W tym niebywale prostym i niesamowicie smacznym bezglutenowym pierniku marchewkowym użyłam drobno zmielonych orzechów laskowych zamiast mąki. Ciasto nie zawiera tłuszczu, za to jest niesamowicie aromatyczne dzięki szczodrej dawce przyprawy piernikowej. W wersji codziennej pomiń masę marcepanową i lukier. Dzięki temu uzyskasz zdrową, pełną odżywczych składników przekąskę. Na specjalne okazje ten skromny wypiek możne udekorować bardziej okazale, by stał się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.
Bezglutenowy piernik marchewkowy
[przepis]
250 g łuskanych orzechów laskowych
300 g marchewki
2 łyżki przyprawy piernikowej (bezglutenowej)
4 łyżki mąki gryczanej
łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
4 jajka
100 g cukru Muscovado (można zastąpić ksylitolem)
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
szczypta soli
do dekoracji i przełożenia:
300 g masy marcepanowej
lukier plastyczny (przepis tu)
[/przepis]
- Formę tortową o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Orzechy zmielić. Ja robię to za pomocą blendera, można użyć młynka do kawy lub młynka do orzechów.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Mąkę gryczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.
- Połączyć orzechy, marchew i mąkę z przyprawami.
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem.
- Dodać skórkę i sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać.
- Masę żółtkową dodać do miski z marchewką i pozostałymi składnikami, Wymieszać.
- Ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dodać stopniowo do ciasta i delikatnie wmieszać.
- Przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.
- Upieczone i lekko przestudzone ciasto wyjąć na kratkę do ostygnięcia.
- Dekoracja. Gotowe ciasto przekroić na pół.
- Masę marcepanową rozwałkować na krążek o średnicy 20 cm. Najlepiej zrobić to wkładając marcepan między dwa arkusze papieru do pieczenia.
- Jeden krążek położyć na cieście, przykryć drugim kawałkiem, lekko docisnąć.
- Wierzch przykryć drugim krążkiem marcepana.
- Na wierzch położyć krążek lukru plastycznego. Udekorować np. gałązkami rozmarynu.
Komentarze
Hmmmm… muszę zrobić!!! :)
Aniu, polecam. Ma super konsystencję, pyszny jest!
Na pewno spróbuję!! :)
Smacznego :)
Karolina Adamczyk-Rzeźnik cos dla Ciebie
spróbuje :)
Spróbuj Karolina :)))
tylko czym zastapic mielone orzechy laskowe jak nie moge jeść migdałów ? ;)
super tylko kaloryczny pewnie
Beata, pomiń lukier i marcepan, zamiast cukru daj ksylitol i będzie super. Nie ma tłuszczu :)
ok dzięki jesteś super , wszystkim w pracy a mam dużo ludzi poleciłam Twój blog bo jest rewelka
o rany, jak piękne zdjecia :))
a przepis już zapisuję :))
pozdrawiam serdecznie
niezwykle, niezwykle apetycznie wyglada :))
Staraliśmy się :)))
Agata Wyszomirska obczaj
Mówisz i masz ;)
<3
Joanna – ciasto idealne na święta :)
Oczywiście dziewczyny, z tym marcepanem pięknie dopełniają się smaki :)
już mi ślinka cieknie 😆
Ojjjj…wygląda bardzo bardzo zachęcająco. A orzechy włoskie nadadzą się?
Ela, myślę, że się nadadzą. Albo migdały.
A co można dodać zamiast orzechów?
Cudnie wygląda, dziękuję Ci za pomysł :)
Ciekawe czy gdyby zamiast masy marcepanowej do przełożenia dać np. powidła śliwkowe albo krem czekoladowy domowej roboty czy by smakowało? Jak myślicie co by się mogło dobrze skomponować z piernikowo-orzechową marchewką?
Ja tak zrobie. Mysle ze powidla beda sie komponowac perfekcyjnie. Na wierzch polac czekolada i posypac zmielonymi orzechami.
Piękny piernik i pyszny! Uwielbiam wszystkie pierniki. Cudowne,klimatyczne zdjęcia Beatko.
Uściski :*
Przepięknie się prezentuje
brzmi doskonale, wygląda mega apetycznie :) trzeba wypróbować!
Bardzo swiateczne ubranko, wyglada mega mega cudnie, jezyka w gebie zabraklo
O mamusiua ja uwielbiam pierniki! Wlasnie jutro miałam w planie zrobic jaglany… Ale zrobie go innym razemjutro bedzie Teojego przepisu ❤️
uuuu! Wygląda bajecznie!
Wygląda smakowicie :-)
Piękne zdjęcia – ciasto wygląda zjawiskowo! A co to za czerwone kuleczki w dekoracji? Dodają świątecznego klimatu :)
Zrobiłam ostatnio twój cudowny piernik, ale wyszedł mi zbity i mokry. Gdzie mogłam zrobić bląd???
Kasiu, trudno mi powiedzieć. Może nie wystygł dobrze przed pokrojeniem? Może czegoś dałaś za dużo lub za mało? Strzelam w ciemno. Mój jak widzisz na zdjęciach ma konsystencję idealną, a jak go zrobiłam, dokładnie opisałam. Mam nadzieję, że kolejny raz się uda :)
Właśnie piernik stygnie. Nie mogę się doczekać aż go skosztuję :)
Link do przepisu na masę marcepanową nie działa. Bardzo proszę o przepis:-)