Witam Was pierwszokwietniowym dowcipem, na który nabiorą się nie tylko dzieci. No bo przyznajcie sami, czy nie skusilibyście się na szklaneczkę ciepłego mleczka w ten pochmurny poranek? Nasze mleko okazało się totalnie zakręcone i nie chciało za żadne skarby wyjść ze szklanki. Nawet największy niejadek nie będzie się mógł oprzeć pysznemu włoskiemu deserowi z dodatkiem słodkiej śmietanki. Życzę Wam pięknego dnia mimo tej paskudy za oknem :)
Panna Cotta na Prima Aprilis
250 ml mleka
250 ml śmietanki 36 %
2 łyżki cukru
pół laski wanilii
2 łyżeczki żelatyny
Do garnka wlać mleko i śmietanę, wsypać cukier. Wanilię rozciąć wzdłuż, końcem noża wyjąć ziarenka i wrzucić do garnka. Całość zagotować. Zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać do szklanek. Gdy zawartość lekko przestygnie, włożyć szklanek słomki i zostawić na noc w lodówce.
Komentarze
Super! Zrobię jutro… Mimo że to dziś jest pierwszy ;-)
ale super:)
:)