Desery | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Serowe placuszki z owocami jagodowymi

placuszki-seroweNie znam chyba osoby, która takim placuszkom mogłaby się oprzeć. Mają bardzo delikatną konsystencję i wspaniały smak. To jedno z tych dań, na które moje głodomory rzucają się bez specjalnego zachęcania. Ale co zrobić, jeśli mamy w domu niejadka? Powiem Wam w tajemnicy, że w dzieciństwie też byłam właśnie takim niejadkiem. Dlatego sama, jako mama staram się, by moje dziewczynki miały pozytywne doświadczenia z jedzeniem, a kuchnia nie była dla nich miejscem, do którego odnoszą naczynia po posiłku. Kuchnia to nasze wspólne pole do kulinarnych eksperymentów. Gotujemy często razem, a ku mojej ogromnej radości dziewczynki same również tworzą nowe przepisy i zaskakują nowymi smakami. I to jest to, z czego jestem naprawdę dumna. Dzieci, którym dajemy możliwość poznawania nowych smaków, komponowania składników, przeprowadzania własnych kulinarnych eksperymentów są bardziej otwarte, a to jest wartość, która będzie im towarzyszyła przez całe życie. Więc jeśli macie ochotę na takie pyszne placuszki na bazie białego sera, to tym razem spróbujcie zaprosić do współpracy Wasze dzieci i zróbcie je wspólnie. Dzieci uwielbiają miksować, mieszać, odmierzać składniki, ważyć, ubijać, przekładać ciasto do foremek. Radość i korzyść ze wspólnego przygotowywania placuszków jest podwójna – po pierwsze w sprytny i smaczny sposób przemycicie w nich porcję białka i wapnia, po drugie to doskonały pretekst do wspólnego aktywnego spędzania czasu z rodzicami. Byłabym zapomniała, jest też trzecia korzyść – istnieje duże prawdopodobieństwo, że zamiast niejadka będziecie mieć w domu od dziś smakosza :)

placuszki-serowe_4

Placuszki serowe z owocami jagodowymi

[przepis]

150 g sera twarogowego tłustego

2 jajka
2 łyżki oleju
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mieszanki owoców jagodowych (np. malin i jagód)
szczypta soli
olej do smażenia

cukier puder

[/przepis]

  1. Ser zmiksować z jajkami i olejem, przełożyć do miski.
  2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
  3. Do ciasta dodać owoce, delikatnie połączyć.
  4. Na teflonowej patelni rozgrzać olej.
  5. Smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor.
  6. Po zdjęciu z patelni odłożyć na chwilę na ręcznik papierowy, a następnie ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.

placuszki-serowe_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Hi hi ulubione jedzenie mojego dziecka robiłam je w zeszłym roku często w tym roku jakoś z jagodami nie robiłam jeszcze a sezon ma się już ku końcowi .

Dziś jagody kupiłam może jutro zrobię:),ale wiesz co dziś się stało ? Jaś zjadł całego pieroga ruskiego!!!! on co pierogów nie znosi:)

Witam. Jaka mąka jest użyta w przepisie? Mam mąki : orkiszowa, amarantusowa, gryczana, kokosowa, kukurydziana….Czy któraś z nich nada się???

Muszę spróbować zrobić takie same. Ja z dzieciństwa pamietam racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem, które smażyła mi moja babcia. Im jestem starsza, tym częściej wracam do smaków dzieciństwa. Nie pobije ich żadna pizza ani kebab

Witam. Czy ciasto wychodzi gęste? Bo mi takie wyszło i tak trochę się zdziwiłam. W przepisie jest mąki 1 i1/2 mąki tak? Będę wdzięczny za odpowiedź.

Tam jest serio 1 i 1/2 szklanki mąki? Na pewno nie ma pomyłki w proporcjach? Wzięłam tyle i… wyszło mi ciasto konsystencji kruszonki… :/

W przepisie prawdopodobnie brakuje mleka, również wyszła mi kruszonka. Na taką ilość mąki powinno być około 1/2 do 3/4 szklanki mleka…