Kategoria: Boże Narodzenie
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Świąteczne ciasto korzenne w wersji fit :)
Ciasto korzenne w wersji fit na bazie razowej mąki orkiszowej to doskonała propozycja dla tych, co liczą kalorie, a święta jakoś trzeba przecież przeżyć. Wiem jaka to męka, gdy stół ugina się pod pysznościami, w większości bardzo kalorycznymi (no może poza kompotem z suszu), a człowiek marzy o kawałku czegoś pysznego, co nie zawali mu… Czytaj dalej Świąteczne ciasto korzenne w wersji fit :)
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej
Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej to moje tegoroczne odkrycie. Wigilia bez tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami nie może się odbyć. Pierogi po prostu na świątecznym stole być muszą. U nas zawsze odsmażane na złoto, z chrupiącą, pyszną skórką. Wersję bezglutenową przygotowałam na bazie genialnej, bardzo przyjemnej w użyciu mąki gryczanej z dodatkiem mąki… Czytaj dalej Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej
- Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Przepis na kapustę z grzybami do pierogów, kulebiaka i uszek
Bardzo prosty i pyszny przepis na kapustę z grzybami przyda się każdemu, kto przygotowuje Wigilię w domu. Taką kapustę można przygotować dzień, dwa wcześniej i spokojnie zostawić w lodówce, a potem wykorzystać do pierogów, kulebiaka (przepis na doskonały kulebiak tu) lub uszek. Farsz powinien być drobno posiekany, choć dobrze, by konsystencja składników była wyczuwalna, dlatego… Czytaj dalej Przepis na kapustę z grzybami do pierogów, kulebiaka i uszek
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Bardzo prosty piernik świąteczny z czekoladą
To przepis na piernik świąteczny dla tych, co potrzebują pysznego piernika na już, bez czekania, dojrzewania, po prostu od ręki. Przełożony powidłami śliwkowymi i otulony czekoladową kołderką wygląda niezwykle kusząco. Smacznego :) Piernik świąteczny z czekoladą [przepis] 150 g masła 100 g miodu 150 g czekolady gorzkiej 4 łyżki przyprawy piernikowej 4 jajka 50 g… Czytaj dalej Bardzo prosty piernik świąteczny z czekoladą
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Jak zrobić domek z piernika. Pięć patentów, które doprowadzą Cię do sukcesu :)
Nie wiem jak Wy, ale ja mam za sobą kilka spektakularnych katastrof, zanim ogarnęłam temat domku z piernika. Sprawa w teorii jest prosta. Pieczemy z ciasta piernikowego ściany i dach, sklejamy to wszystko i dekorujemy wedle fantazji. Ale właściwie na każdym etapie tej zabawy czyhają słodkie pułapki. Oto pięć patentów, które pozwolą Wam osiągnąć sukces w… Czytaj dalej Jak zrobić domek z piernika. Pięć patentów, które doprowadzą Cię do sukcesu :)
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Makowiec gwiazda
Makowiec gwiazda to klasyczny makowiec na drożdżowym cieście, z domową masą makową, w przepięknej oprawie. W tym makowcu zachwycają idealne proporcje ciasta i maku, wyważony smak, no i niebanalna forma gwiazdy. Chodziłam koło tej gwiazdy już jakiś czas i zastanawiałam się, czy ja, kucharka niecierpliwa dam sobie z nią radę. No i udało się, a… Czytaj dalej Makowiec gwiazda
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Stefanka z kremem jaglanym, na herbatnikach owsianych, bez pieczenia
Stefanka z kremem jaglanym na owsianych herbatnikach powstała dzięki mojej czytelniczce, która podrzuciła mi taki pomysł. Uwielbiam, gdy mnie inspirujecie, a jestem taką szczęściarą, że mam czytelniczki bardzo aktywne, chętnie komentujące i pomysłowe. Tak więc krem do przełożenia owsianych ciasteczek powstał na bazie kaszy jaglanej. Ugotowałam ją na intensywnie pachnącym domowym mleku kokosowym. No i… Czytaj dalej Stefanka z kremem jaglanym, na herbatnikach owsianych, bez pieczenia
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Genialny makowiec mojej mamy
Czekam na makowiec mojej mamy przez cały. I za każdym razem tracę resztki zdrowego rozsądku, podjadając kolejne kawałki bez żadnych hamulców. Ten makowiec, u nas w domu zwany tortem makowym jest bardzo prosty do przygotowania, gdyż nie trzeba przygotowywać ciasta drożdżowego. Składa się w zasadzie z masy makowej i mnóstwa bakalii. Jest wilgotny, aromatyczny i… Czytaj dalej Genialny makowiec mojej mamy
