Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Wegańskie lody czekoladowe

weganskie-lody-czekoladowe_5Od miesięcy zajadam się wegańskim budyniem na bazie awokado i mleka kokosowego (przepis tu). Tym razem zmieniłam nieco proporcje, zwiększyłam ilość dojrzałego, tłustego awokado, które nadaje masie cudowną, jedwabistą konsystencję i zamroziłam w foremkach. Pycha, moi mili, pycha :)

Wegańskie lody czekoladowe

2 dojrzałe awokado

dojrzały banan

2 łyżki Ksylitolu Sante

4 łyżki kakao

150 ml Napoju Kokosowego Alpro

dodatkowo: laska wanilii

Obrać awokado i banany.  Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, czubkiem noża wyjąć z niej ziarenka, dodać do awokado i banana razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką, lśniącą i gęstą masę. Przełożyć ją do foremek, do każdej włożyć patyczek i wstawić do zamrażalnika na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

weganskie-lody-czekoladowe_3

weganskie-lody-czekoladowe_2

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyglądają smakowicie! Zastanawiam się tylko czy po zamrożeniu mają kremową konsystencję? Bo to jest zawsze mój problem jak robię lody w takich foremkach, wychodzą twarde i jakby z kryształkami lodu :(

Mmmm… wyglądają obłędnie! Narobiłaś mi smaka na lody, na szczęście mam jakieś gotowce w zamrażalniku (dzisiaj akurat brak czasu na kuchcenie). Pozdrawiam, Agata.

bardzo chciałam ich próbować, ale… to był najpyszniejszy krem czekoladowy, jaki w życiu jadłam ;D Cudo po prostu !!! Dziękuję za przepis :)