Kategoria: Potrawy świąteczne
- Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Przepis na kapustę z grzybami do pierogów, kulebiaka i uszek
Bardzo prosty i pyszny przepis na kapustę z grzybami przyda się każdemu, kto przygotowuje Wigilię w domu. Taką kapustę można przygotować dzień, dwa wcześniej i spokojnie zostawić w lodówce, a potem wykorzystać do pierogów, kulebiaka (przepis na doskonały kulebiak tu) lub uszek. Farsz powinien być drobno posiekany, choć dobrze, by konsystencja składników była wyczuwalna, dlatego… Czytaj dalej Przepis na kapustę z grzybami do pierogów, kulebiaka i uszek
Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami
Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami robi wrażenie misterną plecionką i gwałtownie zyskuje przy pierwszym kęsie. Jeśli masz już ugotowaną kapustę z grzybami, to właściwie pozostaje tylko zawinąć farsz w ciasto i upiec. Przygotowanie nadzienia od początku nie zajmie więcej niż pół godziny, zamiast ciasta drożdżowego użyłam kupnego ciasta francuskiego dobrej jakości. Wybierz ciasto z masłem zamiast… Czytaj dalej Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | przetwory | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Konfitura z żurawiny do mięs i serów
Konfitura z żurawiny ma lekko cierpki, bogaty smak i cudowny, rubinowy kolor. Doskonale pasuje do pasztetów, pieczonych mięs lub serów. Jest po prostu niezbędna na wszelkich świątecznych stołach, dlatego warto przygotować ją już teraz i mieć kilka słoików w spiżarni tak na wszelki wypadek. Konfitura z żurawiny do mięs i serów [przepis] 500 g żurawiny… Czytaj dalej Konfitura z żurawiny do mięs i serów
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Paszteciki gryczane z soczewicą gluten free
Paszteciki gryczane z soczewicą powstay jakby przypadkiem. Zależało mi na cieście drożdżowym prostym w przygotowaniu i pozbawionym glutenu. Na stolnicę trafiła mąka gryczana, gdyż mam z nią same dobre doświadczenia. Nie wiedziałam, czego się mogę spodziewać po tej śmiałej próbie, ale udało się. Paszteciki nie są może tak przyjemnie rumiane jak te z mąki pszennej, ale… Czytaj dalej Paszteciki gryczane z soczewicą gluten free
Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką podaje moja ukraińska przyjaciółka pod nazwą szuba. U nas, na przedświątecznych imprezach pojawiają się pod nazwą śledzi pod pierzynką, ale przecież nie o nazwę tu chodzi, tylko o smak. Połączenie wyrazistych w smaku śledzi z łagodnymi warzywami daje efekt niesamowity. Uwielbiam te śledzie za smak i wygląd. Moje przygotowałam w tym roku… Czytaj dalej Śledzie pod pierzynką
Klasyczna zupa grzybowa z kaszą perłową
Rodzinny przepis na zupę grzybową z kaszą to smak mojego dzieciństwa. Nie będę się rozpisywać, bo smak tej zupy, to dla mnie szalenie intymne wspomnienia. Tą zupą pachną Święta w moim domu, dlatego przypominam przepis na nią także w tym roku :) Zupa grzybowa z kaszą [przepis] 60 g suszonych grzybów 2 marchewki, 1 pietruszka kawałek… Czytaj dalej Klasyczna zupa grzybowa z kaszą perłową
- Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Kulebiak dla zabieganych
Jeśli macie już ugotowaną kapustę z grzybami, to właściwe pozostaje tylko zawinąć farsz w ciasto i upiec. Przygotowanie nadzienia od podstaw nie zajmie więcej niż 35 minut, zamiast ciasta drożdżowego, użyłam kupnego ciasta francuskiego dobrej jakości. Wybierzcie ciasto z masłem zamiast utwardzonych tłuszczów. Podczas przygotowania warto zadbać o ładny wygląd kulebiaka. Ja zaplotłam go w warkocz, można… Czytaj dalej Kulebiak dla zabieganych
Wigilijna zupa grzybowa z kaszą
Zupa grzybowa z kaszą to jest zupa, bez której nie ma Wigilii w moim domu. Ciekawa jestem, jaka zupa króluje na Waszym wigilijnym stole – grzybowa, czy barszczyk? Zabielaną grzybową z kaszą gotuje także moja mama, gotowali dziadkowie odkąd pamiętam. Intensywnie pachnąca lasem i grzybami, esencjonalna, kremowa. Tą zupą pachnie Lawendowy Dom podczas Świąt :)… Czytaj dalej Wigilijna zupa grzybowa z kaszą
- Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Pozostałe przepisy | Świąteczne | Święta
Drożdżowe pierogi z kapustą
Wszystko już u Was gotowe? U nas przygotowania weszły w fazę końcową. Gdyby ktoś jednak szukał jeszcze świątecznych inspiracji, to polecam z całego serca pierogi w drożdżowym cieście które są jednym z moich ulubionych wigilijnych przysmaków. Farsz przygotowuję wcześniej. Właściwie może to być nieco wigilijnej kapusty, wtedy pozostaje tylko zagniecenie ciasta, a to bardzo prosta… Czytaj dalej Drożdżowe pierogi z kapustą
- Boże Narodzenie | Chleby i bułki | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Pozostałe przepisy | Przepisy | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie
Kołacze z bryndzą
To jest to! Wyrazisty, słonawy farsz z bryndzy, z dodatkiem kminku i przesmażonej cebuli, zapieczony na puszystych, niewielkich bułeczkach. Kolejna godna polecenia propozycja wypieku, tym razem z Podhala. Bardzo jestem ciekawa Waszych regionalnych świątecznych potraw. Czy ktoś z Was wypieka kołacze? Czy wyglądają podobnie do moich? Podhalańskie kołacze z bryndzą ciasto: 500 g mąki opakowanie… Czytaj dalej Kołacze z bryndzą
- Boże Narodzenie | Chleby i bułki | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przepisy | Przystawki | Świąteczne | Święta
Drożdżowe pierogi z soczewicą na dwa sposoby.
Proste w przygotowaniu i bardzo delikatne ciasto drożdżowe, tym razem kryje w sobie farsz z soczewicy. Doprawiłam go z rozmachem przyrumienioną powoli na wolnym ogniu cebulką. Do tego słodka papryka, majeranek i czosnek. Pyszna alternatywa dla świątecznych pierogów. Proponuję dwa sposoby przygotowania. Tradyjny pierogowy kształt, u mnie w mini wydaniu lub krojone „z metra” pierożki.… Czytaj dalej Drożdżowe pierogi z soczewicą na dwa sposoby.
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Pozostałe przepisy | Przepisy | Sałatki | Świąteczne | Święta
Szuba. Ukraińska sałatka śledziowa.
Mam pstrokatą choinkę. Turkusy i złoto, jaskrawe zielenie, cekiny, pióra, śnieżynki z papieru i anielskie włosy. Daleko jej do wystudiowanych kompozycji w jedynie słusznych czerwieniach i bielach. U nas mydło i powidło i powiem Wam, że bardzo mi się podoba. Mam zadeptane podłogi, spory nieład w dziecięcych pokojach, pogniecione poduchy na kanapie i pomazany flamastrami… Czytaj dalej Szuba. Ukraińska sałatka śledziowa.