Kategoria: Święta
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Jak zrobić domek z piernika. Pięć patentów, które doprowadzą Cię do sukcesu :)
Nie wiem jak Wy, ale ja mam za sobą kilka spektakularnych katastrof, zanim ogarnęłam temat domku z piernika. Sprawa w teorii jest prosta. Pieczemy z ciasta piernikowego ściany i dach, sklejamy to wszystko i dekorujemy wedle fantazji. Ale właściwie na każdym etapie tej zabawy czyhają słodkie pułapki. Oto pięć patentów, które pozwolą Wam osiągnąć sukces w… Czytaj dalej Jak zrobić domek z piernika. Pięć patentów, które doprowadzą Cię do sukcesu :)
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Makowiec gwiazda
Makowiec gwiazda to klasyczny makowiec na drożdżowym cieście, z domową masą makową, w przepięknej oprawie. W tym makowcu zachwycają idealne proporcje ciasta i maku, wyważony smak, no i niebanalna forma gwiazdy. Chodziłam koło tej gwiazdy już jakiś czas i zastanawiałam się, czy ja, kucharka niecierpliwa dam sobie z nią radę. No i udało się, a… Czytaj dalej Makowiec gwiazda
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Stefanka z kremem jaglanym, na herbatnikach owsianych, bez pieczenia
Stefanka z kremem jaglanym na owsianych herbatnikach powstała dzięki mojej czytelniczce, która podrzuciła mi taki pomysł. Uwielbiam, gdy mnie inspirujecie, a jestem taką szczęściarą, że mam czytelniczki bardzo aktywne, chętnie komentujące i pomysłowe. Tak więc krem do przełożenia owsianych ciasteczek powstał na bazie kaszy jaglanej. Ugotowałam ją na intensywnie pachnącym domowym mleku kokosowym. No i… Czytaj dalej Stefanka z kremem jaglanym, na herbatnikach owsianych, bez pieczenia
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Genialny makowiec mojej mamy
Czekam na makowiec mojej mamy przez cały. I za każdym razem tracę resztki zdrowego rozsądku, podjadając kolejne kawałki bez żadnych hamulców. Ten makowiec, u nas w domu zwany tortem makowym jest bardzo prosty do przygotowania, gdyż nie trzeba przygotowywać ciasta drożdżowego. Składa się w zasadzie z masy makowej i mnóstwa bakalii. Jest wilgotny, aromatyczny i… Czytaj dalej Genialny makowiec mojej mamy
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Rudolf Czerownonosy z ciasta piernikowego
Czy istnieje coś przyjemniejszego, niż chrupanie Rudolfa Czerwononosego z ciasta piernikowego, z kubkiem ciepłego mleka w świąteczny poranek? Do takich pierniczków buzia się śmieje sama i nie ma tu żadnego znaczenia, czy mamy lat 5, 55 czy 20 :) Wierni czytelnicy Lawendowego Domu znają dobrze przepis na ciasto piernikowe, choć czasem pojawiają się pewne wątpliwości,… Czytaj dalej Rudolf Czerownonosy z ciasta piernikowego
Lemon curd – jadalny prezent
Lemon curd to kolejny prosty i bardzo smaczny pomysł na jadalny prezent. Pochodzące z dziewiętnastowiecznej Anglii cytrynowe mazidło ucieszy każdego łasucha. Sprawdza się jako dodatek do tostów lub naleśników. Można nim nadziać babeczki, użyć jako polewy do tortu lub pokryć nim cytrynowy sernik. Albo wyjadać po prostu łyżeczką podczas świątecznych leniwych wieczorów, gdy człowiek przejadł się… Czytaj dalej Lemon curd – jadalny prezent
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Jadalne prezenty | Kuchnia | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Jadalny prezent – PANFORTE
Panie i Panowie, powoli zbliża się czas na PANFORTE. Deser pełen bakalii i suszonych owoców, z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Elegancko opakowany, może być cudownym jadalnym prezentem dla kogoś bliskiego. To ciasto nie lubi pośpiechu. Trzeba mu dać czas po upieczeniu by dojrzało, nabrało smaku. Dlatego najlepiej upiec je nawet 2-3 tygodnie przed świętami, owinąć… Czytaj dalej Jadalny prezent – PANFORTE
Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami
Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami robi wrażenie misterną plecionką i gwałtownie zyskuje przy pierwszym kęsie. Jeśli masz już ugotowaną kapustę z grzybami, to właściwie pozostaje tylko zawinąć farsz w ciasto i upiec. Przygotowanie nadzienia od początku nie zajmie więcej niż pół godziny, zamiast ciasta drożdżowego użyłam kupnego ciasta francuskiego dobrej jakości. Wybierz ciasto z masłem zamiast… Czytaj dalej Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Bezglutenowy piernik marchewkowy
