Placuszki bananowe (banana pancakes) bez cukru i mleka – pomysł na śniadanie, od którego się uzależnisz.

12 października 2015, 14:18 | Desery Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 68
Placuszki bananowe (banana pancakes) bez cukru i mleka – pomysł na śniadanie, od którego się uzależnisz.

Placuszki bananowe (banana pancakes) to doskonały pomysł na śniadanie. A jakie jest śniadanie doskonałe? Wiadomo, powinno być błyskawiczne, bo rano czasu zawsze jest za mało, powinno wchodzić samo do buzi, przyjemnie sycić i dawać energię.

Banana-pancakes_08

Banana-pancakes_09

Banana-pancakes_10

Mimo, że jestem babką pomysłową, to poranne śniadanie, to pierwsze, które muszę wydać moim dzieciakom tuż przed wyjściem do szkoły, to zawsze dla mnie jazda bez trzymanki. I na tym polu wciąż mam jeszcze sporo do zrobienia. I tu pojawia się ojciec dzieciom, czyli mój mąż. Tym razem to on dokonał odkrycia i zmiksował jajko z… bananem. Ja dodałam od siebie trochę płatków owsianych dla zagęszczenia masy i mamy oto pyszne, serio, przepysznie, pulchniutkie, słodkawe, treściwe, banalnie proste w przygotowaniu placuszki na śniadanie, albo podwieczorek, albo jak kto woli – słodką kolację. To co skusicie się?

Banana-pancakes_01

 

Banana-pancakes_11

Placuszki bananowe (banana pancakes)

(z podanej porcji wychodzi 8 placuszków)

2 jajka

dojrzały banan

3 łyżki płatków owsianych

dodatkowo:

banan

miód

masło lub olej do smażenia

mielony cynamon

  1. Zmiksować jajka, banana i płatki na gładkie ciasto.
  2. Rozgrzać tłuszcz i usmażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Placuszki najlepiej smażyć na niewielkim ogniu, na nieprzywierającej patelni.
  3. Drugiego banana pokroić w plasterki.
  4. Podsmażyć z obu stron, oprószyć cynamonem.
  5. Placuszki podawać z bananami, polane odrobiną miodu. Smacznego :)

Banana-pancakes_04

Banana-pancakes_02

POLECANE PRODUKTY

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

68 odpowiedzi na “Placuszki bananowe (banana pancakes) bez cukru i mleka – pomysł na śniadanie, od którego się uzależnisz.”

  1. Sylwia Dyllus pisze:

    Czy konsystencja ciasta ma być rzadka? Dodać więcej płatków?

  2. Mistrzem są też placki ugnieciony banan, łyżka oleju, łyżka mąki ziemniaczanej i łyżka kukurydzianej rewelka

  3. Zaraz idę do kuchni spróbować!

  4. no mnie to ruszyło ( zwłaszcza w porze kolacji ;-) )

  5. Z pewnością spróbuję :)

  6. Takie przepisy to ja luuubie!

  7. Kasia Syguła pisze:

    Robilam jakis czas temu, w wersji jajko + banan rozlewaly sie bardzo na patelni i kiepsko smazyly, ja dodawalam kilka lyzek maki :) sprobuje z platkami!

  8. Jutro muszę zakupić banany ;)

  9. Marta Z-ska pisze:

    Oj tak! Polecam bo jest pychamy jeszcze dosypujemy wiórki kokosowe i cynamon

  10. ha! a ja mam banany, mąkę kukurydzianą, miód, jajka….uff, jutrzejsze śniadanie ogarnięte:) dziękuję za podpowiedź!

  11. Lifestyleovo pisze:

    Wypróbuję jutro na kolację :)

  12. Ja do tego typu placków dodaje odrobinę oleju lub masła klarowanego i smażę na suchej patelni :)

  13. Robiłam już kiedyś, ja też z córką zajadalam :) mniam :(

  14. Doti pisze:

    dla mnie były za rzadkie, chociaż pyszne w smaku, ale po dodaniu odrobiny mąki ryżowej wyszły idealne :)

  15. Mag Błasiak pisze:

    wyszły nawet w wersji po cichu – rozgniatane widelcem :))

  16. Karolina Anna pisze:

    Polecam wersje wegańską :) Bez jajka wyjdą tak samo smaczne i puszyste :) Banan wszystko sklei :)))) Np wg przepisu Slowly Veggie

  17. To ja jeszcze polecam chleb maczany w jajku i mleku z dodatkiem cynamonu usmażony na maselku a potem na to banany pycha :-)

  18. Natalia pisze:

    U nas w domu te placki sa już tradycja w każde sobotnie śniadanie. Mozna dodać jeszcze chudy twaróg albo jogurt grecki i jagody goji albo nasiona chia. Placki smaze na suchej patelni na małym ogniu 😊

