Mogę skromnie przyznać, że moje pierogi z łososiem są bezbłędne ;) Po pierwsze cudownie zrównoważony smak farszu, który uzyskałam dzięki połączeniu łososia pieczonego z wyrazistym łososiem wędzonym. Po drugie doskonałe, delikatne ciasto parzone mlekiem. Do jest danie, które z powodzeniem może znaleźć się na świątecznym stole, jeśli ktoś szuka alternatywy dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Smacznego :)
Pierogi z łososiem
[przepis]
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli
Nadzienie:
300 g świeżego łososia
100 g wędzonego łososia
1 cebula
łyżka soku z cytryny
½ pęczka koperku
1 jajko
3 łyżki oleju
sól
świeżo mielony pieprz
[/przepis]
- Przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju.
- Świeżego łososia doprawić solą i sokiem z cytryny, upiec w folii, ostudzić, podzielić widelcem na mniejsze kawałki.
- Łososia wędzonego i koperek posiekać.
- Wymieszać łososia pieczonego, wędzonego, usmażoną cebulę, koperek i jajko.
- Farsz doprawić solą i pieprzem.
- Kolej na ciasto. Do miski wsypać mąkę, zalać jedną szklanką wrzącego mleka i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i bardzo plastyczne.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek.
- Wykroić kółka, na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
- Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
- Przed podaniem można pierogi polać stopionym masłem lub przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi.
Komentarze
Ojjj,a to czekałam !Dzięki wielkie bo rzeczywiście te pierożki są przepyszne :)
Viola, do usług ;)
Ja ulepiłem 100szt z kapusta i grzybami i 80szt z kapusta i pieczarkami i 160szt z mięsem.. Moze wystarczy
Agnieszka, jesteś moim pierogowym guru!!!!
Dziekuje!! To zaszczyt dla mnie:))
Oj u mnie to chyba z 200 roznych :D ale nas jest duzo ;) a z lososiem tez sprobuje
Łał, no nieźle Jola :)
a lubią się mrozićZZZZZ?
Jeśli użyjesz łososia świeżego, wcześniej nie mrożonego, to oczywiście :)
(y) <3
200 uszek ….ale są pomocnicy. Pozdrawiam z Lublina
Nieźle, toż to mała manufaktura :)
W sobotę ulepiłam 130 z Pani przepisu (ruskie i z nadzieniem z soczewicy – tym z drożdżowych pierozków). Połowa zniknęła od razu :)
Co za ludzie, wyjadają kobiecie pierogi ;) Joanna, pozdrawiam znad pierogów ;)
No wiesz co, żeby takie pyszności pokazywać ludziom w porze obiadowe :-( jestem głodna i mam ogromną ochotę na pierogi.
Też robię z łososiem, dodaję do niego siekane suszone pomidory
Ile pierogów wychodzi z tej ilości składników?
Kiedyś robiłam ruskie z dodatkiem łososia i koperku i czosnku. Muszę teraz takie spróbować.
Zrobiłam rok temu no niebo w gebie :) w tym roku też będą :) dziękuje
Też tam dzisiaj buszowałam ;-) u nas około 400 sztuk łącznie, bo pierogi z kapustą, z grzybami, uszka i ruskie, no ale na wigilii mam 8 osób, a 10 pierwszego dnia świąt, może wystarczy :-)
W sumie przeszlo 130:) 106 z kapustą i grzybami i ponad 30 dla dzieci z pieczarkami i serem. Anna Szachniewicz, jecie same pierogi ? ;)
Ja łączyła świeżego z wędzony, suszonymi pomidorami i koperkiem, mega wypas:)
ruskie obowiązkowe(z 50- dla 1 osoby) i z kapustą z grzybami (ok.80 dla pozostałych 3) haha
Przykro mi to pisać, ale przepis na ciasto- bubel. WYchodzi zaparzona klucha, która ani się nie chce rozwałkować, ani tym bardziej skleić. Nie wiem, czego tam brakuje…jajka? masła? Poślizgi przed Świętami niewskazane, dlatego odradzam. Farsz czeka do jutra. Mam nadzieję, że z tym jajem przetrwa.
Przepis na ciasto jest doskonały, sprawdzony wielokrotnie. Pozdrawiam serdecznie :)
Niestety, ciasto wyszło mi bardzo twarde :-((
Ale przy okazji dziękuję za szarlotkę, którą ostatnio robię co kilka dni :-)
Pozdrawiam świątecznie
Najpyszniejsze pierogi jakie jadłam, PRZEPIS NA CIASTO NIEZAWODNY, niebo…..
Ile pierogów wychodzi z tego przepisu?
Chciałam je zrobić na wigilię, ale mam dylemat. Czy łosoś wędzony na ciepło, czy na zimno. Bo to dwa zupełnie inne smaki.