszy kukurydzianej. Pycha!

      Absolutnie pyszna. Świetna nawet po kilku dniach, gdy aromaty cytrusowych skórek przegryzą się z kukurydzianym wnętrzem. My w Lawendowym Domu straciliśmy dla tej babki głowę. Polecam! Bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa z kaszy kukurydzianej. [przepis] 1 cytryna 1 pomarańcza  6 jajek  200 g brązowego cukru  125 g kaszy kukurydzianej  125 g zmielonych płatków migdałowych  2 łyżki… Czytaj dalej Bezglutenowa babka cytrynowo-pomarańczowa z kaszy kukurydzianej. Pycha!

  • baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Desery | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Mazurek czekoladowy bez pieczenia

    Szalenie prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. I pyszny, po prostu obłędnie smaczny! Czekoladowy spód na bazie ciasteczek ożywiłam kawową nutą i wypełniłam obłędnym czekoladowym kremem. Przed wyciągnięciem z formy mazurek trzeba dobrze schłodzić. Na dno warto położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia. Mazurek czekoladowy bez pieczenia [przepis] Na spód: 250 g ciasteczek owsianych (użyłam… Czytaj dalej Mazurek czekoladowy bez pieczenia

  • Bezglutenowe | Dla dzieci | Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Delikatna pasta jajeczna na kanapki i do jajek faszerowanych.

    Sprawdzone klasyki nigdy nie zawodzą. Na przykład pasta jajeczna – czym może nas zaskoczyć ten znany przecież ze stołówek i domowych śniadań skromny dodatek do kanapek? Moją pastę przygotowałam z jajek od kur zielononóżek, dodałam do niej trochę śmietany i odrobinę curry, które zaostrzyło smak. Podaję ją w świeżej bułce w towarzystwie rzodkiewek i kiełków. Pycha!… Czytaj dalej Delikatna pasta jajeczna na kanapki i do jajek faszerowanych.

  • Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Mini serniczki z kremem z białej czekolady

    Ten sernik nie lubi pośpiechu. Powolne pieczenie w dość niskiej temperaturze oraz obowiązkowe  leżakowanie w lodówce i oto mamy alternatywę dla sernika w wersji klasycznej. Do tego krem z białej czekolady, który wieńczy dzieło. Pycha! Mini serniczki z kremem z białej czekolady … lub sernik klasyczny serniczki 500 g mielonego sera na sernik 2 płaskie… Czytaj dalej Mini serniczki z kremem z białej czekolady

  • baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

    Mazurek waniliowy z migdałami

    Chrupiąca z wierzchu, lekko ciągnąca w środku masa waniliowa to jedna z moich ulubionych odmian mazurka. Może dlatego, że podczas ucierania kogla mogla mogę bezkarnie oblizywać miskę i czuję się wtedy jak mała dziewczynka? Mazurek waniliowy z migdałami Ciasto: 1 szklanka mąki szczypta soli 1/4 szklanki cukru pudru 80 g zimnego masła 1 łyżka śmietany… Czytaj dalej Mazurek waniliowy z migdałami

Nawigacja po wpisach

Nowsze wpisy Strona 1 Strona 2 Strona 3 Starsze wpisy

Sklep

  • Blog
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Sklep
  • Dostawa i płatność
  • REGULAMIN
miniblog

Jak ułatwić sobie życie w kuchni – test robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker XL

test robota planetarnego Kenwood

Strona wykorzystuje pliki cookie do obsługi komentarzy (obowiązkowe) oraz te potrzebne do działania Google Analytics (nieobowiązkowe).
Regulamin

Ok Odrzuć