Owsiane crumble z rabarbarem i truskawkami

15 czerwca 2015, 11:45 | Desery Kuchnia Wegetariańskie | 42
Owsiane crumble z rabarbarem i truskawkami

Rabarbar i truskawki, to duet doskonały, a owsiane crumble z rabarbarem i truskawkami, to ciepły błyskawiczny deser, który wywoła uśmiech na każdej, nawet najbardziej zachmurzonej twarzy ;)  Jeśli dodasz do tego chrupiącą, pachnącą masłem i cynamonem posypkę, to kulinarny sukces, uwielbienie rodziny i przyjaciół masz w kieszeni. Zachowaj jednak dla siebie fakt, że roboty przy tym tyle co nic, by nie zepsuć spektakularnego efektu ;)

crumble-z-truskawkami-i-rabarbarem

crumble-z-rabarbarem

Owsiane crumble z rabarbarem i truskawkami

250 g rabarbaru

250 g truskawek

4 łyżki cukru trzcinowego

łyżeczka skórki otartej z cytryny

2 łyżki mąki kukurydzianej

na posypkę:

1/2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału

100 g masła o temperaturze pokojowej

2 łyżki cukru

łyżka cynamonu

  1. Truskawki i rabarbar umyć, pokroić w plasterki.
  2. Dodać cukier, skórkę z cytryny i mąkę kukurydzianą, wymieszać delikatnie łyżką i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania.
  3. Płatki i mąkę wsypać do miski, dodać masło, cukier i cynamon.
  4. Rozetrzeć składniki na kruszonkę i posypać nią owoce.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C, na funkcji góra/dół/termoobieg i piec 30 minut.

crumble-owsiane_2

crumble-owsiane-truskawkami

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

42 odpowiedzi na “Owsiane crumble z rabarbarem i truskawkami”

  1. kiedyś robiłam, ale wyszło strasznie kwaśne

  2. ja poproszę :) dzięki za pomysł czyszczę dzisiaj szafki z mąką otrębami itp. więc obok granoli będą Twoje crumble :)

  3. Muszka pisze:

    Smacznie wygląda:)

  4. Julita Lasek pisze:

    A bez mąki kukurydzianej wyjdzie?

  5. Zrobione! Przepyszne! Ale poleciałam dalej i do posypki dorzuciłam amarantusa, migdały i troszkę lnu ;)

  6. Ania Hartman pisze:

    Zrobiłam pyszne! Dzięki za przepis i inspiraję :)

  7. Dominika Ewa pisze:

    Właśnie siedzi w piekarniku ;)

  8. Natalia pisze:

    Wygląda przepysznie! Właśnie biorę się do roboty;)

  9. Rabarbar,truskaweczki …co za cudowna pora:)trzeba korzystać i zajadać ze smakiem:)

  10. Jak ja mogłam w dobie wszechobecnego rabarbaru o tym zapomniec
    Dzięki za przypomnienie, plan na jutro jest
    Tymczasem mogę polecić takie cudo z rabarbaru, już 8sloiczków powstało
    http://madameedith.com/przepis/konfitura-z-rabarbaru/

  11. Dobrze, że u was też tak zimno bo już myślałam, że u nas „Na Zachodzie bez zmian” :P A crumble miodzio :)

  12. Super, to plan na dzis wieczor gotowy mniam

  13. Na taką pogodę to istny strzał w 10! Mi Panowie w siódmym niebie ☺

  14. Zrobilam w niedziele crumble z truskawkami i kiwi wyszlo bombowe: D

  15. Beatko a rabarbaru nie obierać?

  16. Mmmm, chce taki :D A wyniki konkursu z rowerem przegapiłam?

  17. Właśnie dopieka się w piekarniku. Pachnie obłędnie. U nas dziś na słodki podwieczorek wraz z lodami waniliowymi :)

  18. Wreszcie zrobiłam ❤❤❤. Ale odjazd

  19. Paula pisze:

    Dziękuję za inspirację :) U mnie wersja light z jeżynami prosto z lasu. Do jeżyn dałam 2 łyżki słodzik i mielone płatki owsiane. Kruszonka 75g masła, 1,5 łyżki słodzik, cukier wanilinowy, szklanka pół na pół płatki owsiane mielone i całe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *