Mega szybki, orzeźwiający, przepyszny deser. W Lawendowym Domu uwielbiamy go i przygotowujemy na wiele sposobów – z samego mango, lub z dodatkiem ananasa, do picia, lub bardziej gęsty, do wcinania łyżeczką. Tradycyjnie dodaje się do niego naturalny jogurt, ja jednak wolę wersję z mlekiem kokosowym.
Wegańskie mango lassi z ananasem
[przepis]
- 2 dojrzałe mango
- 1/4 ananasa
- 150 ml gęstego mleka kokosowego
[/przepis]
- Mango i ananasa obrać, zmiksować z mlekiem i podawać.
- Teraz będą wariacje. Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę startego imbiru, dla łasuchów przyda się łyżka miodu.
- Dla poszukiwaczy wyższych doznań doskonała będzie odrobina kardamonu. Smacznego :)
Komentarze
Robie regularnie – pyszne i zdrowe!
Tak, tak :))
mleko kokosowe takie z puszki? czasem się gubię w tym, jaka jest różnica między: mleko kokosowe / mleczko kokosowe / woda kokosowa i jest jeszcze napój kokosowy … :) pisząc „mleko kokosowe” chodzi o to z puszki a nie to z kartonu? to w kartonie to chyba napój mleczny kokosowy?
Tu użyłam mleka z puszki, ale robię też ten deser na bazie mleka kokosowego domowego, które jest płynne. Wtedy oczywiście całość ma bardziej płynną konsystencję.
Woda kokosowa to co innego – mleko robi sie z miazszu, woda to ta czesc, ktora wyplywa z kokosa po przekrojeniu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_kokosowa
a to w kartonie w zdrowym sklepie to jest co? mleko kokosowe? są tez migdałowe, sojowe, itp.
Robię, uwielbiam, ale wolę bardziej kwaskowate na jogurcie :)
och uwielbiam mango
Natalia Sobczynska
Wygląda kusząco
Super. ..dziś u nas wege grill a potem wegańskie lody ale na ten przepis się skuszę w następny weekend
Slonca nigdy dosc a dzien byl piekny
Beatko, napewno jest pyszne, a Twoimi zdjęciami poprostu można się delektować ! :)