Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Orkiszowa focaccia z patisonami

patisony

Nie ma się co rozpisywać. Proste i pyszne letnie danie. Uwielbiam i polecam z całego serca ☺

focaccia z patisonami_4

Orkiszowa focaccia z patisonami

(Proporcje na 2 duże placki)

500 g mąki razowej orkiszowej

łyżeczka cukru

szczypta soli

opakowanie drożdży instant

250 ml wody

1 łyżka oliwy

dodatkowo:

2 cebule

300 g młodych patisonów (lub cukinii)

100 g pomidorków koktajlowych

gruboziarnista sól

2 łyżki oliwy plus oliwa do wysmarowania blachy

świeże zioła do dekoracji

focaccia z patisonami_5

Wymieszać mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie pokroić cebulę i patisony w cieniutkie, prawie przezroczyste plasterki. Pokroić też pomidory. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na pół, rozciągnąć na blasze na dość cienki placek, obłożyć dodatkami, skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.C i piec ok. 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

focaccia z patisonami_2

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pysznie wygląda ! mniam…Mam pytanie czy zamiast drożdży instant mogą być zwykłe ? Pozdrawiam

Apetyczne kolory i nietypowa focaccia. Zawsze dawałam do niej suszone pomidory i oliwki, a tu taka niespodzianka na talerzu.