Paszteciki gryczane z soczewicą powstay jakby przypadkiem. Zależało mi na cieście drożdżowym prostym w przygotowaniu i pozbawionym glutenu. Na stolnicę trafiła mąka gryczana, gdyż mam z nią same dobre doświadczenia. Nie wiedziałam, czego się mogę spodziewać po tej śmiałej próbie, ale udało się. Paszteciki nie są może tak przyjemnie rumiane jak te z mąki pszennej, ale bardzo smaczne. Zajadaliśmy się nimi w Lawendowym Domu, aż nam się uszy trzęsły ;)
Paszteciki gryczane z soczewicą
[przepis]
350 g mąki gryczanej
łyżka drożdży instant
2 łyżeczki cukru
ciepła woda
100 g bardzo miękkiego masła
sól
nadzienie:
300 g czerwonej soczewicy Sante
cebula średniej wielkości
łyżka przyprawy curry
łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku (u mnie więcej, ale podaję wersję delikatną)
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
sól morska Sante
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
sezam Sante do posypania
[/przepis]
- Drożdże wymieszać w misce z mąką, dodać sól i cukier.
- Dodać miękkie masło, rozetrzeć je z suchymi składnikami.
- Wlać ciepłą wodę (ok. 1/2 szklanki), wyrobić gładkie ciasto i odstawić je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotować farsz.
- W niewielkiej ilości wody ugotować soczewicę.
- Cebulę drobno posiekać i smażyć powoli na oleju.
- Zestawić z ognia, dodać roztarty czosnek, przyprawę curry, koncentrat, sól, pieprz i paprykę, wymieszać i połączyć z soczewicą.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, po środku ułożyć farsz, posmarować brzeg wodą i dokładnie skleić.
- Następnie pokroić na porcje i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną nieprzywierającym papierem.
- Posmarować żółtkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C.
- Piec ok. 20 minut.
- Wyjąć je z piekarnika i zostawić do przestygnięcia.
Komentarze
właśnie takiego przepisu szukałam!
Witam,
czy można zastąpić mąkę gryczaną jakąś inną? Mąż niestety nie może gryki.
Zastąp ją mąką pszenną.