Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Focaccia z pomidorami i rozmarynem.

Czy kawałek wytrawnego drożdżowego placka może wzbudzać aż takie emocje? O tak moi mili! To jedno z tych prostych i pysznych dań, na które mam ochotę właściwie zawsze. Tym razem zadbałam o to, by pomidory były w różnych odmianach – drobne i słodkie jak cukiereczki żółte, urocze, koralowe czerwone i okrągłe, zgrabne pomarańczowe.

Do tego kilka gałązek rozmarynu i mój ulubiony dodatek w postaci ząbków czosnku w łupinkach. Po upieczeniu zamieniają się w słodkawą, miękką i aromatyczną masę, którą wysysamy niczym najpyszniejszy deser. Uwielbiam to i polecam z całego serca! Więcej pomidorowych przepisów i innych letnich inspiracji w najnowszym, jeszcze gorącym wydaniu magazynu Lawendowy Dom.

Focaccia z pomidorami

300 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka drożdży instant
250 ml wody
1 łyżka oliwy
dodatkowo:
250 g dojrzałych pomidorów (najlepiej kilku gatunków)
½ łyżeczki posiekanego drobno rozmarynu

gruboziarnista sól
2 łyżki oliwy plus oliwa do wysmarowania blachy

Wymieszać mąkę z solą, rozmarynem i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie umyć pomidory i odstawić na sitku do odsączenia.
Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieść i  rozciągnąć na blasze na niezbyt gruby, prostokątny placek, skropić łyżką oliwy i obłożyć pokrojonymi pomidorami, skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C i piec ok. 20 minut, aż wierzch się zarumieni.

Jeszcze dziś wieczorem pierwsze rozdanie w naszej fartuchowej zabawie :) Do zobaczenia niebawem!

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

:) o jak pięknie wygląda to danie…
i te pomidorki w tylu odmianach.
musi być pyszne!
w sobotę robię małą parapetówkę z okazji kończącego się remontu, coś czuję , że to będzie jedna z potraw jaką ugoszczę gości:)

Mmm.. ale przepysznie wygląda :)
Chyba zrobię, a jak będzie ładnie wyglądało to podzielę się na swoim blogu :]

Pozdrawiam,
Ada – Daro Meble

Czasem mam wrażenie, że to właśnie proste dania wzbudzają największe emocje… a pomidory, rozmaryn i ciasto drożdżowe to połączenie niesamowite, pyszne i dobre na każdą okazję :)

Cześć, długo nie mogłam się zebrać, aż tu BAM – siata pełna pomidorów różnej maści, którą przyniósł znajomy. Teraz nie mogę się wykręcić – ciasto już rośnie :)

moja właśnie się piecze, aromat rozmarynu już zabija moje kubki smakowe mmmmniam :)

dodam, że robię bezglutenową wersję, z mąki bezglutenowej schar mehl farine (podstawowa mieszanka), mam nadzieję że focaccia wyjdzie … bo ostatnio ciasto typu pizza mi się „poci” i przykleja do papieru do pieczenia, nie wiem czy to wina papieru czy moja :(

jeśli chodzi o składniki i proporcje na „moją dietetyczną” wersję to dokładnie takie same jak w przepisie, dziękuję za inspirację do działania!

ewa