Czy kawałek wytrawnego drożdżowego placka może wzbudzać aż takie emocje? O tak moi mili! To jedno z tych prostych i pysznych dań, na które mam ochotę właściwie zawsze. Tym razem zadbałam o to, by pomidory były w różnych odmianach – drobne i słodkie jak cukiereczki żółte, urocze, koralowe czerwone i okrągłe, zgrabne pomarańczowe.
Do tego kilka gałązek rozmarynu i mój ulubiony dodatek w postaci ząbków czosnku w łupinkach. Po upieczeniu zamieniają się w słodkawą, miękką i aromatyczną masę, którą wysysamy niczym najpyszniejszy deser. Uwielbiam to i polecam z całego serca! Więcej pomidorowych przepisów i innych letnich inspiracji w najnowszym, jeszcze gorącym wydaniu magazynu Lawendowy Dom.
Focaccia z pomidorami
300 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka drożdży instant
250 ml wody
1 łyżka oliwy
dodatkowo:
250 g dojrzałych pomidorów (najlepiej kilku gatunków)
½ łyżeczki posiekanego drobno rozmarynu
gruboziarnista sól
2 łyżki oliwy plus oliwa do wysmarowania blachy
Wymieszać mąkę z solą, rozmarynem i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie umyć pomidory i odstawić na sitku do odsączenia.
Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozciągnąć na blasze na niezbyt gruby, prostokątny placek, skropić łyżką oliwy i obłożyć pokrojonymi pomidorami, skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C i piec ok. 20 minut, aż wierzch się zarumieni.
Jeszcze dziś wieczorem pierwsze rozdanie w naszej fartuchowej zabawie :) Do zobaczenia niebawem!
Komentarze
:) o jak pięknie wygląda to danie…
i te pomidorki w tylu odmianach.
musi być pyszne!
w sobotę robię małą parapetówkę z okazji kończącego się remontu, coś czuję , że to będzie jedna z potraw jaką ugoszczę gości:)
Aniu polecam! Proste danie i bardzo smaczne. Udanej imprezy Ci życzę!
dziękuję:))))))))))))
:) Wszystko mam, nawet kolorowe pomidorki ;) Jutro robię :)
Smacznego, sama się przymierzam, żeby zrobić ponownie :)
Pyyyyszne! Pomidorki na cieście drożdżowym. Poezja! :) Dziękuję za ten przepis:)
Wspaniała focaccia. Uwielbiam. Pięknie pachnie i smakuje. Tak po włosku:)
Uściski:*
Oj ja też jestem w klubie uwielbiaczy :)
Mmm.. ale przepysznie wygląda :)
Chyba zrobię, a jak będzie ładnie wyglądało to podzielę się na swoim blogu :]
Pozdrawiam,
Ada – Daro Meble
Powodzenia i daj znać, jak wyszło!
Czasem mam wrażenie, że to właśnie proste dania wzbudzają największe emocje… a pomidory, rozmaryn i ciasto drożdżowe to połączenie niesamowite, pyszne i dobre na każdą okazję :)
Zosiu, masz rację. Ja najbardziej cenię to co proste.
Pychota aż poczułam zapach:)
O tak, dobrze mówisz :)
Zamierzam zrobić w najbliższym czasie! :)
Ja robię znowu w sobotę :)
Właśnie wszystko kupiłam ale drożdże zwykłe w kostce, ile takich dodać? :)
Cześć, długo nie mogłam się zebrać, aż tu BAM – siata pełna pomidorów różnej maści, którą przyniósł znajomy. Teraz nie mogę się wykręcić – ciasto już rośnie :)
moja właśnie się piecze, aromat rozmarynu już zabija moje kubki smakowe mmmmniam :)
dodam, że robię bezglutenową wersję, z mąki bezglutenowej schar mehl farine (podstawowa mieszanka), mam nadzieję że focaccia wyjdzie … bo ostatnio ciasto typu pizza mi się „poci” i przykleja do papieru do pieczenia, nie wiem czy to wina papieru czy moja :(
jeśli chodzi o składniki i proporcje na „moją dietetyczną” wersję to dokładnie takie same jak w przepisie, dziękuję za inspirację do działania!
ewa