W tym niebywale prostym i niesamowicie smacznym bezglutenowym pierniku marchewkowym użyłam drobno zmielonych orzechów laskowych zamiast mąki. Ciasto nie zawiera tłuszczu, za to jest niesamowicie aromatyczne dzięki szczodrej dawce przyprawy piernikowej. W wersji codziennej pomiń masę marcepanową i lukier. Dzięki temu uzyskasz zdrową, pełną odżywczych składników przekąskę. Na specjalne okazje ten skromny wypiek możne udekorować… Czytaj dalej Bezglutenowy piernik marchewkowy
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | przetwory | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Konfitura z żurawiny do mięs i serów
Konfitura z żurawiny ma lekko cierpki, bogaty smak i cudowny, rubinowy kolor. Doskonale pasuje do pasztetów, pieczonych mięs lub serów. Jest po prostu niezbędna na wszelkich świątecznych stołach, dlatego warto przygotować ją już teraz i mieć kilka słoików w spiżarni tak na wszelki wypadek. Konfitura z żurawiny do mięs i serów [przepis] 500 g żurawiny… Czytaj dalej Konfitura z żurawiny do mięs i serów
- baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Najlepszy na świecie mazurek kukurydziany z masłem orzechowym.
Słowem wstępu – jako osoba niezwykle skromna napiszę tylko, że jest to najlepszy mazurek, jaki dotychczas popełniłam, a z mojego piekarnika wyszło ich na prawdę sporo. Tak się też składa, że jestem osobą szalenie łakomą, co stoi w pewnej sprzeczności z tym, że lubię siebie w rozmiarze 36 ;) W przepisie, który zrodził się w… Czytaj dalej Najlepszy na świecie mazurek kukurydziany z masłem orzechowym.
Doskonały pasztet jaglany z orzechami
Co powiecie na pasztet jaglany z orzechami? W temacie wege pasztetów siedzę moim mili od lat. Taki dom, że się tak wyrażę. Z czego ja tych pasztetów już nie popełniłam! Tym razem mam dla Was rarytas prawdziwy, nie potrzeba tu jajek, ani żadnego innego specjalnego spoiwa, całą sprawę załatwia kasza jaglana i drobina mąki owsianej,… Czytaj dalej Doskonały pasztet jaglany z orzechami
Żurek wegetariański na zakwasie domowym.
Żurek to zupa nad zupami. Kocham go za wyrazisty, niepowtarzalny smak i za to, że robi się go w tak prosty sposób. Jakby ktoś ma przed sobą żurkowy debiut, służę praktycznymi radami żurkowej wyjadaczki. Na bazarkach, straganach, sklepach spożywczych i w warzywniakach dostaniecie półlitrówki z żurkowym zakwasem. Jego domowa produkcja jest banalnie prosta, więc w… Czytaj dalej Żurek wegetariański na zakwasie domowym.
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Paszteciki gryczane z soczewicą gluten free
Paszteciki gryczane z soczewicą powstay jakby przypadkiem. Zależało mi na cieście drożdżowym prostym w przygotowaniu i pozbawionym glutenu. Na stolnicę trafiła mąka gryczana, gdyż mam z nią same dobre doświadczenia. Nie wiedziałam, czego się mogę spodziewać po tej śmiałej próbie, ale udało się. Paszteciki nie są może tak przyjemnie rumiane jak te z mąki pszennej, ale… Czytaj dalej Paszteciki gryczane z soczewicą gluten free
Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką podaje moja ukraińska przyjaciółka pod nazwą szuba. U nas, na przedświątecznych imprezach pojawiają się pod nazwą śledzi pod pierzynką, ale przecież nie o nazwę tu chodzi, tylko o smak. Połączenie wyrazistych w smaku śledzi z łagodnymi warzywami daje efekt niesamowity. Uwielbiam te śledzie za smak i wygląd. Moje przygotowałam w tym roku… Czytaj dalej Śledzie pod pierzynką
Klasyczna zupa grzybowa z kaszą perłową
Rodzinny przepis na zupę grzybową z kaszą to smak mojego dzieciństwa. Nie będę się rozpisywać, bo smak tej zupy, to dla mnie szalenie intymne wspomnienia. Tą zupą pachną Święta w moim domu, dlatego przypominam przepis na nią także w tym roku :) Zupa grzybowa z kaszą [przepis] 60 g suszonych grzybów 2 marchewki, 1 pietruszka kawałek… Czytaj dalej Klasyczna zupa grzybowa z kaszą perłową