Pierogi z łososiem z delikatnego ciasta parzonego mlekiem

14 grudnia 2015, 08:48 | Boże Narodzenie Dania główne Kuchnia Potrawy świąteczne Świąteczne Święta | 30
Pierogi z łososiem z delikatnego ciasta parzonego mlekiem

Mogę skromnie przyznać, że moje pierogi z łososiem są bezbłędne ;) Po pierwsze cudownie zrównoważony smak farszu, który uzyskałam dzięki połączeniu łososia pieczonego z wyrazistym łososiem wędzonym. Po drugie doskonałe, delikatne ciasto parzone mlekiem. Do jest danie, które z powodzeniem może znaleźć się na świątecznym stole, jeśli ktoś szuka alternatywy dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Smacznego :)

 

Pierogi z łososiem

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka mleka

szczypta soli

Nadzienie:

300 g świeżego łososia

100 g wędzonego łososia

1 cebula

łyżka soku z cytryny

½ pęczka koperku

1 jajko

3 łyżki oleju

sól

świeżo mielony pieprz

  1. Przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju.
  2. Świeżego łososia doprawić solą i sokiem z cytryny, upiec w folii, ostudzić, podzielić widelcem na mniejsze kawałki.
  3. Łososia wędzonego i koperek posiekać.
  4. Wymieszać łososia pieczonego, wędzonego, usmażoną cebulę, koperek i jajko.
  5. Farsz doprawić solą i pieprzem.
  6. Kolej na ciasto. Do miski wsypać mąkę, zalać jedną szklanką wrzącego mleka i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu będzie elastyczne i bardzo plastyczne.
  7. Ciasto rozwałkować na cienki placek.
  8. Wykroić kółka, na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
  9. Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  10. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
  11. Przed podaniem można pierogi polać stopionym masłem lub przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi.

pierogi z łososiem

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

30 odpowiedzi na “Pierogi z łososiem z delikatnego ciasta parzonego mlekiem”

  1. Viola Mróz pisze:

    Ojjj,a to czekałam !Dzięki wielkie bo rzeczywiście te pierożki są przepyszne :)

  2. Ja ulepiłem 100szt z kapusta i grzybami i 80szt z kapusta i pieczarkami i 160szt z mięsem.. Moze wystarczy

  3. Oj u mnie to chyba z 200 roznych :D ale nas jest duzo ;) a z lososiem tez sprobuje

  4. My KyMy pisze:

    a lubią się mrozićZZZZZ?

  5. 200 uszek ….ale są pomocnicy. Pozdrawiam z Lublina

  6. Joanna Wojnar pisze:

    W sobotę ulepiłam 130 z Pani przepisu (ruskie i z nadzieniem z soczewicy – tym z drożdżowych pierozków). Połowa zniknęła od razu :)

  7. No wiesz co, żeby takie pyszności pokazywać ludziom w porze obiadowe :-( jestem głodna i mam ogromną ochotę na pierogi.

  8. Też robię z łososiem, dodaję do niego siekane suszone pomidory

  9. Ile pierogów wychodzi z tej ilości składników?

  10. Kiedyś robiłam ruskie z dodatkiem łososia i koperku i czosnku. Muszę teraz takie spróbować.

  11. Anna Bajer pisze:

    Zrobiłam rok temu no niebo w gebie :) w tym roku też będą :) dziękuje

  12. Też tam dzisiaj buszowałam ;-) u nas około 400 sztuk łącznie, bo pierogi z kapustą, z grzybami, uszka i ruskie, no ale na wigilii mam 8 osób, a 10 pierwszego dnia świąt, może wystarczy :-)

  13. W sumie przeszlo 130:) 106 z kapustą i grzybami i ponad 30 dla dzieci z pieczarkami i serem. Anna Szachniewicz, jecie same pierogi ? ;)

  14. Ja łączyła świeżego z wędzony, suszonymi pomidorami i koperkiem, mega wypas:)

  15. ruskie obowiązkowe(z 50- dla 1 osoby) i z kapustą z grzybami (ok.80 dla pozostałych 3) haha

  16. My KyMy pisze:

    Przykro mi to pisać, ale przepis na ciasto- bubel. WYchodzi zaparzona klucha, która ani się nie chce rozwałkować, ani tym bardziej skleić. Nie wiem, czego tam brakuje…jajka? masła? Poślizgi przed Świętami niewskazane, dlatego odradzam. Farsz czeka do jutra. Mam nadzieję, że z tym jajem przetrwa.

  17. Andrzej pisze:

    Niestety, ciasto wyszło mi bardzo twarde :-((

    Ale przy okazji dziękuję za szarlotkę, którą ostatnio robię co kilka dni :-)

    Pozdrawiam świątecznie

  18. ania pisze:

    Najpyszniejsze pierogi jakie jadłam, PRZEPIS NA CIASTO NIEZAWODNY, niebo…..

  19. Ada Mos pisze:

    Ile pierogów wychodzi z tego przepisu?

  20. […] Lepienie pierogów to nasz sport narodowy, a lepienie pierogów w grudniu to można rzec patriotyczny obowiązek. Na świątecznym stole pierogi być muszą. A cały grudzień sprzyja wszelkim spotkaniom towarzyskim, na których zajada się pierogi w najróżniejszych postaciach. Mam swoich faworytów w tej dziedzinie. Gdzieś w górnej trójce plasują się cudowne pierogi z łososiem, na które przepis znajdziesz tu. […]

  21. wanda pisze:

    Chciałam je zrobić na wigilię, ale mam dylemat. Czy łosoś wędzony na ciepło, czy na zimno. Bo to dwa zupełnie inne smaki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *