W zasadzie sprawa jest tak prosta, że aż wstyd. No bo wystarczy dwa składniki wymieszać, dodać co tam wleci pod rękę i robota w zasadzie skończona. Kilka przepisów na lody wegańskie już na Lawendowym Domu było. Te są inne. Zamrażamy je w pojemniku, a następnie, gdy już są na kamień zmrożone, wyjmujemy, dajemy ze 20 minut oddechu, a następnie nakładamy łyżką do lodów do wafelków (jak ktoś chce), albo do pucharków. Właśnie takie kulkowe lody, tłuste (to za sprawą mleka kokosowego i masła orzechowego), niezbyt słodkie i bogate w smaku, dzięki dodatkom chodziły za mną od dawna. U mnie pojawiły się też suszone figi i orzechy włoskie w karmelu miodowym. Ale jestem pewna, że będziecie mieć przynajmniej 100 doskonałych pomysłów na to, co do masy lodowej wrzucić. Moich lodów nie dosładzałam, są dość wytrawne, a jedyna słodycz do figi i miodowy karmel. Jeśli zależy Wam na tym, by lody były zdecydowanie słodkie możecie do masy dodać miód, ksylitol, syrop z agawy lub cukier.
Domowe lody wegańskie z orzechami w karmelu i figami
[przepis]
lody:
- 250 ml mleka kokosowego (użyłam mleka własnej produkcji, przepis tu)
- 170 g masła orzechowego
dodatki:
- 7 suszonych fig
- 100 g łuskanych orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu (dla wegan zamiast miodu cukier, ksylitol, syrop z agawy lub stewia)
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
[/przepis]
- Mleko wlać do rondla, dodać masło orzechowe.
- Podgrzać, cały czas mieszając, do momentu, aż mleko i masło się połączą.
- Zestawić z ognia i ubijać za pomocą blendera z końcówką do piany ok. 5 minut.
- Następnie przelać do naczynia, w którym lody będą się schładzać. Gdy masa zupełnie ostygnie wstawić do zamrażarki na 30 minut.
- W tym czasie pokroić figi w drobną kostkę, orzechy rozdrobnić. Na patelni rozgrzać miód, gdy zaczną się tworzyć bąble, wrzucić orzechy.
- Prażyć cały czas mieszając ok. 4 minuty, następnie wylać na matę silikonową lub papier do pieczenia i zostawić do ostygnięcia. Uwaga, karmel jest bardzo gorący, więc nie oblizujcie w żadnym wypadku łyżki oraz nie próbujcie orzechów, zanim nie przestygnie!
- Wyjąć masę orzechową z zamrażarki, dodać figi, orzechy i skórkę, lekko przemieszać i ponownie wstawić do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
- Po wyjęciu lody będą twarde jak kamień. Trzeba im dać trochę czasu, by stały się plastyczne i dały się formować w kulki. Smacznego :)
Komentarze
jej wyglądają bosko :) https://www.facebook.com/WedrowkiPoKuchni?ref=hl
I smakują :)))
Niestety tylko wyglądają ładnie.paskudne w smaku…a nazwane Lodami to naprawdę lekka przesada.
Wyglądają smacznie. Chyba czas do kuchni
Jacek czekamy :)
I co, Jacek zrealizował zamówienie?
jacek ratuje na wodstoku ale.co sie odwlecze
Wyglądają obłędnie.
I smakują Kochana ;) Pozdrawiam!
miód nie jest wegański, wprowadza Pani w błąd nie-wegan
Droga Maju, użyj cukru i życzę smacznego :)
dziękuję, na pewno takie będą :) pozdrawiam!
Z miodem to już nie wegańskie. Niemniej wydają się pyszne, z samymi orzechami bez miodowego kamelu też będą świetne.
Aniu, jeśli Ci miód przeszkadza, to użyj cukru. Same lody są wegańskie, bo składają się z mleka kokosowego i masła orzechowego. Miód to dodatek, możesz go zastąpić tym, na co Ci Twoja dieta i przekonania pozwalają. Super przepis, pyszne lody, proste w dodatku, a już trzeci komentarz o miodzie.
Zgodzę się z Mają. Jeśli wegańskie, to bez miodu.
Marta, mam nadzieję, że bez miodu też będą Ci smakowały. Miłego wieczoru :)
Tak jakby nie na temat. Dziękuję.
Ja zrobiłam weganska tarta na 1 urodziny wnuczki :)
Ma Pani jakiś łatwy przepis?
ja chętnie zjem
a jak nie domowej roboty mleko kokosowe to które, to w puszce czy to w kartonie? czy to w kartonie to mleko kokosowe czy napój kokosowy?
W puszce.
kolejny fenomenalny i bezczelnie pyszny smakołyk :) Siedzę na przemian z nosem albo w Twojej świetnej książce albo na Twoim blogu :) Przepis za przepisem coraz lepszy :) Miłego dnia! :)
Łał, ale super komentarz! Dzięęęęęęki Monika!
Beatko, przepis wypróbowałam i zachwyciłam się prostotą wykonania i intensywnym smakiem lodów :) Dziękuję!
Ola, dzięki za komentarz. Ja też uwielbiam ten przepis właśnie za prostotę i efekt końcowy :)
Kusicielka ;-)
Taka już moja natura ;)
Oj pysznie się zapowiada :) miłej wycieczki
Magda, Tobie też miłego dnia!
Kiedy Pani to wszystko zdazy zrobic,podziwiam…
Staram się ;)
Super organizacja.
Basia Bochenek
Czy można zastąpić mlekiem (napojem) sojowym, czy jest za mało tłusty/rzadki? :)
Może ma Pani jakieś ciekawe trasy rowerowe ?
A ja czekam na świeże truskawki http://lawendowy-dom.com.pl/domowe-lody-truskawkowe/
Z nieba mi spadasz! Chłopak siostry nie toleruje laktozy, a ostatnio wspominał, że lody mu się marzą :D
A że ja dobra siostra jestem, to przy następnej okazji zrobię :) i ciasto na oleju też (chociaż u nas to zazwyczaj się babkę robiło :))
Karmel jest najlepszy :-)
jakiej firmy wiórek używasz?
Jakich wiórków używasz? Dzieki!