Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta

Świąteczne ciasto korzenne w wersji fit :)

Ciasto korzenne w wersji fit na bazie razowej mąki orkiszowej to doskonała propozycja dla tych, co liczą kalorie, a święta jakoś trzeba przecież przeżyć. Wiem jaka to męka, gdy stół ugina się pod pysznościami, w większości bardzo kalorycznymi (no może poza kompotem z suszu), a człowiek marzy o kawałku czegoś pysznego, co nie zawali mu dotychczasowych osiągnieć w odchudzaniu. W przepisie użyłam mąki orkiszowej z pełnego przemiału i odchudziłam składniki ile się tylko da. I wierzcie lub nie, to ciasto jest pyszne, aromatyczne i dokładnie takie, jakie lubimy zajadać w ten świąteczny czas. Smacznego!

swiateczne-ciasto-korzenne-fit-przepis_01

swiateczne-ciasto-korzenne-fit-przepis_05

Świąteczne ciasto korzenne w wersji fit

[przepis]

300 g mąki razowej orkiszowej

łyżka mielonego cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
skórka otarta z 1 pomarańczy
70 g ksylitolu (lub cukru)

2 łyżki odtłuszczonego kakao
240 ml mleka (0,5 lub 1,5 %)
100 ml kefiru
2 białka
2 łyżki dżemu niskosłodzonego lub słodzonego sokiem jabłkowym (u mnie figowy)

10 suszonych fig

50 g suszonych żurawin

masło do wysmarowania formy

[/przepis]

 

  1. Formę wysmarować masłem. Jeśli używamy keksówki, można pominąć masło i wyłożyć formę papierem do pieczenia.
  2. Figi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Razem z żurawiną wymieszać z dwiema łyżkami mąki.
  3. Do miski wsypać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę, skórkę otartą z pomarańczy, ksylitol i kakao.
  4. W dzbanku połączyć mleko, kefir, białka, dżem.
  5. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką (nie miksować).
  6. Dodać figi i żurawinę, i wymieszać jeszcze raz.
  7. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 st. C przez ok. 55 minut.
  9. Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia.

swiateczne-ciasto-korzenne-fit-przepis_02_1

swiateczne-ciasto-korzenne-fit-przepis_04

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przepis jest opracowany ta ten konkretny rodzaj mąki. Nie piekłam tego ciasta w innej wersji, więc trudno mi ocenić, jaki będzie efekt. Jaką mąką chciałabyś zastąpić mąkę orkiszową razową?

Czy można użyć całych jajek? Wiem, że to podniesie kaloryczność ciasta, ale czy nie wpłynie na jego konsystencję?