Te bułeczki wyglądają tak, jakby strzelił w nie piorun. Niedbałe, z nierówną powierznią i w tym ich urok. Przypominają trochę ogormne maślane ciastka do zjedzenia z kubkiem zimnego mleka. Bardzo delikatny środek z mnóstwem owoców, świetna letnia przekąska. Słonecznego dnia Kochani!
Błyskawiczne jogurtowe bułeczki z porzeczkami
(proporcje na 8 bułeczek)
200 g porzeczek (u mnie czarne i czerwone)
250 g mąki
100 g brązowego cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
80 g zimnego masła
1 szklanka jogurtu naturalnego
dodatkowo cukier do posypania
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Porzeczki umyć, obrać, dokładnie odsączyć na sitku. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny. Dodać drobno pokrojone masło i rozetrzeć palcami z pozostałymi składnikami na kruszonkę. Dodać jogurt, wymieszać metalową łyżką, żeby składniki lekko się połączyły, wtedy dodać porzeczki i delikatnie zagnieść ciasto. To ciasto nie lubi dokładnego wyrabiania. Powinno być grudkowate i jakby niedokończone. Wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek i podzielić go na 8 części. Kawałki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
Komentarze
Wspaniałe! Chyba się skuszę i zrobię z porzeczkami z własnego ogródeczka ;-)
Pozdrawiam serdecznie!
Świetny pomysł :) Pozdrawiam serdecznie!
Wyglądają wspaniale:) Myśli Pani, że wyszły by równie dobre z jagodami? Bo akurat mam ich sporo :)
Myślę, że z jagodami będą obłedne :)
I takie wyszły :) Zrobiłam na dzisiejsze drugie śniadanie i stwierdzam, że są świetne. Z wierzchu super chrupiące a w środku delikatne i puszyste. Koniecznie muszę wypróbować również z porzeczkami:)
http://mientablog.com/wp-content/uploads/2013/07/buleczkijogurtowe.jpg
Pyszne są. Robiłam ostatnio w połowie z mąką razową – świetne!