Desery | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Nocna owsianka z masłem orzechowym. Ty śpisz, a śniadanie się robi :)

nocna-owsianka_5Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – słyszeliście już pewnie setki razy to zdanie. Ja też, ale co robić, taka jest prawda. I nie ma tu wymówek, że czasu brak, czy nie jestem głodna. Ten pierwszy posiłek po wstaniu z łóżka po prostu trzeba zjeść i już. Co powiecie na śniadanie, które robi się samo, gdy Wy śpicie i jest gotowe, gdy doczłapiecie się do lodówki? To doskonały i bardzo prosty pomysł na nocną owsiankę. Trzy składniki podstawowe, a reszta, to już Wasz wybór – płatki owsiane, masło orzechowe i dowolne mleko. Płatki wsypujemy do miseczki lub słoika (jeśli planujemy jeść owsiankę w drodze do pracy), dodajemy łyżkę masła i mleko. Mieszamy. Do tego ulubione dodatki, no tu już Wam nie pomogę ;) Mogą być migdały, orzechy, siemię lniane, rodzynki, suszone śliwki, żurawina, figi, może być banan, gdy chcemy coś treściwszego, owoce jagodowe, brzoskwinie, mandarynki, jabłka. Właściwie nie potrafię skończyć tej wyliczanki, sami widzicie, ile jest możliwości. Dziś przed Wami typowo letnia nocna owsianka z owocami jagodowymi i kapką miodu. Smacznego :)

Nocna owsianka z masłem orzechowym

50 g płatków owsianych

łyżka masła orzechowego

150 ml dowolnego mleka

dodatkowo:

mieszanka owoców jagodowych

miód

nocna-owsiankaWieczorem wsypać  płatki do słoika lub miseczki. Dodać masło, zalać mlekiem, wymieszać. Na wierzchu ułożyć owoce, dodać miód. Zamknąć słoik i wstawić do lodówki. Gotowe :)

nocna-owsianka_6

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tak mroze teraz wszystkie owoce :) umyte i wysuszone owoce uklafam na folii aluminiowej w naczyniu zaroodpornym i zamrazam po ok 24 h przekladam do torebek i dzięki temu owoce zachowują kształt barwę i nic się że sobą nie skleja :) ważne aby owoce ułożyć w jednej warstwie :)) polecam bo zimą jak znalazł :)

Zrobiłam i jest cudna!!! Smakowało mnie i mężowi bardzo!!!! a do tego estetyczna i zdrowa. Takie lubię najbardziej. :)

Wczoraj zrobiłam i dzisiaj zjadłam na śniadanie w pracy, jest świetna i wchodzi na stałe do mojego menu śniadaniowego do pracy, dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

Uwielbiam nocną owsiankę, choć przeplatam ją innymi śniadaniami. A ponieważ nie lubię mleka robię metodą Dr Bircher-Bennera, czyli zalewam sokiem jabłkowym z wodą