Śledzie pod pierzynką podaje moja ukraińska przyjaciółka pod nazwą szuba. U nas, na przedświątecznych imprezach pojawiają się pod nazwą śledzi pod pierzynką, ale przecież nie o nazwę tu chodzi, tylko o smak. Połączenie wyrazistych w smaku śledzi z łagodnymi warzywami daje efekt niesamowity. Uwielbiam te śledzie za smak i wygląd. Moje przygotowałam w tym roku w formie indywidualnych porcji. Zazwyczaj robię je w większym szklanym naczyniu, wierzch obficie posypując natką pietruszki. Jeszcze słowo o śledziach. Można je odsolić, przełożyć do słoika, doprawiając pieprzem i zalać olejem. W ten sposób świetnie się przechowują. Przed przygotowaniem dowolnej sałatki śledziowej wystarczy je wyłowić ze słoika i odsączyć z oleju.
Śledzie pod pierzynką
[przepis]
6 płatów śledzi solonych
3 ugotowane marchewki
3 ugotowane ziemniaki
3 ugotowane buraki
1 cebula
3 łyżki majonezu
łyżeczka octu winnego
zielona pietruszka do dekoracji
świeżo mielony pieprz
[/przepis]
- Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny.
- Następnie odlać wodę, śledzie pokroić w kawałki na jeden kęs, skropić octem i obficie doprawić pieprzem.
- Marchewkę, ziemniaki i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ale tak by się nie pomieszały.
- Cebulę posiekać w drobną kostkę.
- W naczyniu, w którym śledzie będą podawane ułożyć najpierw śledzie, następnie cebulę.
- Następnie warstwami ułożyć ziemniaki, marchew i buraki.
- Całość docisnąć łyżką i pokryć majonezem.
- Pietruszkę drobno posiekać i udekorować nią wierzch sałatki.
- Podawać dobrze schłodzone.
Komentarze
wyglada super.
mam nadzieje, ze sledzie w occie tez ok.? innych nie lubie…
Mam wspanialy sos do tej salatki-pol szkl.majonezu,pol szkl.smietany,lyzeczka chrzanu,wymieszac i zalac przedostatnią warstwe