Makowiec gwiazda

2 grudnia 2015, 22:21 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Świąteczne Święta | 117
Makowiec gwiazda

Makowiec gwiazda to klasyczny makowiec na drożdżowym cieście, z domową masą makową, w przepięknej oprawie. W tym makowcu zachwycają idealne proporcje ciasta i maku, wyważony smak, no i niebanalna forma gwiazdy. Chodziłam koło tej gwiazdy już jakiś czas i zastanawiałam się, czy ja, kucharka niecierpliwa dam sobie z nią radę. No i udało się, a jeśli mi się udało, to uda się też Tobie! Zaczynamy?

makowiec-gwiazda-przepis_13

makowiec-gwiazda-przepis_10

Makowiec gwiazda

tortownica o średnicy 30 cm

ciasto:

500 g mąki

150 ml mleka

30 g świeżych drożdży

100 g cukru

4 łyżki masła

jajko

2 żółtka

masa makowa:

200 g mielonego maku

500 ml mleka

łyżka masła

5 łyżek miodu

skórka otarta z jednej cytryny

3 krople zapachu migdałowego

150 g migdałów

70 g smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu)

dodatkowo:

jajko do posmarowania wierzchu

  • Na początek masa makowa. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać ugotowany w mleku mak i miód. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagęści.
  • Dodać skórkę cytryny, zapach migdałowy, posiekane migdały i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia. Jeśli używasz maku niemielonego, przedłuż czas gotowania do 30 minut, następnie odsącz pozostały płyn na gęstym sitku i zmiel mak w maszynce.
  • Czas na ciasto. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i 150 g mąki. Rozczyn wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Masło roztopić.
  • Do utartych jajek dodać lekko przestudzone masło, rozczyn i resztę mąki (350 g). Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić je pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
  • Teraz etap najciekawszy – zawijanie.  Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przygotować tortownicę. Rozłożyć ją na części. Dno i boki oddzielnie posmarować masłem i wykleić papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować pierwszą część na placek o średnicy równej dnu tortownicy. Położyć placek na dnie i rozsmarować na nim trzecią część nadzienia. Postąpić tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta. Każde kolejne układać na poprzednim i przekładać farszem. Wyrównać brzegi ciasta odcinając kawałki, które wystają poza obrys dna tortownicy.

makowiec-gwiazda-przepis_01

  • Na środku postawić szklankę. Naciąć ciasto (wszystkie warstwy, aż do dna) na 16 części. W tym celu podzielić je najpierw na 4 części, a potem każdą z nich również na 4 części.

makowiec-gwiazda-przepis_02

makowiec-gwiazda-przepis_03

  • Teraz zawijanie. Wziąć dwa kawałki i wywinąć na zewnątrz najpierw raz, a następnie jeszcze raz.

makowiec-gwiazda-przepis_04

makowiec-gwiazda-przepis_05

  • Postąpić tak z pozostałymi parami.

makowiec-gwiazda-przepis_07

  • Nałożyć ostrożnie boki tortownicy, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
  • Wstawić do piekarnika na niską półkę. Piec ok. 45 minut. Gdy ciasto się przyrumieni, przykryć wierzch makowca folią aluminiową. Upieczony makowiec wyjąc z piekarnika, lekko przestudzić, przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

makowiec-gwiazda-przepis_08

makowiec-gwiazda-przepis_12

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

117 odpowiedzi na “Makowiec gwiazda”

  1. Aneta pisze:

    Wow, wygląda przepięknie! Chociaż nie wiem czy to wywijanie takie proste:)

  2. ada pisze:

    Czy mak mielony po ugotowaniu odcedzić, czy całość z płynem dać na masło?

    • lawendowy_dom pisze:

      Używałam maku mielonego, więc bardzo był drobny. Nie odcedzałam go, tylko całość dałam na masło i pozwoliłam, żeby nadmiar płynu odparował spokojnie na patelni.

  3. Ewa pisze:

    Genialna wersja makowca już nie tak tradycyjnie zawijanego

  4. ula pisze:

    w jakiej tortownicy pani robiła?jaki wymiar?

