Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej

Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej to moje tegoroczne odkrycie. Wigilia bez tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami nie może się odbyć. Pierogi po prostu na świątecznym stole być muszą. U nas zawsze odsmażane na złoto, z chrupiącą, pyszną skórką. Wersję bezglutenową przygotowałam na bazie genialnej, bardzo przyjemnej w użyciu mąki gryczanej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ciasto zaparzyłam wrzątkiem, dzięki czemu jest elastycznie i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Rozwałkowuję je nieco grubiej, niż ciasto tradycyjne z mąki pszennej. Ciasto nie kruszy się i nie rozkleja podczas gotowania. Pierogi można podać prosto z wody, polane zrumienioną cebulką.

pierogi-bezglutenowe-z-maki-gryczanej-przepis_04_1

Ale prawdziwy odlot smakowy uzyskacie po podsmażeniu ich na rumiano. Może niezbyt wyględne, ale są pyszne, chrupiące i z charakterem. Pycha!

pierogi-bezglutenowe-z-maki-gryczanej-przepis_08

Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej

[przepis]

proporcje na ok. 32 pierogi

ciasto:

200 g mąki gryczanej i trochę do podsypywania

100 g mąki ziemniaczanej

3 łyżki oleju

sól

250 ml wrzątku

farsz z kapusty i grzybów – dokładny przepis tu

[/przepis]

 

  1. Przygotować farsz na pierogi.
  2. Mąkę gryczaną i ziemniaczaną wsypać do miski, dodać sól.
  3. Zalać wrzątkiem, dodać 2 łyżki oleju, połączyć wstępnie składniki łyżką i odstawić na 10 minut, żeby lekko przestygły. Gdy już osiągną temperaturę bezpieczną dla dłoni, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Położyć je na stolnicy, przykryć miską i zostawić na 20 minut.
  5. Następnie rozwałkować ciasto porcjami, podsypując mąką gryczaną, wyciąć z niego kółka, nałożyć farsz i dokładnie skleić.
  6. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju. Wrzucać pierogi partiami, gotować ok. minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
  7. Podawać ze zrumienioną na złoto cebulką, albo tuż przed podaniem odsmażyć pierogi na rumiano (i tę wersję polecam szczególnie).

pierogi-bezglutenowe-z-maki-gryczanej-przepis_07

Dla osób na diecie bezglutenowej polecam także pierniczki, piernik jaglany i piernik marchewkowy z marcepanem. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć Muszko, grupowo to nie jesteśmy, ale indywidualnie to zależy kto i na co. Akurat glutenu unikam z innych względów. Zamieszczam też przepisy bezglutenowe dlatego, że mam sporo znajomych, które potrzebują takich pomysłów :)

Kamila, pierogi ruskie to ser i zimniaki, więc albo usuniesz z nich ser, albo, jeśli bardzo Ci na nim zależy zastąp go tofu. No i trzecia opcja, zrezygnuj z ruskich i przygotuj nadzienie np. z batatow, dyni lub tradycyjnie z kapusty. Pozdrawiam serdecznie :)

Po raz 1wszy w naszym życiu z powodów zdrowotnych mamy duże wyzwanie świąteczne i myślałam, ze nie zrobię pierogów a tu taka niespodzianka! Dziękuje. Ciast spróbuje chyba w przyszłym tygodniu, bo boje sie, ze może mi nie wyjsć.

Podbijam pytanie :D wiadomo świeże lepsze, ale nie zawsze ma się czas. Można wcześniej przygotować większa porcję i zamrozić?:)

Właśnie zrobiłam pierogi z Pani przepisu. Do połowy jako farszu użyłam jabłek z cynamonem, a do drugiej białego sera. Ciasto wyszło mi prawie doskonałe, kleiło się bez problemu; faktycznie szybko wysycha, ale popryskałam je wodą z rozpylacza i gotowe pierogi mogły poczekać kilka minut dłużej na gotowanie. Dodatkowa porcja wody nie wpłynęła na konsystencję ciasta.
Dziękuję za ten przepis – dzięki Pani mogę nareszcie przygotować domownikom coś, czym się nie zatrują :)
Pozdrawiam.

Zrobiłam pierogi z jagodami i wyszły pyszne! Za pierwszym razem jak robiłam te pierogi, użyłam mąki gryczanej palonej i było czuć posmak gryki, teraz użyłam mąki niepalonej i w smaku są nawet podobne do pierogów z mąki pszennej i są świetne :) Dziękuję za przepis!

Nie wyszły ;( Ciasto kruche, pękało przy każdej próbie nałożenia farszu. Ostatecznie zrobiłam z niego coś a la kulebiaki ;) Wyszło raptem parę sztuk, bo trzeba było grubo kleić ciasto, żeby się nie rozpadło. Szkoda :(

W życiu robiłam pierogi już pewnie ze 100 razy, ale to ciasto jest NAJGORSZE jakie miałam do zrobienia!!
Ciasto w ogóle się nie klei, pierogi pękają. Szkoda mi tylko mąki gryczanej, która jest u nas akurat dość droga i naprawdę jedno z lepszych farszów.
Naprawdę nie polecam robić pierogów z tego przepisu szkoda nerwów, czasu i pieniędzy!!

Zrobilem wszystko co do joty jak w przepisie. Pierogow z tego co wyszlo nie dalo sie kleic bo ciasto tozlatywalo sie w rekach, takie bylo kruche. Na probe pozniej dodalem jajko i nic to nie zmienilo. Ciasto niby bardziej elastyczne sle nie dalo sie z tego kleic bo nadal ciasto pekalo. Ten przepis jest do d..y, a nie na swieta i na pewno nie do pierogow.

Właśnie skończyłam robić pierogi z tego przepisu. Pierwszych pięć zmarnowałam gdyż rozwałkowałam ciasto zbyt cienko ale następne wychodził już bardzo dobrze. Ciasto jest elastyczne i łatwe w obróbce. Prawdą jest że szybko obsycha ale to nie problem gdyż można robić pierogi małymi partiami. Podczas gotowania nie rozpadły się ani nie rozkleiły. Nie wiem skąd problemy poprzedników. Dodam więcej to były moje pierwsze w życiu zrobione samodzielnie pierogi. Jutro zjemy je odsmażone tak jak podobno smakują najlepiej.

Super przepis! Do tej pory wypróbowałam już 3 przepisy na ciasto bezglutenowe na mące gryczanej do pierogów i żaden nie był tak dobry jak ten. Ciasto wyrabia się łatwo, pierogi się dobrze lepią i do tego super smakują. Gorąco polecam.
Dziękuję pani Beato.