Kategoria: Chleby i bułki
Orkiszowa focaccia z patisonami
Nie ma się co rozpisywać. Proste i pyszne letnie danie. Uwielbiam i polecam z całego serca ☺ Orkiszowa focaccia z patisonami (Proporcje na 2 duże placki) 500 g mąki razowej orkiszowej łyżeczka cukru szczypta soli opakowanie drożdży instant 250 ml wody 1 łyżka oliwy dodatkowo: 2 cebule 300 g młodych patisonów (lub cukinii) 100 g… Czytaj dalej Orkiszowa focaccia z patisonami
Chlebek z cukinii z orzechami
Jeśli lubicie ciężkie, korzenne ciasta, ten przepis na pewno Wam się spodoba. To miła odmiana po lekkich deserach pełnych świeżych owoców i dobry pomysł na przekąskę w czasie podróży. Bochenek z cukinii wygląda nieco zakalcowato (taka jego uroda) i z każdym dniem smakuje lepiej. Polecam! Chlebek z cukinii z orzechami [przepis] 500 g cukinii (ok. 2 średnie sztuki) 2… Czytaj dalej Chlebek z cukinii z orzechami
Błyskawiczne jogurtowe bułeczki z porzeczkami
Te bułeczki wyglądają tak, jakby strzelił w nie piorun. Niedbałe, z nierówną powierznią i w tym ich urok. Przypominają trochę ogormne maślane ciastka do zjedzenia z kubkiem zimnego mleka. Bardzo delikatny środek z mnóstwem owoców, świetna letnia przekąska. Słonecznego dnia Kochani! Błyskawiczne jogurtowe bułeczki z porzeczkami (proporcje na 8 bułeczek) 200 g porzeczek (u mnie czarne i czerwone) 250… Czytaj dalej Błyskawiczne jogurtowe bułeczki z porzeczkami
Pełnoziarnista pizza ze szparagami.
Nawet nie wiem, czy można to nazwać pizzą. Może wytrawnym plackiem drożdżowym, albo focaccią? Nazwa nie jest najistotniejsza, tylko smak, zgodzicie się ze mną? A smak jest wyborny, moi mili. Lekko chrupiące ciasto z mąki z pełnego przemiału wzbogacone oliwkami. Pamiętajcie, żeby oliwki były wyraziste w smaku. Zapomnijcie więc o tych pozbawionych pestek, bezsmakowych wymoczkach… Czytaj dalej Pełnoziarnista pizza ze szparagami.
Bułeczki kukurydziane. Bezglutenowe
To bardzo prosty przepis na bułeczki kukurydziane lub chlebek. Wielbicielom klasycznych wypieków na zakwasie zapewne nie przypadną do gustu. Przepis przyda się wszystkim poszukiwaczom bezglutenowych wypieków. Przygotowanie ciasta można ze spokojem zostawić dzieciom, którym spodoba się też prawdopodobnie cudownie żółty kolor ciasta. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, z odrobiną masła i powideł. Dość szybko twardnieją,… Czytaj dalej Bułeczki kukurydziane. Bezglutenowe
- baby, mazurki i inne słodkości | Chleby i bułki | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Słodkie wianuszki wielkanocne
Co powiecie na taki słodki, maślany początek wielkanocnego śniadania? Ciasto na brioszki zaplecione w warkocz to pyszna dekoracja świątecznego stołu. Słodkie wianuszki wielkanocne … lub babka maślana 250 g mąki pszennej 1 łyżka drożdży instant 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 175 g miękkiego masła 150 g bakali (użyłam mieszanki suszonych fig, moreli i… Czytaj dalej Słodkie wianuszki wielkanocne
Orkiszowa pizza z gorgonzolą i dynią
Smakuje jak wygląda, czyli pysznie, moi mili! Nie ma się co rozpisywać, trzeba działać. Wszystkiego pysznego Wam życzę! Orkiszowa pizza z gorgonzolą i dynią [przepis] 300 g mąki orkiszowej szczypta soli 1 łyżeczka drożdży instant 250 ml wody 1 łyżka oliwy dodatkowo: 150 g gorgonzoli ok. 200 g dyni i cukinii gruboziarnista sól 2 łyżki… Czytaj dalej Orkiszowa pizza z gorgonzolą i dynią
Focaccia z pomidorami i rozmarynem.
Czy kawałek wytrawnego drożdżowego placka może wzbudzać aż takie emocje? O tak moi mili! To jedno z tych prostych i pysznych dań, na które mam ochotę właściwie zawsze. Tym razem zadbałam o to, by pomidory były w różnych odmianach – drobne i słodkie jak cukiereczki żółte, urocze, koralowe czerwone i okrągłe, zgrabne pomarańczowe. Do tego… Czytaj dalej Focaccia z pomidorami i rozmarynem.
Bułeczki i spółka. Zapraszam na warsztaty!
Chcę Was zaprosić na wyjątkowe wydarzenie organizowane przez Warszawskie Convivium Slow Food. Przygotowujemy Kulinarną Akcję Bezpośrednią, Warsztaty gotowania dla dzieci, Kiermasz produktów regionalnych, Pokaz kulinarny Artura Moroza oraz koncert zespołu Jagny Knittel, które to atrakcje uświetnią FINAŁ KONKURSU KULINARNEGO „TRADYCYJNE PRODUKTY – NOWOCZESNA KUCHNIA POLSKA”realizowanego przez Slow Food i Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej W… Czytaj dalej Bułeczki i spółka. Zapraszam na warsztaty!