  5. o matko jakie piękne :3

  6. Nie zjadłabym, leżałby do Świąt jako dekoracja ;-)

  7. ja zostanę przy tym torcie makowym przepisu twojej Mamy :)

  8. cudny, uwielbiam makowce :)

  9. Jaki cudowny! No kusisz pięknością! :)

  10. Cudownie wygląda a czy mak mogę zmielić w mlynku do mielenia kawy?

  11. Marta Wiktor pisze:

    Przecudny <3 Chyba trzeba zrobić jakąś próbę :)

  12. joanna pisze:

    Czy można użyć gotowej masy makowej? Jeśli tak, to czy trzeba ją jakoś wcześniej przygotować?

    • lawendowy_dom pisze:

      Można, moim zdaniem niec już nie musisz z nią robić. Od razu dzielisz sobie na trzy części i rozmarowujesz na drożdżowych plackach.

  13. Danuta Gase pisze:

    To coś dla mnie :-D piękny! Napewno taki zrobię.

  14. Super….. Makowiec na święta musi być :-) tak jak pierniczki. Muszę odszukać przepis Beaty na pierniki. Dużo różnych przerobiłam, ale Beaty były naj…

  15. Robiłam na Święta. Wszyscy zachwyceni.

  16. Wygląda zjawiskowo nawet jesli w srodku jest zakalec

  17. Piękny :) A migdaly uzywa sie ze skórką czy obrane?

  18. Agnieszka Ua pisze:

    Pięknie wygląda :) Pewnie jeszcze lepiej smakuje. Jestem pod wielkim wrażeniem :)

  19. Wygląda pięknie , ale ja już spisałam sobie przepis na makowiec bez ciasta i na pewno będzie na święta :D

  20. Justyna pisze:

    pieknie wyglada. wyprobuje w ten weekend. tylko.. jak dlugo wyrabiac ciasto? mozna wyrabiac uzywajac haka z kitchen-aid?

  21. Ale cudeńko wyczarowałaś Beatko:)

  22. A czy z gotowej masy Helio wyjdzie ?

  23. Urokliwe ciasto na święta.

  24. Uwielbam Pani bloga-te wszystkie opisy,przepisy, zdjęcia -chciałabym wejść w nie na chwilkę i dotknąć, powachac i posmakować ukradkiem.Ciasto(jak zwykle!!! )MISTRZOSTWO ŚWIATA.
    Łezka w oku się kręci na myśl o Swietach kiedy do domu tak daleko. Dziękuję za wyzwolenie tych wszystkich emocji

  25. Zaiste przepiękny :-)

  26. Nie mogłam się powstrzymać

  27. Ooo zrobię na te Święta

  28. Matko, babeczki pięknie Wam to wyszło!

  29. Robiłam w zeszłym roku :-) makowiec był „gwiazdą” na stole :) W tym roku też mam taki plan :) Twòj jest piękny.

  30. Ewa pisze:

    Dlaczego Pani pisze żeby postawić makowiec na dolnej półce do pieczenia?Zrobiłam tak i i się nie upiekł.

    • lawendowy_dom pisze:

      Dzień dobry Ewo, może nie włączylaś piekarnika? Przy 200 st. C i 45 minutach w piekarniku trudno o inne wytłumaczenie :) Serdecznie pozdrawiam.

  31. Ewa pisze:

    Włączyłam 200 stopni i 45 minut.To nie jest śmieszne.

  32. Monik_a pisze:

    Robi piorunujące wrażenie. Potwierdzam,że nie jest tak skomplikowany do wykonania jak się wydaje. Właśnie się upiekł,jeszcze ciepły kawałek mam na talerzu i delektuję się każdym kęsem. Piękny i smaczny :-) i ten niesamowity zapach ……. :-) Na pewno upiekę go jeszcze nie raz !

  33. Dorota pisze:

    Mam pytanie, czy mozna to ciasto upiec z mąki orkiszowej ? Nigdy nie piekłam drożdżowego z innej mąki niż pszenna ale wsród gości bedzie alergik i nie wiem co robić zeby sie nie narobić 😉
    Pozdrawiam D

    • lawendowy_dom pisze:

      Dorota, ja bym nie ryzykowała. Włożysz w to ciasto dużo pracy, a efekt z mąką orkiszową może być inny od oczekiwanego :) Nie próbowalam, nie dam gwarancji, że się uda.

  34. Dorota pisze:

    Dziękuje, tez nie bede ryzykować 😉

  35. Gliko pisze:

    wspaniały pomysl biore sie juz za niego. pytanie mam tylko o ta pomaranczowa skorke podsmazana, odnosnik do przepisu nie dziala :P a nie moge tego znalezc na blogu

  36. MarchEwka pisze:

    Nie mogę doszukać się informacji w jakiej temperaturze piec ciasto..?

