Bardzo prosty i pyszny przepis na kapustę z grzybami przyda się każdemu, kto przygotowuje Wigilię w domu. Taką kapustę można przygotować dzień, dwa wcześniej i spokojnie zostawić w lodówce, a potem wykorzystać do pierogów, kulebiaka (przepis na doskonały kulebiak tu) lub uszek. Farsz powinien być drobno posiekany, choć dobrze, by konsystencja składników była wyczuwalna, dlatego nie mielę kapusty w maszynce, tylko drobno siekam. Za to grzyby po ugotowaniu miksuję razem z wodą, w której się gotowały i taki grzybowy, esencjonalny sos dodaję do kapusty, która przechodzi tym cudownym, leśnym smakiem.
Przepis na kapustę z grzybami do pierogów, kulebiaka lub uszek
[przepis]
1/2 kg kapusty kiszonej
120 g grzybów suszonych
cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz
łyżka masła
olej
łyżka mąki (w wersji bezglutenowej mąkę pominąć)
[/przepis]
- Grzyby zalać niewielką ilością wody i zostawić na pół godziny do namoczenia.
- Kapustę odcisnąć z soku, drobno posiekać, zalać wodą, tak by była przykryta.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 45 minut. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, odlać nadmiar płynu, tak by w garnku została tylko kapusta.
- Namoczone grzyby także ugotować do miękkości, a następnie zmiksować razem z resztą płynu, który pozostał po gotowaniu.
- Cebulę drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać masło i dwie łyżki oleju, zeszklić cebulę, dodać mus grzybowy, przesmażyć chwilę razem, dodać mąkę, wymieszać dokładnie.
- Dodać kapustę, połączyć wszystkie składniki i ewentualnie odparować pozostały płyn. Przed faszerowaniem pierogów, kulebiaka lub uszek farsz trzeba koniecznie ostudzić.
Komentarze
Powiem krótko: Prze-pysz-ne! Nie jadłam chyba smaczniejszej kapusty z grzybami. Dodałam jeszcze garść suszonej żurawiny, która fajnie złamała smak (robię tartę z tym farszem, więc wielkość nie będzie przeszkadzała). Pozdrawiam ciepło i Wesołych Świąt :)
Ile farszu zrobić do około 40 pierogów?
Pytam, bo będę debiutować…;)
Czy na pewno 150g suszonych grzybów? Standardowe paczuszki suszonych prawdziwków mają 20g… 8 paczek grzybów??
Zrobiłam ostatecznie z 800 g kapusty i 40 dag suszonych podgrzybków. Rewelacja! Pomysł ze zmiksowaniem grzybów z wywarem świetny, cała kapusta przechodzi grzybowym aromatem. Już nie mogę się doczekać kulebiaka z tym farszem :)
Witam. Czy 150g grzybów nie będzie za dużo? Namoczylam te grzyby i ich jest strasznie dużo