Nie znam chyba osoby, która takim placuszkom mogłaby się oprzeć. Mają bardzo delikatną konsystencję i wspaniały smak. To jedno z tych dań, na które moje głodomory rzucają się bez specjalnego zachęcania. Ale co zrobić, jeśli mamy w domu niejadka? Powiem Wam w tajemnicy, że w dzieciństwie też byłam właśnie takim niejadkiem. Dlatego sama, jako mama staram się, by moje dziewczynki miały pozytywne doświadczenia z jedzeniem, a kuchnia nie była dla nich miejscem, do którego odnoszą naczynia po posiłku. Kuchnia to nasze wspólne pole do kulinarnych eksperymentów. Gotujemy często razem, a ku mojej ogromnej radości dziewczynki same również tworzą nowe przepisy i zaskakują nowymi smakami. I to jest to, z czego jestem naprawdę dumna. Dzieci, którym dajemy możliwość poznawania nowych smaków, komponowania składników, przeprowadzania własnych kulinarnych eksperymentów są bardziej otwarte, a to jest wartość, która będzie im towarzyszyła przez całe życie. Więc jeśli macie ochotę na takie pyszne placuszki na bazie białego sera, to tym razem spróbujcie zaprosić do współpracy Wasze dzieci i zróbcie je wspólnie. Dzieci uwielbiają miksować, mieszać, odmierzać składniki, ważyć, ubijać, przekładać ciasto do foremek. Radość i korzyść ze wspólnego przygotowywania placuszków jest podwójna – po pierwsze w sprytny i smaczny sposób przemycicie w nich porcję białka i wapnia, po drugie to doskonały pretekst do wspólnego aktywnego spędzania czasu z rodzicami. Byłabym zapomniała, jest też trzecia korzyść – istnieje duże prawdopodobieństwo, że zamiast niejadka będziecie mieć w domu od dziś smakosza :)
Placuszki serowe z owocami jagodowymi
[przepis]
150 g sera twarogowego tłustego
2 jajka
2 łyżki oleju
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mieszanki owoców jagodowych (np. malin i jagód)
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
[/przepis]
- Ser zmiksować z jajkami i olejem, przełożyć do miski.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
- Do ciasta dodać owoce, delikatnie połączyć.
- Na teflonowej patelni rozgrzać olej.
- Smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Po zdjęciu z patelni odłożyć na chwilę na ręcznik papierowy, a następnie ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Hi hi ulubione jedzenie mojego dziecka robiłam je w zeszłym roku często w tym roku jakoś z jagodami nie robiłam jeszcze a sezon ma się już ku końcowi .
Tak właśnie myślałam, że Twój synek takie właśnie lubi :)
Dziś jagody kupiłam może jutro zrobię:),ale wiesz co dziś się stało ? Jaś zjadł całego pieroga ruskiego!!!! on co pierogów nie znosi:)
Pyszne placuszki mniam :)))))))))))))
Moniko, witaj wśród placuszkowych wyjadaczy ;)
Zrobiłam ale z dużą ilością cienko pokrojonych jabłek, pycha
Witam. Jaka mąka jest użyta w przepisie? Mam mąki : orkiszowa, amarantusowa, gryczana, kokosowa, kukurydziana….Czy któraś z nich nada się???
…No i myślę tak usmażyć je na oleju kokosowym…..
Również placuszkowo ;)
Tradycyjnie co niedzielę mąż robi amerykańskie pancakes ’ obowiązkowo z ręcznie ubitą śmietaną i moimi ulubionymi owocami :)
Mogę zapytać skąd meble ogrodowe ? 😀
Marta Kowalewska Stol firmy Bellagio – model Intenso Bravo, krzesla firmy Hartman, model Santa Marta. Wszystko kupione w sklepie Kees Smit https://www.keessmit.nl/tuinstoelen/aluminium-tuinstoelen/hartman-santa-marta-dining-tuinstoel-stapelbaar-107896.html
podobna oferte widzilam w tym roku w Jysku :)
Ale super, pozdrawiam Was ciepło i słonecznie!
Dziękujemy ! Również ślemy słoneczne pozdrowienia :*
Muszę spróbować zrobić takie same. Ja z dzieciństwa pamietam racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem, które smażyła mi moja babcia. Im jestem starsza, tym częściej wracam do smaków dzieciństwa. Nie pobije ich żadna pizza ani kebab
Też takie pamiętam, dawno ich nie jadłam. Jeżeli ma Pani przepis to proszę podać, już nie mam skąd go wziąć :(
Witam. Czy ciasto wychodzi gęste? Bo mi takie wyszło i tak trochę się zdziwiłam. W przepisie jest mąki 1 i1/2 mąki tak? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Są pyszne, ale moje wychodzą delikatne i łatwo je zepsuć podczas przewracania :(
Jak mają mi wyjść te placuszki skoro w przepisie nie ma ani mąki ani wody?
Tam jest serio 1 i 1/2 szklanki mąki? Na pewno nie ma pomyłki w proporcjach? Wzięłam tyle i… wyszło mi ciasto konsystencji kruszonki… :/
W przepisie prawdopodobnie brakuje mleka, również wyszła mi kruszonka. Na taką ilość mąki powinno być około 1/2 do 3/4 szklanki mleka…