Od miesięcy zajadam się wegańskim budyniem na bazie awokado i mleka kokosowego (przepis tu). Tym razem zmieniłam nieco proporcje, zwiększyłam ilość dojrzałego, tłustego awokado, które nadaje masie cudowną, jedwabistą konsystencję i zamroziłam w foremkach. Pycha, moi mili, pycha :)
Wegańskie lody czekoladowe
2 dojrzałe awokado
dojrzały banan
2 łyżki Ksylitolu Sante
4 łyżki kakao
150 ml Napoju Kokosowego Alpro
dodatkowo: laska wanilii
Obrać awokado i banany. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, czubkiem noża wyjąć z niej ziarenka, dodać do awokado i banana razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką, lśniącą i gęstą masę. Przełożyć ją do foremek, do każdej włożyć patyczek i wstawić do zamrażalnika na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Komentarze
A u mnie 100% owoców :) – http://odcieniekuchni.pl/lody-owocowe/. Muszę wypróbować takie z kakao.
Basia x
zdecydowanie do zrobienia :)
Wyglądają super!!! :)
Wyglądają smakowicie! Zastanawiam się tylko czy po zamrożeniu mają kremową konsystencję? Bo to jest zawsze mój problem jak robię lody w takich foremkach, wychodzą twarde i jakby z kryształkami lodu :(
To nie są typowe lody na śmietanie z maszyny, więc ich konsystencja też jest inna. Są bez kryształków lodu, ale nie są miekkie,
Marze o nich cały tydzień!
Mmmm… wyglądają obłędnie! Narobiłaś mi smaka na lody, na szczęście mam jakieś gotowce w zamrażalniku (dzisiaj akurat brak czasu na kuchcenie). Pozdrawiam, Agata.
ale fajne lody:)
Mój mały alergik będzie zachwycony, wracam z pracy i do dzieła :)
Batka, wyprobowalam i co tu duzo mowic, PYCHOTA!!!!! Malo tego, do zamrozenia poszla tylko polowa, bo druga pochlonelam zaraz po zmiksowaniu! Mega!
bardzo chciałam ich próbować, ale… to był najpyszniejszy krem czekoladowy, jaki w życiu jadłam ;D Cudo po prostu !!! Dziękuję za przepis :)
Julta, ja też zajadam go chętnie przed mrożeniem :))