  37. MarchEwka pisze:

    Zakręcona jak butelka pepsi-jak mawia moje dziecko… Oczywiście temperaturę już znalazłam :)

  38. Miałam okazję skosztować, pyszny. Polecam

  39. Basia L pisze:

    Witam,
    upiekłam ten makowiec na święta, przy czym był to mój pierwszy makowiec w życiu. Mąż jest zachwycony zarówno smakiem jak i wyglądem tego ciasta. Z pewnością je powtórzę, tylko dodam trochę więcej cukru. Lubimy słodko :-) Dziękuję bardzo za przepis.

  40. […] Ogłaszam, że w mojej kuchni narodziła się nowa tradycja. Tegoroczne święta Bożego Narodzenia odbędą się bez makówek, za to z tą makową gwiazdą. Ciasto jest cudowne, świeże przez tydzień, delikatne, wilgotne, piękne i trzymające kształt. To gwiazda wśród makowców, wygląda olśniewająco, a wcale nie jest trudna do wykonania. Inspiracja. […]

  41. Danuta Gase pisze:

    Już wypróbowany. W weekend robię ponownie

  42. Marzena Kłos pisze:

    Chyba się skuszę i zrobię na święta

  43. Beata Madajka pisze:

    robiłam rok temu – rewelacja

  44. A ciekawe jak by wyszedł ten drożdżowiec z serem,jak ktoś nie może maku jeść była by to jakaś alternatywa.

  45. Justyna pisze:

    Moje pierwsze „samodzielne” święta czyli nie u mamy i właśnie szukałam przepisu na makowiec, ten wygląda rewelacyjnie!
    Nie mam urządzenia do mielenia maku i chciałabym kupić gotową masę makową w puszce, ile będę jej potrzebować do tego przepisu?

  46. Czy jeśli kupię zmielony suchy mak, to mogę pominąć krok z ponownym mieleniem w maszynce? :)

  47. A jakby dać gotową masę
    To ile jej potrzeba?

  48. Robiłam go w zeszłym roku i w tym roku również jest w planach świątecznego pieczenia. Masę makową przygotuję sama.

  49. Bozena Madro pisze:

    Beatko, piękni to ciacho zrobiłaś , jak by tylko dało się skubnąć przez ekranik , choć kawałeczek

  50. Marta Jagła pisze:

    Tego potrzebowałam

  51. Ja podobnie robiłam choinkę z ciasta francuskiego

  52. fantastyczny przepis wypróbuję pzred Świętami, gratulacje za pomysł pozdrawiam

  53. Karolina pisze:

    Mam nadzieje, ze tym wypiekiem zaimponuje Teściowej, która jest mistrzynią słodkich wypieków :-)

  54. ABily pisze:

    Ciasto ogromnie mi się podoba i samkuje ale podczas przygotowania go natrafiłam na następujące problemy.Gotowa masa makowa jest dosyc mokra i przy odwracaniu kawałków pobrudziła ciasto i mój makowiec nie wyszedł taki piękny i czysty jak na pani zdjęciach. Podczas przecinania płatów przeciełam również papier do pieczenia, przez co miałam spory kłopot by ciasto przenieś bez uszczerbku na dno tortownicy. Albo ciasto wyszło mi za ciezkie bo za dużo masy makowej(cąła puszka Bakalland) albo po prostu niezdara ze mnie. Następnym razem podłożyłabym pod krązek papieru jeszcze jakiś papier albo kawałek tektury by potem móc bez problemu przenieśc caisto.
    Mam nadzieje,zę moje spostrzeżenia komuś pomogą.Gwiazda makowa wyglada rewelacyjnie i chętnie powtórzę pieczenie bo wcale nie jest czasochłonna ani skomplikowana.Pozdrawiam

  55. Trzymaj kciuki Beatko, ściągam przepis i biorę się za ten cudowny makowiec :-)

  56. Kejt pisze:

    Ja zrobiłam na święta;) wyszedł przepyszny ;) przepis SUPER⛄⛄⛄⛄

  57. Marta pisze:

    Czy z tego przepisu na ciasto można rowbiez zrobić gwiazdę z nutellą? Czy może być za słodka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *