Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

Bezglutenowy piernik marchewkowy

W tym niebywale prostym i niesamowicie smacznym bezglutenowym pierniku marchewkowym użyłam drobno zmielonych orzechów laskowych zamiast mąki. Ciasto nie zawiera tłuszczu, za to jest niesamowicie aromatyczne dzięki szczodrej dawce przyprawy piernikowej. W wersji codziennej pomiń masę marcepanową i lukier. Dzięki temu uzyskasz zdrową, pełną odżywczych składników przekąskę. Na specjalne okazje ten skromny wypiek możne udekorować bardziej okazale, by stał się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.

bezglutenowy-piernik-marchewkowy-przepis_01

bezglutenowy-piernik-marchewkowy-przepis_03

bezglutenowy-piernik-marchewkowy-przepis_05

Bezglutenowy piernik marchewkowy

[przepis]

250 g łuskanych orzechów laskowych

300 g marchewki

2 łyżki przyprawy piernikowej (bezglutenowej)

4 łyżki mąki gryczanej

łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

4 jajka

100 g cukru Muscovado (można zastąpić ksylitolem)

skórka otarta z 1 cytryny

sok z połowy cytryny

szczypta soli

do dekoracji i przełożenia:

300 g masy marcepanowej

lukier plastyczny (przepis tu)

[/przepis]

  1. Formę tortową o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  2. Orzechy zmielić. Ja robię to za pomocą blendera, można użyć młynka do kawy lub młynka do orzechów.
  3. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  4. Mąkę gryczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.
  5. Połączyć orzechy, marchew i mąkę z przyprawami.
  6. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem.
  7. Dodać skórkę i sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać.
  8. Masę żółtkową dodać do miski z marchewką i pozostałymi składnikami, Wymieszać.
  9. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  10. Dodać stopniowo do ciasta i delikatnie wmieszać.
  11. Przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.
  12. Upieczone i lekko przestudzone ciasto wyjąć na kratkę do ostygnięcia.
  13. Dekoracja. Gotowe ciasto przekroić na pół.
  14. Masę marcepanową rozwałkować na krążek o średnicy 20 cm. Najlepiej zrobić to wkładając marcepan między dwa arkusze papieru do pieczenia.
  15. Jeden krążek położyć na cieście, przykryć drugim kawałkiem, lekko docisnąć.
  16. Wierzch przykryć drugim krążkiem marcepana.
  17. Na wierzch położyć krążek lukru plastycznego. Udekorować np. gałązkami rozmarynu.

bezglutenowy-piernik-marchewkowy-przepis_14

bezglutenowy-piernik-marchewkowy-przepis_09

bezglutenowy-piernik-marchewkowy-przepis_12

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ciekawe czy gdyby zamiast masy marcepanowej do przełożenia dać np. powidła śliwkowe albo krem czekoladowy domowej roboty czy by smakowało? Jak myślicie co by się mogło dobrze skomponować z piernikowo-orzechową marchewką?

Piękne zdjęcia – ciasto wygląda zjawiskowo! A co to za czerwone kuleczki w dekoracji? Dodają świątecznego klimatu :)

Kasiu, trudno mi powiedzieć. Może nie wystygł dobrze przed pokrojeniem? Może czegoś dałaś za dużo lub za mało? Strzelam w ciemno. Mój jak widzisz na zdjęciach ma konsystencję idealną, a jak go zrobiłam, dokładnie opisałam. Mam nadzieję, że kolejny raz się uda :)