Panie i Panowie, powoli zbliża się czas na PANFORTE. Deser pełen bakalii i suszonych owoców, z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Elegancko opakowany, może być cudownym jadalnym prezentem dla kogoś bliskiego. To ciasto nie lubi pośpiechu. Trzeba mu dać czas po upieczeniu by dojrzało, nabrało smaku. Dlatego najlepiej upiec je nawet 2-3 tygodnie przed świętami, owinąć folią i zostawić w chłodnym miejscu. Porcja podana w przepisie wystarczy na 2 prezenty. Smacznego!
PANFORTE – jadalny prezent
[przepis]
400g migdałów
200 g orzechów laskowych
200 g orzechów włoskich
150g ciemnej czekolady
300g miodu
150g cukru
100 g żurawiny
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
skórka otarta z 2 pomarańczy
200g mąki
szczypta pieprzu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
10 g cukru pudru do posypania
dodatkowo masło i papier do pieczenia do formy
[/przepis]
- Połowę migdałów i orzechów zmielić.
- Czekoladę połamać na małe kawałki.
- Suszone owoce pokroić na kawałki podobnej wielkości.
- Miód i cukier podgrzać, a następnie zdjąć z ognia i dodać zmielone oraz całe migdały, orzechy, czekoladę, owoce suszone, skórkę pomarańczową i przyprawy.
- Stopniowo dodać mąkę, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 30 minut.
- Zostawić w formie do wystudzenia, a następnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.
- Ciasto przechowuję owinięte w folię spożywczą. I muszę Wam powiedzieć, że z każdym dniem staje się lepsze.
Komentarze
U Ciebie każde ciasto wygląda cudownie i na pewno jest pyszne :D smacznego :D
Wielkie dzięki :)
Jakiej wielkości powinna być blaszka ?
Ka piekłam w kwadratowej o boku ok. 25 cm.
Wielkie dzięki , przypadkiem wczoraj taką właśnie kupiłam ;-)
Jadalne prezenty są najlepsze!
Yes!
W tym roku po raz pierwszy na święta planuję panpepato – trochę bardziej wyrazisty w smaku brat panforte :) a prezenty jadalne… zawsze! pierniki, ciastka, colomby :)
Ola, masz przepis pod ręką? Zaciekawiłaś mnie :)
przepis z KUCHARNIA http://kucharnia.blogspot.com/2011/12/cierpliwosc-i-bakalie-panpepato-z.html polecam też przepis z tego samego bloga na colomba di pasqua – absolutnie najlepszą na świecie babkę drożdżową :)
Ola Wasilewska <3
KUCHARNIA to ja powinnam te serca za colombę wysyłać :) mam nadzieję, że rodzina i znajomi na panpepato zareagują takim samym entuzjazmem ;)
Ola czyli wiem co w tym roku dostanę pod choinkę :D
A ja tu chyba figi widzę, a w przepisie niet ;-)..
A możliwe, że mi się jakaś pod rękę nawinęła. Warto sobie dobrać takie składniki, które najbardziej nas kręcą :)
Zawsze się tym zajadamy w Toskani.
Pychota :)
Jak dlugo i gdzie moze stac przed gwiazdka, podpowiedzialas prezent dla tesciow i rodzicow do tego piekne filizanki i mysle ze bedzie fajnie:-)
Zrób tydzień, dwa przed świętami i będzie idealnie :)
Ja sie wtrace….nie moge sie powstrzymac…dlaczego musi tyle lezakowac to panforte?Kusi mnie bardzo,ale w moim domu nie ma szans na lezakowanie…
Takie z nas lasuchy
Nie musi, ale smak dojrzewa z czasem. Z każdym dniem jest smaczniejsze :)
Przeczytalam ze Pantofle wymiata
pychotka! (y)
A gdzie obchodzi się Thanksgiving w Polsce?
