Szalenie prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. I pyszny, po prostu obłędnie smaczny! Czekoladowy spód na bazie ciasteczek ożywiłam kawową nutą i wypełniłam obłędnym czekoladowym kremem. Przed wyciągnięciem z formy mazurek trzeba dobrze schłodzić. Na dno warto położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia.
Mazurek czekoladowy bez pieczenia
[przepis]
Na spód:
250 g ciasteczek owsianych (użyłam ciastek o smaku kakaowym)
50 g płatków owsianych
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy Inki
120 g masła
nadzienie:
200 ml śmietany kremówki
200 g ciemnej czekolady
50 g masła
[/przepis]
- Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Ciasteczka z płatkami zmiksować na proszek.
- Dodać czekoladę, kakao i kawę.
- Masło roztopić,wlać do ciasteczkowego proszku i dokładnie wymieszać.
- Foremkę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wylepić masą z ciastek.
- Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia.
- W tym czasie w rondelku zagotować śmietanę, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i masło, podgrzewać, aż składniki się połączą.
- Przestudzony krem wylać na zastygnięty spód i ponownie wstawić do lodówki.
- Zostawić do zastygnięcia – przynajmniej 2 godziny. Deser wyjmować z foremki dobrze schłodzony, wtedy spód się nie rozpada. Smacznego!
Komentarze
Wyglada przepieknie
śliczności… pyszności!
Cudny! Musi być na moim wielkanocnym stole :)
Naprawdę piękny mazurek
Ależ on jest piękny! Mniam,mniam :)
Skąd wziąć jadalne kwiatki? Czy te są jadalne?
Bratki są jadalne. Kupić u sprawdzonego sprzedawcy lub wyhodować sobie samemu.
A te cudne jajeczka.. jak je zrobić? :]
Tak: http://lawendowy-dom.com.pl/przepis-sante/pisanki-owsiano-czekoladowe/
link do jajeczek jest pusty, czy istnieje możliwość podania przepisu?
https://www.sante.pl/przepisy/przepis-na-pisanki-owsiano-czekoladowe
Świetny! :)
Pychota, uwierz na słowo ;)
Lawendowy Dom sprawdzony :) Rewelacyjny <3
Elzbieta, to lubię! Ściskam wiosennie!
Pyszotka:) wpraszam się;pp
Już nakładam na talerzyk :)
Dla mnie coś zostało? z tymi kwiatuszkami ,to poezja:)
Oczywiście Jolu :)))
:)
Piękny ! Wypróbuję niebawem :)
Smacznego!
Może głupie pytanie ale czy ciemna czekolada to gorzka czekolada? Przepraszam ale jeśli to jest gorzkie to nie dla nas chociaż wygląda przepiękne 😊☺
Piękny i pewnie smakowity a u mnie zgodnie ze śniegiem za oknem zagościły drożdżówki z cynamonem i syropem klonowym.
Cudny- świetny pomysł:)
Oszalałam! Mniam :)
Ojeju!!! Od rana takie pokusyCudnie przystrojony i na pewno musi byc pyszny❤️W tym roku zaskoczę rodzine
Ooo matunio cudo…
A da rade bez kremowki??
O nie, ubiegłaś mnie, bo miałam zamiar zrobić bardzo podobny. Teraz będę musiała kombinować ;-)
Ha, ha, to teraz jestem mega ciekawa, jak z tego wybrniesz i co wykombinujesz ;)
Zrobię makowiec ;-)
Uroczo, bym nawet rzekła :-)
pięknie wygląda :)
a mi sie ta masa 2 razy zważyla :( nie wiem co robie nie tak wszystko jak w przepisie… :///
Też mi się nie udała masa :/ Poratowałam się internetem i dodałam trochę gorącej wody, więc wyszło jako tako, ale po zastygnięciu i tak łuszcz z cekolady jest widoczny a wierzchu. Czytałam w innym przepisie, że lepiej najpierw rozpuścić masło z czekoladą, a potem dopiero dodać kremówkę.
W smaku wszystko wyszło pyszne, ale spód mi się rozpadał, mimo, że przed podaniem ciasto było w lodówce całą noc i nawet dodałam do spodu trochę masła, żeby się choć trochę lepiło.