Nie ma się co rozpisywać. Proste i pyszne letnie danie. Uwielbiam i polecam z całego serca ☺
Orkiszowa focaccia z patisonami
(Proporcje na 2 duże placki)
500 g mąki razowej orkiszowej
łyżeczka cukru
szczypta soli
opakowanie drożdży instant
250 ml wody
1 łyżka oliwy
dodatkowo:
2 cebule
300 g młodych patisonów (lub cukinii)
100 g pomidorków koktajlowych
gruboziarnista sól
2 łyżki oliwy plus oliwa do wysmarowania blachy
świeże zioła do dekoracji
Wymieszać mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie pokroić cebulę i patisony w cieniutkie, prawie przezroczyste plasterki. Pokroić też pomidory. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na pół, rozciągnąć na blasze na dość cienki placek, obłożyć dodatkami, skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.C i piec ok. 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.
Komentarze
Pysznie wygląda ! mniam…Mam pytanie czy zamiast drożdży instant mogą być zwykłe ? Pozdrawiam
Apetyczne kolory i nietypowa focaccia. Zawsze dawałam do niej suszone pomidory i oliwki, a tu taka niespodzianka na talerzu.
Piękne te patisony i focaccia wygląda ślicznie – kolorowo i pysznie. :)
najlepsze życzenia imieninowe dla Lubomira!