U znajomych Amerykanów w Warszawie :) Co roku wyprawiają wielką imprezę :)
Hi hi to nie trzeba wcale do Ameryki jechać na Thanksgiving ,to Ameryka przyjechała do Polski :-)
Ja zrobiłam swoje 2 dni temu, jakim cudem tak Ci urosło? Moje jest strasznie niskie ;) Muszę zajrzeć na Twój blog i przestudiować przepis :)
Ula, może moja forma mniejsza :)
Tak myślałam o formie, ale ja zrobiłam w małej i mimo wszystko ciasto oklapło ;) A przepis mam bardzo podobny (trochę inne proporcje bakalii) przyznaję, że w smaku jest bardzo dobre, ale wyglądu toto nie ma ;)
Tylko skad ja wezme 100 suszonych moreli ….. ;)
Wystarczy 100 g :)
Lawendowy Dom A napisane jest inaczej w przepisie;)
Na szczeście jesteś czujna, dziekuję :)
A nas, Europejczyków, dotyczy jakkolwiek Thanksgiving?
Jak się ma międzynarodowych przyjaciół to jak najbardziej :)
Czy migdały do ciasta mają być bez skórki?
Ja daję ze skórką.
Oj tak wymiata! Sprezentowalam znajomym 2 lata temu i w tym roku też mam taki zamiar :) <3
a wyjdzie z mąką bezglutenową?
A jaką można dodać mąkę bezglutenową zamiast pszennej?
Kasiu, nie próbowałam, więc nie chcę wprowadzić Cię w błąd.
To wygląda pięknie…
I pyszne :)
Echhhh :p Podzieliła byś się :)
:D
składniki zbliżone do czekoladowego salami kardynalskiego z watykańskiej kuchni, które robię od kilku lat na święta. W tym roku może zmienię na Panforte.
Wygląda obłędnie!
zrobione, pachnące, cudowne. Do świąt nie ma szans wytrwać. Pyszne przez wielkie „P”. Dziękuję za przepis,
O matko, zaśliniłam ekran :))))
ja ciągle o nim myślę….
Przepis niemal identyczny jak na batony kawowo-bakaliowe, który kiedyś podawałaś ;)
Batony są genialne to i to pewnie też :)
Masz rację Kochana, bazowałam przy batonach na tym przepisie. Pychota :) Pozdrawiam serdecznie :)
ja właśnie do pieca włożyłam ;)
czy jeżeli nie mam papieru do pieczenia ( właśnie się zorientowałam) to mogę wysmarować blaszkę i obsypać lekko mąką???
Bo genialne
Tak, tak, tak!!!
Rewelacyjne ❤❤❤ robiłam z tego przepisu kilka razy . Polecam
To jest przepis na jakich wymiarów blaszkę? :)
ile przecietnych kawalkow z tego wychodzi?
Aga, wiesz różnie to bywa z przeciętnym kawałkiem 😂
Marcin Małyszek
Czy z mąką bezglutenowa też wyjdzie?
Czy mogę zastąpić mąkę inną mąką dla bezglutenowców?
Od roku wiem coś o tym, że warto zrobić panforte z tego przepisu ❤
Mam już składniki i w weekend robię! No i piekę kolejną porcję pierniczków, bo poprzednie jakoś szybko zniknęły
A moge prosic o przepis na sprawdzone pierniczki.. prosze na pr . Z gory bardzo Dziekuje
Robilam w zeszlym roku z troche innego przepisu, ale w tym sprobuje z tego. Zapowiada sie oblednie :)))
Dołączam do pytan o mąke- jaką można dac poza pszenna??
Zastanawiam się czy można zrezygnować z cukru gdy jest tam już miód? Do Sernika z dynią pożałowalam cukru i to był dobry pomysł
Wygląda obłędnie czy zamiast mąki pszennej można dodać migdałową?
uwielbiam
W zeszłym roku to zrobiłam, w tym roku robię powtórkę! To jest meeeeega:)
wygląda obłędnie!!!
Pyszny, gościł u mnie w święta, dziekuje za przepis
Comments are closed.