Ciasto korzenne w wersji fit na bazie razowej mąki orkiszowej to doskonała propozycja dla tych, co liczą kalorie, a święta jakoś trzeba przecież przeżyć. Wiem jaka to męka, gdy stół ugina się pod pysznościami, w większości bardzo kalorycznymi (no może poza kompotem z suszu), a człowiek marzy o kawałku czegoś pysznego, co nie zawali mu dotychczasowych osiągnieć w odchudzaniu. W przepisie użyłam mąki orkiszowej z pełnego przemiału i odchudziłam składniki ile się tylko da. I wierzcie lub nie, to ciasto jest pyszne, aromatyczne i dokładnie takie, jakie lubimy zajadać w ten świąteczny czas. Smacznego!
Świąteczne ciasto korzenne w wersji fit
[przepis]
300 g mąki razowej orkiszowej
łyżka mielonego cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
skórka otarta z 1 pomarańczy
70 g ksylitolu (lub cukru)
2 łyżki odtłuszczonego kakao
240 ml mleka (0,5 lub 1,5 %)
100 ml kefiru
2 białka
2 łyżki dżemu niskosłodzonego lub słodzonego sokiem jabłkowym (u mnie figowy)
10 suszonych fig
50 g suszonych żurawin
masło do wysmarowania formy
[/przepis]
- Formę wysmarować masłem. Jeśli używamy keksówki, można pominąć masło i wyłożyć formę papierem do pieczenia.
- Figi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Razem z żurawiną wymieszać z dwiema łyżkami mąki.
- Do miski wsypać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę, skórkę otartą z pomarańczy, ksylitol i kakao.
- W dzbanku połączyć mleko, kefir, białka, dżem.
- Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką (nie miksować).
- Dodać figi i żurawinę, i wymieszać jeszcze raz.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 185 st. C przez ok. 55 minut.
- Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia.
Komentarze
Czy mogę zastąpić mąkę orkiszowa inną mąką?
Przepis jest opracowany ta ten konkretny rodzaj mąki. Nie piekłam tego ciasta w innej wersji, więc trudno mi ocenić, jaki będzie efekt. Jaką mąką chciałabyś zastąpić mąkę orkiszową razową?
Pysznie wygląda! Ja ostatnio dodaję mąkę orkiszową gdzie się tylko da ;)
Czy można użyć całych jajek? Wiem, że to podniesie kaloryczność ciasta, ale czy nie wpłynie na jego konsystencję?
Nie wiem czy wpłynie to na konsystencję, gdyż zawsze piekłam z samych białek :)