Pojawiają się w wielu przepisach, widać je na sklepowych półkach. Mają ciekawy słodki, smak, piękną czerwoną barwę i warto im się przyjrzeć bliżej. Są bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, B6 oraz E. Dostarczają naszemu organizmowi antyoksydantów, spowalniających proces starzenia się i chroniących przed chorobami. Są również bogate w błonnik pokarmowy i żelazo. Jagody Goji zwane „super fruits” doskonale się odnajdują jako dodatek do owsianek, jaglanek, koktajli, ciast, deserów, a także jarskich kotletów, zup, potraw z ryżu i kasz, czy placuszków. Poniżej pięć doskonałych inspiracji z jagodami Goji.
Po pierwsze… woda. Zaskakująco smaczny i banalnie prosty napój to jagody zalane wodą. W wersji na gorąco, jako rodzaj naparu, lub z zimną wodą, do popijania w ciągu dnia. Polecam!
Po drugie kulki. Błyskawiczne kulki owsiane słodzone ksylitolem (o nim napiszę niebawem) są doskonałą propozycją zdrowej przekąski, którą polecam osobom dbającym o zdrową, zbilansowaną dietę. Przepis tu.
Po trzecie jaglane ciasteczka. To jakby upieczona jaglanka z dodatkiem różnych pyszności. Ciasteczka ozdobione są rabarbarem (mój ogródkowy już jest na prawdę wielki), ale można go zastąpić jakimś innym miękkim owocem. Przepis tu.
Po czwarte sezamki. Pachnące miodem, pyszne i słodkie sezamki, dla prawdziwych łakomczuchów. Przepis tu.
Po piąte batony. Genialne, bogate w smaku, słodkie, ale bez cukru. Zrobione na bazie daktyli i masła orzechowego, z dodatkiem kokosowego mleka i mąki ze zmielonych migdałów. Absolutne smakowe szaleństwo, na które przepis znajduje się tu.
Komentarze
Oj te batony bym zjadła:) no może jutro bo niedawno wróciłam od stomatologa:P . Jagody mam i jem czasem jak nie mam z czym to same:)
Jagody Goi uwielbiam dodawać do wszelkiego rodzaju owsianek, crunch’y czy granoli :) / Agata