  19. ja robię racuszki z bananami :)

  20. Super pomysł na pyszne i szybkie śniadanie

  21. Gutek pisze:

    Wiadomo… najlesiejsi kucharze to faceci (ojcowie zwłaszcza!) ;)

  22. Zrobiłam sobie dzisiaj na śniadanie…. PYCHA! I jak szybko się robi, wspaniałe!

  23. Ania Dzierzega pisze:

    Miałam dwa dojrzałe banany i… wyszły mi wspaniałe placuszki:) podwieczorek na medal:)

  24. W sobotę wypróbuję na pewno :-)

  25. monika pisze:

    Rewelacyjne!Czwórka moich dzieci zachwycona. Stwierdzili, ze kochają takie placuszki. Ja też za prostotę:) Śniadamy i pozdrawiamy!

  26. Ania Dar pisze:

    Nasza dzisiejsza kolacja pyyyyyszneee

  27. Drugi dzień z rzędu pożeram na śniadanie :p pyszności!

  28. Halina Dąbik pisze:

    Rewelacyjne. Też już wprowadzilam do jadlospisu

  29. Justyna pisze:

    Franus się zajada, mama również :-)

  30. […] ulubiony przepis: Lawendowy Dom pokazuje błyskawiczny sposób na przygotowanie tej […]

  31. Dagafox pisze:

    Uwielbiam takie placki, omlety itd, sama często eksperymentuję:) świetny przepis! Wyszły bardzo pyszne te placuszki, tylko u mnie z podanych składników wyszło ich 4 a nie 8, pewnie zrobilam jakieś większe:) pychota i można się najeść!
    Pozdrawiam i na pewno będę zaglądać regularnie, pięknie tu!

  32. Magda pisze:

    Boskie!!!! co chwila było: „mamuś, poproszę dokładkę”

  33. Dzastinaskocza pisze:

    Ile to może mieć kalorii?

  34. Maria Magdalena pisze:

    Dzieciom smakowały, dla mnie osobiście za słodkie (może dlatego że nie lubię banana ) a jeszcze z miodem podać to już w ogóle. Na szczęście nie musiałam tego jeść :-)

  35. gagat77 pisze:

    Doskonałe 😊. Zrobiłam z jogurtem ze świeżych malin i jezyn, a dzieci zjadły dodatkowo z Nutellą. Śniadanie było wyśmienite i wyglądało przepięknie. Miło było usłyszeć słowa uznania od dzieci. Przy okazji polecam też przepis na placek drożdżowy z lawendowego domku. Przepyszny 😊

  36. Nadia pisze:

    Czy płatki owsiane trzeba zmiksować na mąkę?

  37. AGA pisze:

    Pychota właśnie wcinam, robiłam na patelni naleśnikowej bez dodatku tłuszczu. Rewelacja :)

  38. Mama Doriana pisze:

    Właśnie jem te placuszki. Super są .Szybkie i bardzo smaczne.

  39. Emilia maniaczka wypieków pisze:

    Pyszne!!! właśnie pochłonęłam porcję pysznych placuszków 😉😉

  40. Dominika pisze:

    Zrobiłam w blenderze (3jajka, 1,5banana, łyżeczka wiórków kokosowych, łyżka mąki bezglutenowej, łyżka mąki kukurydzianej) dodałam mąke bo było za rzadkie jak na moje oko. Oleju zużyłam nie wiele, może łyżeczke. Pędzelkiem smarowałam. Na malutkim ogniu troche cierpliwości. Wyszły PYCHA sama siebie chwaliłam. Wyszły MEGA puszyste i delikatne. Na jeden placek dawałam dwie łyżki zrobionej masy. Z podanych składników wyszlo 12 placków i trzy osoby się najadły. Polecam

  41. alona pisze:

    Proszę o pomoc! Ile kcal ma jeden placuszek?

  42. Aga pisze:

    Pyszności dzieci nie chcą juz nic innego na śniadanie tylko placki bananowe 😁 my dodajemy również zamiast owsianki mąkę ryżową

  43. Kasia pisze:

    Placuszki okazały się być strzałem w 100 😀 moi 3 letni synowie zjedli po 4 i pytali się czy później jeszcze je zrobię. Pyszotaaaa….mięciutkie 😁 i same się zjadają 😊

  44. Zofka pisze:

    Wprowadzam do rodzinnego jadłpisu. Moi domownicy bardzo lubią banany więc w tej postaci zrobię im pyszną niespodziankę. Dziękuję i pozdrawiam.

  45. tosia pisze:

    Pyszne! Ja użyłam jednego jajka, a zamiast płatków dodałam mąkę. Dodatkowo wsypałam pół łyżeczki chia i wyszły pyszne:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *