Co powiecie na taki słodki, maślany początek wielkanocnego śniadania? Ciasto na brioszki zaplecione w warkocz to pyszna dekoracja świątecznego stołu.
… lub babka maślana
250 g mąki pszennej
1 łyżka drożdży instant
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka
175 g miękkiego masła
150 g bakali (użyłam mieszanki suszonych fig, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej)
½ szklanki soku pomarańczowego
roztrzebane żółtkiem do posmarowania
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, sól, jajka. Wymieszać składniki i nie przerywając mieszania, stopniowo dodawać masło. Otrzymane ciasto będzie klejące i dość rzadkie. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wstawić je do lodówki na noc. Bakalie sparzyć, namoczyć w soku pomarańczowym, odsączyć na sitku i drobno pokroić. Następnego dnia ciasto wyrobić z bakaliami, lekko podsypując stolnicę mąką, a następnie podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować prostokąt o wymiarach 25×6 cm. Naciąć go wzdłuż na 3 paski szer. 2 cm, zapleść w warkocz i skleić końce. Powstałe wieńce przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte wieńce posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec ok, 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Z podwójnej porcji ciasta można upiec babę drożdżową o intensywnie maślanym smaku.
Komentarze
Ja zawsze robie taki jeden duzy wieniec i naprawde wyglada rewelacyjnie na swiatecznym stole, goraco polecam!
piękny i oczywiście skorzystam z przepisu:)