To przepis na piernik świąteczny dla tych, co potrzebują pysznego piernika na już, bez czekania, dojrzewania, po prostu od ręki. Przełożony powidłami śliwkowymi i otulony czekoladową kołderką wygląda niezwykle kusząco. Smacznego :)
Piernik świąteczny z czekoladą
[przepis]
150 g masła
100 g miodu
150 g czekolady gorzkiej
4 łyżki przyprawy piernikowej
4 jajka
50 g cukru trzcinowego
125 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
do przełożenia:
200 g powideł śliwkowych
do dekoracji:
150 ml śmietany 30 %
150 g czekolady gorzkiej
łyżka masła
[/przepis]
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do garnka włożyć masło, wlać miód i wsypać połamaną czekoladę. Dodać przyprawę piernikową.
- Podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą, ale uważać, żeby masa się nie zagotowała. Gdy masa będzie gładka, zdjąć garnek z ognia, wstawić do miski z zimną wodą i przestudzić.
- Jajka z cukrem utrzeć na puszystą, białą masę.
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać, a następnie stopniowo przesiewać do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając, Na koniec dodać stopniowo masę czekoladową.
- Dokładnie połączyć wszystkie składniki i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche.
- Wystudzone na kratce ciasto przekroić i przełożyć powidłami.
- Śmietanę zagotować, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, aż się połączą, zestawić z ognia, dodać masło, dokładnie wymieszać.
- Powstałą polewą udekorować piernik i pozostawić do zastygnięcia.
Komentarze
Wygląda niezwykle apetycznie :) A jak z trzymaniem świeżości? Kiedy należałoby kto upiec by był smaczny 25.12?
Najlepiej ze 2 dni wcześniej, wtedy będzie najsmaczniejszy. Ale do jedzenia nadaje się od razu, nie potrzebuje dojrzewania :)
Jak tu nie chcieć ;-), Fanko Ciepłego Mleka ;-).
U mnie fankami ciepłego mleka to są moje najmłodsze córki, ja tylko obsługuję mleczny bufet ;)
A Kocurki ;-) lubią mleczko, no kakałko ;-) bardziej :-). Tylko nasza kotka (Milka) mimo, że lubi ,to musi się smakiem obejść.
Wyglada wyśmienicie. Skuszę się chętnie
A proszę Renatko, częstuj się :)
ooo nie, nie będę zazdrościć, też sobie upiekę ;)
Aga, no pewnie! Ściskam mocno!!!
Coraz bliżej święta
Oj tak :))))
Super :) To wypróbuję :)
Wygląda obłędnie :-) Z reszta jak wszystkie inne rzeczy na blogu ;-)
Wielkie dzięki Karolina!
Lawendowy Dom ja Twoja wierna fanka ;-) A powiedz Beatko (jesli tak moge się zwracać) jaki jogurt pitny polecasz ? Moze sama robisz ? Pytam ponieważ te sklepowe zapewne niezbyt zdrowe…dlatego my same naturalne „katujemy” ;-) Pytałam o ten jogurt na blogu lecz w natłoku komentarzy pewnie nie zauważyłaś :-) Dobrej nocki życzę :-)
o rany. Wygląda pięknie i pewnie jeszcze lepiej smakuje.
ja chce
Proszęęęęęę ;)
jaaaaaaaa!
<3 <3 <3
Jak to tak o takiej porze wrzucac przepis na takie cudo !!! No u mnie juz po spaniu i zaraz zacznie sie buszowanie po kuchni ;-) upieke na pewno :-D
Ja zjadłam kawałek piernika i wylizałam talerzyk ;)
Kuszący :)
Very exquisite!
Mmmmmmmmm ☺
Poproszę o kawałeczek i gorącą kawkę to byłby cudowny początek dnia.Umnie już od 2 tygodni ciasto piernikowe lezakuje
Kusisz :)
Wygląda niesamowicie, a jakie są wymiary blaszki do upieczenia tego piernika?
piernikowe wioski ci podeslalam – widzialas? :)
Aneta, gdzie są Twoje wioski ja się pytam. Nie widziałam a bardzo, bardzo chcę pooglądać :)
no ja wlasnie nie wiem czy ty je widzisz :) linki ci dodalam na odpowiedziach do twojego domku z piernika :) a jak nie to sprobuj po prostu w mojej galerii na moim profilu :)
Nigdy nie odmówię :-)
Rozsądna dziewczyna :)
Przedstawia się bardzo apetycznie i zachęcająco, jeśli jest jeszcze w miarę prosty w wykonaniu to piernik naprawdę idealny. Wypróbuję na pewno.
Wygląda wprost cudnie:) też się wpraszam, a co;p
Chciałabym upiec taki piernik, ale na dużej, prostokątnej blaszce. Czy ilość składników podwoić?
To zależy, jaki wymiar ma Twoja blaszka.
Właśnie się piecze☺
gotuję i robię ciasta już ponad 50 lat i wiem jedno, przepisy można modyfikować, tworzyć własne – jest tylko jedna zasada, używając ogólnie przyjętych nazw trzeba się trzymać tego co jest bazą technologiczną.
Czytam te Twoje przepisy i widzę w nich jedną zasadniczą wadę, są niczym innym jak pójściem na skróty !
Piernik bez karmelu ?
Barszcz bez grzyba ?
One mogą robić wrażenie na totalnych kulinarnych ignorantach i w zasadzie nie za bardzo nadają się do publikacji.
Jeszcze sprawdzę ten tort makowy, chociaż już teraz widzę po składnikach i ich proporcjach że to też nie arcydzieło.
pozdrawiam i zachęcam do zgłębiania starych kucharskich książek
Bogusław
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Pozdrawiam serdecznie :)
jaka duza jest foremka na piernik ?
Dzień dobry,
jakie wymiary miała keksówka do tych proporcji składników?
Piernik upieczony po prostu niebo w gębie ;) córa zjadła dwa kawałki ja jeden ale musiałam się bardzo powstrzymywać żeby nie zjeść drugiego :) nie wiem czy do Świat cos zostanie… Dziekuje
Upiekłam wczoraj. Jest pyszny! Dziękuję za przepis
Tak jak pisałam, upiekłam na święta. Bardzo smaczne ciasto :)
Robiłam na Święta. Pyszny. Zniknął najszybciej spośród wszystkich świątecznych wypieków.
Zrobiłam zeszłym roku na święta i w tym roku też zrobię. Upiekłam 3 dni wcześniej i zniknąl.. musiałam upiec drugi, bo jest naprawdę przepyszny, A świeżość zachowuje bardzo długo . Zasmakowal całej rodzince. Pozdrawiam :D
JAkie wymiary ma foremka?
Czy miód sztuczny czy prawdziwy , ma to znaczenie?