Są takie dania, które nie wymagają wielkich przygotowań i nakładu pracy. Po prostu sięgasz po kilka składników, które masz pod ręką i wystarczy jedynie parę minut by przygotować coś smacznego. Często mówimy o braku czasu, o pędzącej coraz szybciej codzienności, o setkach obowiązków każdego dnia. Dlatego cenię sobie kuchnię prostą, smaczną i szybką. W mojej kuchni makarony pojawiają się często. Bo stwarzają niezliczoną ilość możliwości, są niezwykle proste w przygotowaniu, występują w wielu kształtach i rozmiarach. Tym razem sięgnęłam po makaron Lubella, który jest nowością – MINI kokardki. Ta nowa forma prezentuje się pięknie na talerzu. Już wiem, że sprawdzi się on w zapiekankach, sałatkach i zupach, a ja zrobiłam z nich coś na większy głód dla moich dzieci. Makaron z zielonymi warzywami jest właśnie jednym z tych ekspresowych dań, które nie tylko cieszą oko, ale też są wyjątkowo smaczne no i dostarczają młodemu organizmowi mnóstwo potrzebnej energii. Moje dziewczynki na szczęście lubią warzywa, więc nie muszę ich specjalnie namawiać do takich kulinarnych eksperymentów. Zielony kolor był moim kluczem przy wyborze dodatków do makaronu. Postawiłam na brokuły, które wszyscy w domu lubimy, dodałam też szparagi, które wciąż jeszcze można kupić w warzywniakach. No i delikatny cukrowy groszek – możesz go z powodzeniem zastąpić zwykłym zielonym groszkiem. Warzywa poddusiłam pozwalając, by pozostały lekko chrupiące w środku. Zależało mi jednocześnie na zachowaniu pięknego zielonego koloru, który doskonale pobudza apetyt, więc uważałam, żeby nie przerobić moich warzyw na rozgotowaną papkę. Po wymieszaniu warzyw z makaronem, posypałam całość wiórkami parmezanu. W zasadzie to tyle – mega szybko i prosto. Ale właśnie o to chodzi. Smacznego :)
Mini kokardki z zielonymi warzywami
[przepis]
250 g makaronu Lubella Mini kokardki
100 g brokułów
100 g groszku cukrowego (lub zwykłego groszku zielonego)
100 g zielonych szparagów
ząbek czosnku
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
łyżka oleju
łyżka masła
100 g parmezanu
sól
[/przepis]
- Makaron Lubella ugotować według instrukcji na opakowaniu, czyli około 6-8 minut. To zagwarantuje, że makaron nie będzie się kleił i będzie doskonale sprężysty.
- Brokuły pokroić w niewielkie kawałki. Obciąć końcówki groszku. Szparagi obrać i pokroić na 2 cm kawałki.
- Na patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić brokuły, groszek i szparagi.
- Dusić pod przykryciem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę z cytryny, smażyć jeszcze chwilę.
- Następnie do warzyw dodać makaron, przesmażyć razem i rozłożyć na talerze.
- Parmezan zetrzeć na duże wiórki i posypać nim makaron z warzywami.
- Podawać od razu na ciepło, ale dobrze też smakuje w formie sałatki warzywnej na zimno. Wtedy będzie doskonałym MINI co nieco na większy i mniejszy głód.
Wpis powstał we współpracy z marką Lubella
Komentarze
uwielbiamy :)