Rabarbar i truskawki, to duet doskonały, a owsiane crumble z rabarbarem i truskawkami, to ciepły błyskawiczny deser, który wywoła uśmiech na każdej, nawet najbardziej zachmurzonej twarzy ;) Jeśli dodasz do tego chrupiącą, pachnącą masłem i cynamonem posypkę, to kulinarny sukces, uwielbienie rodziny i przyjaciół masz w kieszeni. Zachowaj jednak dla siebie fakt, że roboty przy tym tyle co nic, by nie zepsuć spektakularnego efektu ;)
Owsiane crumble z rabarbarem i truskawkami
[przepis]
250 g rabarbaru
250 g truskawek
4 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżki mąki kukurydzianej
na posypkę:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g masła o temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru
łyżka cynamonu
[/przepis]
- Truskawki i rabarbar umyć, pokroić w plasterki.
- Dodać cukier, skórkę z cytryny i mąkę kukurydzianą, wymieszać delikatnie łyżką i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania.
- Płatki i mąkę wsypać do miski, dodać masło, cukier i cynamon.
- Rozetrzeć składniki na kruszonkę i posypać nią owoce.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C, na funkcji góra/dół/termoobieg i piec 30 minut.
Komentarze
kiedyś robiłam, ale wyszło strasznie kwaśne
Moje nie jest, truskawki mam słodkie :)
faktem jest, że ja zrobiłam z samym rabarbarem :-)
ja poproszę :) dzięki za pomysł czyszczę dzisiaj szafki z mąką otrębami itp. więc obok granoli będą Twoje crumble :)
Smacznego Magda :)
jaaaaaaaa :)
:))))))))))
<3
Smacznie wygląda:)
Dzięki Muszko, smakuje też nieźle ;)
A bez mąki kukurydzianej wyjdzie?
Możesz użyć mąki ziemniaczanej.
Zrobione! Przepyszne! Ale poleciałam dalej i do posypki dorzuciłam amarantusa, migdały i troszkę lnu ;)
Zaszalałaś :)
Zrobiłam pyszne! Dzięki za przepis i inspiraję :)
Bardzo mi miło Aniu, pozdrawiam!
Wzajemnie pozdrawiam i czekam na kolejne zdrowe i pyszne przepisy :)
Właśnie siedzi w piekarniku ;)
Wygląda przepysznie! Właśnie biorę się do roboty;)
Rabarbar? Zawsze:)
To tak jak ja :)
Rabarbar,truskaweczki …co za cudowna pora:)trzeba korzystać i zajadać ze smakiem:)
Oczywiście Jolu :) Truskaweczki nasze polskie zaraz się pokażą, ale rabarbar już jest :)
Jak ja mogłam w dobie wszechobecnego rabarbaru o tym zapomniec
Dzięki za przypomnienie, plan na jutro jest
Tymczasem mogę polecić takie cudo z rabarbaru, już 8sloiczków powstało
http://madameedith.com/przepis/konfitura-z-rabarbaru/
Konfitura z rabarbaru też super!
Pychotka i jak szybko się robi 👍🏻
Też pytanie!
Gupie, prawda? <3 <3 <3
Dobrze, że u was też tak zimno bo już myślałam, że u nas „Na Zachodzie bez zmian” :P A crumble miodzio :)
Miodzio słodzio ;) Pozdrawiam gorąco z zimnej Warszawy :)
Super, to plan na dzis wieczor gotowy mniam
Na taką pogodę to istny strzał w 10! Mi Panowie w siódmym niebie ☺
Zrobilam w niedziele crumble z truskawkami i kiwi wyszlo bombowe: D
:))))
Beatko a rabarbaru nie obierać?
Małgosiu, ja nie obieram, ale to może zależy od rodzaju rabarbaru. Ten nie był włóknisty :)
Mmmm, chce taki :D A wyniki konkursu z rowerem przegapiłam?
Wyniki wiszą sobie grzecznie: http://lawendowy-dom.com.pl/wyniki-konkursu-przepis-na-piknik-z-olejem-rzepakowym/
Właśnie dopieka się w piekarniku. Pachnie obłędnie. U nas dziś na słodki podwieczorek wraz z lodami waniliowymi :)
Wreszcie zrobiłam ❤❤❤. Ale odjazd
Ależ się cieszę :))))
Dziękuję za inspirację :) U mnie wersja light z jeżynami prosto z lasu. Do jeżyn dałam 2 łyżki słodzik i mielone płatki owsiane. Kruszonka 75g masła, 1,5 łyżki słodzik, cukier wanilinowy, szklanka pół na pół płatki owsiane mielone i całe.