Domowe tortille kukurydziane
Domowe tortille kukurydziane to absolutny hit w naszym domu. Nie będzie to opowieść o kuchni meksykańskiej. Nie będzie to oryginalny, jedynie słuszny przepis z użyciem masa harina, bo zwyczajnie nie mam jej pod ręką. Nie mam jej nawet w bliższym lub dalszym sklepie i podejrzewam, że większość z Was nie ma jej również. Ale jeśli… Czytaj dalej Domowe tortille kukurydziane
Tortas de aceite. Cherry me – pamiętacie jeszcze?
Na punkcie słodyczy z oliwą z oliwek zupełnie straciłam głowę. Odkryłam ten rodzaj wypieków wiele lat temu w Maladze i było to dla mnie wtedy absolutne kulinarne objawienie. Mają specyficzny smak i wyrazisty charakter i myślę, że nie wszystkim będą smakować. W Barcelonie podjadaliśmy kilka rodzajow oliwkowych ciasteczek i o dziwo, nawet dziewczynki sięgały po… Czytaj dalej Tortas de aceite. Cherry me – pamiętacie jeszcze?
- Boże Narodzenie | Chleby i bułki | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Pozostałe przepisy | Przepisy | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Kołacze z bryndzą
To jest to! Wyrazisty, słonawy farsz z bryndzy, z dodatkiem kminku i przesmażonej cebuli, zapieczony na puszystych, niewielkich bułeczkach. Kolejna godna polecenia propozycja wypieku, tym razem z Podhala. Bardzo jestem ciekawa Waszych regionalnych świątecznych potraw. Czy ktoś z Was wypieka kołacze? Czy wyglądają podobnie do moich? Podhalańskie kołacze z bryndzą ciasto: 500 g mąki opakowanie… Czytaj dalej Kołacze z bryndzą
- Boże Narodzenie | Chleby i bułki | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przepisy | Przystawki | Świąteczne | Święta
Drożdżowe pierogi z soczewicą na dwa sposoby.
Proste w przygotowaniu i bardzo delikatne ciasto drożdżowe, tym razem kryje w sobie farsz z soczewicy. Doprawiłam go z rozmachem przyrumienioną powoli na wolnym ogniu cebulką. Do tego słodka papryka, majeranek i czosnek. Pyszna alternatywa dla świątecznych pierogów. Proponuję dwa sposoby przygotowania. Tradyjny pierogowy kształt, u mnie w mini wydaniu lub krojone „z metra” pierożki.… Czytaj dalej Drożdżowe pierogi z soczewicą na dwa sposoby.
Focaccia z winogronami
Moje dziewczynki przyniosły dzisiaj ze spaceru kilka kiści lekko zdziczałych, niewyobrażalnie słodkich i aromatycznych winogronowych kiści. Można je jeszcze znaleźć w zaprzyjaźnionych ogródkach lub pnące się po zapomnianych, starych murach. Dzięki wyjątkowo słonecznej tegorocznej jesieni owoce mają w sobie całą paletę smaku. W sam raz na focaccię, którą prezentowałam w jesiennym wydaniu magazynu Lawendowy Dom… Czytaj dalej Focaccia z winogronami
Pieczone razowe pierożki z kaszą gryczaną.
Proponuję Wam dziś przepis wyjątkowy, przepis kameleon, który możecie modyfikować tak, jak Wam dusza podpowie. Pieczone pierożki z ciasta drożdżowego to moja specjalność. Robię je często, w różnych wariacjach. Raz nawet były cichymi bohaterami całego szkolnego przedsięwzięcia. Lepiliśmy wtedy pierożki w 100 osobowej gromadce, wspomagani przez dzielnych rodziców. Co się działo! To ciasto bez jajek, bardzo proste.… Czytaj dalej Pieczone razowe pierożki z kaszą gryczaną.
Paluszki z mąki durum z suszonymi pomidorami
Lubię prezenty. Najbardziej te nietypowe. Zostaliśmy niedawno obdarowani ogromnym workiem mąki z pszenicy durum. Dziś zatem bardzo prosty, chrupiący przepis na paluszki z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Przy okazji przypominam, że właśnie nadszedł czas na produkcję domowych suszonych pomidorów. Jak się do tego zabrać, opisałam dokładnie tutaj Paluszki z suszonymi pomidorami 500 g mąki… Czytaj dalej Paluszki z mąki durum z suszonymi pomidorami
Hercha – marokański chleb
W poszukiwaniu zagubionych wspomnień można dotrzeć w rejony zupełnie nieznane. Czy jesteście gotowi na wspólne poszukiwania? Od piętnastu lat próbuję odtworzyć smak pewnego chleba. Nie zliczę, ile mniej lub bardziej udanych prób za mną. Płaski placek, sprzedawny na zakurzonej tunezyjskiej ulicy, z wielkiego stosu podobnych placków, rozłożonych na zmiętej gazecie. Konsystencja wskazywała na zawartość jakiejś… Czytaj dalej Hercha – marokański chleb
Pizza z ziemniakami i rozmarynem. Zaczynamy odliczanie…
Jeszcze dwa tygodnie zostało do wydania kolejnego, letniego numeru magazynu „Lawendowy Dom”. Kończymy ostatnie rubryki, choć część materiału składać będziemy tuż przed zamknięciem. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem – to co ma zakwitnąć zakwitnie, deszcz nie spadnie, samolot nie będzie miał opóźnienia… Czekam z napięciem, dopisuję ostatnie teksty, realizujemy ostatnie sesje, czekamy… Czytaj dalej Pizza z ziemniakami i rozmarynem. Zaczynamy odliczanie…