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Rudolf Czerownonosy z ciasta piernikowego
Czy istnieje coś przyjemniejszego, niż chrupanie Rudolfa Czerwononosego z ciasta piernikowego, z kubkiem ciepłego mleka w świąteczny poranek? Do takich pierniczków buzia się śmieje sama i nie ma tu żadnego znaczenia, czy mamy lat 5, 55 czy 20 :) Wierni czytelnicy Lawendowego Domu znają dobrze przepis na ciasto piernikowe, choć czasem pojawiają się pewne wątpliwości,… Czytaj dalej Rudolf Czerownonosy z ciasta piernikowego
Lemon curd – jadalny prezent
Lemon curd to kolejny prosty i bardzo smaczny pomysł na jadalny prezent. Pochodzące z dziewiętnastowiecznej Anglii cytrynowe mazidło ucieszy każdego łasucha. Sprawdza się jako dodatek do tostów lub naleśników. Można nim nadziać babeczki, użyć jako polewy do tortu lub pokryć nim cytrynowy sernik. Albo wyjadać po prostu łyżeczką podczas świątecznych leniwych wieczorów, gdy człowiek przejadł się… Czytaj dalej Lemon curd – jadalny prezent
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Jadalne prezenty | Kuchnia | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Jadalny prezent – PANFORTE
Panie i Panowie, powoli zbliża się czas na PANFORTE. Deser pełen bakalii i suszonych owoców, z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Elegancko opakowany, może być cudownym jadalnym prezentem dla kogoś bliskiego. To ciasto nie lubi pośpiechu. Trzeba mu dać czas po upieczeniu by dojrzało, nabrało smaku. Dlatego najlepiej upiec je nawet 2-3 tygodnie przed świętami, owinąć… Czytaj dalej Jadalny prezent – PANFORTE
Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami
Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami robi wrażenie misterną plecionką i gwałtownie zyskuje przy pierwszym kęsie. Jeśli masz już ugotowaną kapustę z grzybami, to właściwie pozostaje tylko zawinąć farsz w ciasto i upiec. Przygotowanie nadzienia od początku nie zajmie więcej niż pół godziny, zamiast ciasta drożdżowego użyłam kupnego ciasta francuskiego dobrej jakości. Wybierz ciasto z masłem zamiast… Czytaj dalej Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Bezglutenowy piernik marchewkowy
W tym niebywale prostym i niesamowicie smacznym bezglutenowym pierniku marchewkowym użyłam drobno zmielonych orzechów laskowych zamiast mąki. Ciasto nie zawiera tłuszczu, za to jest niesamowicie aromatyczne dzięki szczodrej dawce przyprawy piernikowej. W wersji codziennej pomiń masę marcepanową i lukier. Dzięki temu uzyskasz zdrową, pełną odżywczych składników przekąskę. Na specjalne okazje ten skromny wypiek możne udekorować… Czytaj dalej Bezglutenowy piernik marchewkowy
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | przetwory | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Konfitura z żurawiny do mięs i serów
Konfitura z żurawiny ma lekko cierpki, bogaty smak i cudowny, rubinowy kolor. Doskonale pasuje do pasztetów, pieczonych mięs lub serów. Jest po prostu niezbędna na wszelkich świątecznych stołach, dlatego warto przygotować ją już teraz i mieć kilka słoików w spiżarni tak na wszelki wypadek. Konfitura z żurawiny do mięs i serów [przepis] 500 g żurawiny… Czytaj dalej Konfitura z żurawiny do mięs i serów
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Paszteciki gryczane z soczewicą gluten free
Paszteciki gryczane z soczewicą powstay jakby przypadkiem. Zależało mi na cieście drożdżowym prostym w przygotowaniu i pozbawionym glutenu. Na stolnicę trafiła mąka gryczana, gdyż mam z nią same dobre doświadczenia. Nie wiedziałam, czego się mogę spodziewać po tej śmiałej próbie, ale udało się. Paszteciki nie są może tak przyjemnie rumiane jak te z mąki pszennej, ale… Czytaj dalej Paszteciki gryczane z soczewicą gluten free
Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką podaje moja ukraińska przyjaciółka pod nazwą szuba. U nas, na przedświątecznych imprezach pojawiają się pod nazwą śledzi pod pierzynką, ale przecież nie o nazwę tu chodzi, tylko o smak. Połączenie wyrazistych w smaku śledzi z łagodnymi warzywami daje efekt niesamowity. Uwielbiam te śledzie za smak i wygląd. Moje przygotowałam w tym roku… Czytaj dalej Śledzie pod pierzynką