Stefanka z kremem jaglanym na owsianych herbatnikach powstała dzięki mojej czytelniczce, która podrzuciła mi taki pomysł. Uwielbiam, gdy mnie inspirujecie, a jestem taką szczęściarą, że mam czytelniczki bardzo aktywne, chętnie komentujące i pomysłowe. Tak więc krem do przełożenia owsianych ciasteczek powstał na bazie kaszy jaglanej. Ugotowałam ją na intensywnie pachnącym domowym mleku kokosowym. No i wyszło cudo :)
Stefanka z kremem jaglanym na herbatnikach owsianych
[przepis]
200 g kaszy jaglanej Sante
1 l mleka kokosowego domowej roboty (przepis tu)
50 g ksylitolu Sante
laska wanilii
laska cynamonu
ciasteczka owsiane kakaowe Sante
do dekoracji:
150 ml miodu płynnego
3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu)
[/przepis]
- Kaszę wsypać do garnka, postawić na ogniu, prażyć, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy zacznie intensywnie, przyjemnie pachnieć.
- Zalać mlekiem kokosowm, dodać ksylitol, rozkrojoną wzdłuż wanilię i korę cynamonu.
- Zagotować, zmniejszyć moc kuchenki do minimum i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Kasza powinna się rozgotować na papkę.
- Garnek z kaszą zestawić z ognia, wyjąć cynamon i wanilię.
- Wstawić do miski z zimną wodą i często mieszając, ostudzić.
- Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, układać na przemian warstwę herbatników i warstwę kremu jaglanego. Ostatnią warstwą powinna być warstwa herbatników.
- Owinięta folią Stefankę włożyć do lodówki najlepiej na noc.
- Czas na dekorację. Miód rozgrzać w garnku, wrzucić orzechy, smażyć razem ok. 8 minut, cały czas mieszając.
- Pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
- Zestawić z ognia, zostawić na kilka minut, by masa lekko przestygła, a następnie polać nią wierzch ciasta.
Komentarze
Czy ja zawsze muszę trafić na te Twoje słodkie posty? I weź tu człowieku nie jedz słodyczy. :/
Kociaku, to zrób sobie samą jaglankę na mleku kokosowym, z dodatkiem cynamonu i wanilii i będzie super pysznie i bez cukru :)
Nie mogę :-(. I tak zjadłabym całą foremkę na raz, a może i dwie! ;-)
Ja ale malutki bo się odchudzam
No chyba zwariowałaś Małgoś z tym odchudzaniem. Dla Ciebie dwa duże kawały i to bez marudzenia!
Betty nie uwierzysz ale ja tu naprawdę przytyłam 😱😱 Te francuskie żarcie …..😜😂
My, alergiczne chomiki, w ramach cieszenia się wszystkim co pyszne poprosimy jako zapasy zimowe też trochę
Alergicznym chomikom ślę zapsy na zimę :)
hmm nigdy takiego nie jadlam musi byc pyszne poprosze przepis
Nie jadłaś, bo go dziś wymyśliłam, Przepis na blogu :)
Ja bardzo chętnie… Poproszę kawałeczek…albo nawet dwa ;-)
Dobra, zrobione!
Mmmm, pychotka.
Ja chcę!!!!!
Ewa, bardzo proszę :))))
MNIAM-MNIAM
woow!wyglada EXTRA! (y) ;-)
wez sie nie znecaj nad ludzmi ;)
Juz bym jadła….słodka i zdrową pokusa
Ja poproszę
Wygląda bosko :-) i pewnie też tak smakuje.
Natalia Sobczynska
Wygląda obłędnie! Chyba spróbuję, choć zamienię mleko koko na inne, bo nie za bardzo je lubię ;)
bosko wygląda ☺
Brzmi cudownie i wygląda bardzo smakowicie :)
Co ty najlepszego wyprawiasz?! Te makowce, stefanki, a mnie język ucieka, nie powiem gdzie ;-)
oeeesuuuuuu nie rób mi tego…..
chceeeeemy :D
Cudowny przepis,i blok tez cudowny patrzę i napatrzeć się nie mogę.Pozdrawiam.
blog a nie blok:)
Bardzo, bardzo mi miło :))))
A coś zamiast ksylitolu?